× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιβεβαίωση από την ΠΕΔ για τις συναυλίες των 60.000 ευρώ

Χωρίς να διαψεύδει το δημοσίευμα, το απαντητικό έγγραφο που απέστειλε στο «Ν» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου και δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/6/2025

Επιβεβαίωση από την ΠΕΔ για τις συναυλίες των 60.000 ευρώ
' χρόνος ανάγνωσης

Απάντηση στο πρόσφατο δημοσίευμά μας με τίτλο «60.000 ευρώ από την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου για συναυλίες» επέλεξε να δώσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου (ΠΕΔ Β. Αιγαίου), με έγγραφο που φέρει την υπογραφή του προέδρου της και δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου.

Στην επιστολή, επιχειρείται να δοθεί μια συνοπτική αποτύπωση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, με αναφορά στην αρχική πρόταση για τις συναυλίες που φέρεται να έγινε από τον δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ, Κωνσταντίνο Σινάνη. Όπως σημειώνεται, στις 11 Μαρτίου 2025 ο κ. Σινάνης εισηγήθηκε τη διοργάνωση συναυλιών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τον κλασικό κιθαρίστα και συνθέτη Παναγιώτη Μάργαρη και το σχήμα του, βασιζόμενος στην περυσινή εμπειρία από τον Άη Στράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως, σύμφωνα με την απάντηση της ΠΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στη λήψη αποφάσεων για την έγκριση της διοργάνωσης (Απόφ. 18/2025 και 30/2025) και τελικά, με την Απόφαση 38/2025, ανατέθηκε απευθείας στο καλλιτεχνικό σχήμα του κ. Μάργαρη η πραγματοποίηση οκτώ συναυλιών σε ισάριθμους Δήμους του Β. Αιγαίου έναντι ποσού 60.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Το έγγραφο της ΠΕΔ υπογραμμίζει ότι το συνολικό ποσό καλύπτει όχι μόνο τις αμοιβές των καλλιτεχνών, αλλά και όλα τα συναφή έξοδα: μετακίνησης, διαμονής, ηχητικής υποστήριξης, ασφάλειας και φυσικά η αμοιβή των καλλιτεχνών. Με λίγα λόγια, πρόκειται για πλήρες πακέτο ανάθεσης πολιτιστικής υπηρεσίας χωρίς διαγωνισμό, μέσω απευθείας ανάθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση που επιβεβαιώνει... το δημοσίευμα
Αυτό που προκαλεί εύλογες απορίες είναι το εξής. Το επίσημο απαντητικό έγγραφο της ΠΕΔ ουσιαστικά επιβεβαιώνει το περιεχόμενο του αρχικού δημοσιεύματός μας, δηλαδή την ύπαρξη της απόφασης για τη δαπάνη των 60.000 ευρώ για συναυλίες. Αντί, λοιπόν, να διαψεύσει κάτι συγκεκριμένο, επαναλαμβάνει με λεπτομέρειες τα όσα ήδη αποκαλύψαμε – γεγονός που καθιστά την ίδια την «απάντηση» περιττή ή και άστοχη.

Επιπλέον, στα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ στις 27 Μαΐου 2025 (Πρακτικό 6/2025, Απόφαση 38/2025 – ΑΔΑ: ΨΖΓΕΟΞΨ8-ΕΙΙ) καταγράφεται ρητά πως «ο Πρόεδρος κ. Βέρρος Ταξιάρχης εισηγείται το θέμα», παραπέμποντας στις προηγούμενες αποφάσεις του οργάνου (18/2025 και 30/2025), όπου είχε εγκριθεί το σχετικό αίτημα.

Η δε επισήμανση του προέδρου ότι η πρόταση έγινε από τον κ. Σινάνη, χάνει την ουσία της αφού, όπως καταγράφεται ρητά στα πρακτικά της συνεδρίασης της 27ης Μαΐου 2025, ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΕΔ, κ. Βέρρος, που εισηγήθηκε την οριστική έγκριση και την ανάθεση.

Σε κάθε περίπτωση, αντί, λοιπόν, να δοθεί διευκρίνιση ή αποσαφήνιση σε κάποιο υποτιθέμενο «λάθος» του ρεπορτάζ, η ΠΕΔ προσυπογράφει ουσιαστικά τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε. Και το ερώτημα παραμένει. Γιατί θεωρήθηκε αναγκαία μια απάντηση που τελικά επιβεβαιώνει πλήρως τα γεγονότα;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε καιρούς που κάθε ευρώ μετρά, οι τοπικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πού, πώς και γιατί δαπανώνται τα χρήματα των φορέων που τις εκπροσωπούν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Χάνεται η νεότητα, η δημοκρατία και τα θεσμικά αντίβαρα της χώρας»

Υποδομές σε ξένα χέρια, Golden Visa που εξαφανίζει την ιδιοκατοίκηση – Ο Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής Χρύσανθος Τάσσης μιλά για εθνική υποχώρηση και κοινωνικό μαρασμό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Είχαμε ενημερώσει για την επικινδυνότητα, αλλά….»

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, Δημήτρης Λιότσιος, αποκαλύπτει ότι εδώ και έναν χρόνο είχαν προειδοποιήσει θεσμικά για την επικινδυνότητα, αλλά οι αρμόδιοι φορείς δεν άκουσαν
ΕΛΛΑΔΑ

Κυνισμός Γεωργιάδη στη Ρόδο

Συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας που έχασε τον πατέρα της το 2023 λόγω έλλειψης ασθενοφόρου ενώ ο υπουργός της απάντησε ότι «τώρα είμαστε στο 2025»!
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2025: Υποσχέσεις ελαφρύνσεων την ώρα που η ακρίβεια «φουσκώνει» ασταμάτητα τα φορολογικά έσοδα

Η αύξηση των εσόδων δεν οφείλεται στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, αλλά στην αφαίμαξη των καταναλωτών μέσω του ΦΠΑ και των υπόλοιπων φόρων.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο οχηματαγωγά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια τα Ro – Ro «Άγιος Γεώργιος» και «Θαλασσίτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διευκρινήσεις για τα έργα πυροπροστασίας στη Χίο

Το Υπερταμείο εξηγεί το χαρακτήρα του προγράμματος Antinero
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έφθασαν τις 50 οι συμμετοχές στην Aegean Regatta

Στις 23 Αυγούστου η εκκίνηση από τη Μύρινα Λήμνου η εκκίνηση του μεγάλου ιστιοπλοϊκού αγώνα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συγκέντρωση στη Μύρινα για την Παλαιστίνη την Κυριακή

Συλλογικό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τη στήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Χίος εγκαταλείφθηκε στις φλόγες»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χίου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέοι ο 19χρονος και ο 27χρονος για τη φωτιά στην Πάτρα

Τη Δευτέρα ενώπιον του Ανακριτή Πατρών ο 25χρονος, που κατηγορείται για εμπρησμό στην περιοχή του Γηροκομείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χίο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών

Χρήση της εφαρμογής Digispect για ταχεία συλλογή και επεξεργασία δεδομένων