Το καλοκαίρι ήρθε με ένα οχηματαγωγό λιγότερο στο Βόρειο Αιγαίο
Άφαντο το «Θαλασσίτης» της Αειναύτης Ν.Ε.. Αυξάνει την παρουσία της στα νησιά της Περιφέρειας η Creta Cargo Lines. Έκτακτα δρομολόγια του Νήσος Σάμος από Μυτιλήνη προς Λήμνο Καβάλα Ιούλιο και Αύγουστο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2025

Την Τετάρτη 4 Ιουνίου, η εταιρεία Creta Cargo Lines ανακοίνωσε πως το οχηματαγωγό «Άγιος Γεώργιος» θα αναχωρούσε το Σάββατο 7 Ιουνίου από τον Πειραιά για Μεστά Χίου – Μυτιλήνη – Μύρινα – Καβάλα. Το πλοίο προβλέπεται να φθάσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 5:00 το πρωί της Κυριακής 8 Ιουνίου, ενώ η αναχώρησή του έχει προγραμματιστεί για τις 7:00 το πρωί της ίδιας ημέρας. Στην Καβάλα το πλοίο θα φθάσει στις 6:00 το απόγευμα της Κυριακής και η αναχώρησή του από εκεί έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 9 Ιουνίου στις 2:00 το πρωί. Η άφιξή του στον Πειραιά αναμένεται την Τρίτη 10 Ιουνίου στις 5:00 το πρωί.
Το πλήρες πρόγραμμα των δρομολογίων του πλοίου στο Βόρειο Αιγαίο έχει ως εξής:
Το «Άγιος Γεώργιος» είναι το τέταρτο οχηματαγωγό πλοίο της Creta Cargo Lines. Τα άλλα τρία είναι το «Τάλως» (που συνήθως εξυπηρετεί τα δρομολόγια του Βορείου Αιγαίου), το «Ιωσήφ», που το βλέπουμε σπάνια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το «Νέαρχος».
Το οχηματαγωγό «Άγιος Γεώργιος» ναυπηγήθηκε στην Ιαπωνία το 1976. Έχει μήκος 142 μέτρα, πλάτος 23,5 μέτρα και βύθισμα 5,95 μέτρα. Διαθέτει δυνατότητα μεταφοράς έως και 70 φορτηγών και 40 Ι.Χ. αυτοκινήτων, ή 420 Ι.Χ. αυτοκινήτων συνολικά. Το πλοίο αποκτήθηκε από την Creta Cargo Lines το 2023, ενισχύοντας τη δυνατότητα μεταφοράς φορτηγών από τον στόλο της εταιρείας.
Συνεχίζονται οι εργασίες στον «Θαλασσίτη»;
Την ώρα που η Creta Cargo Lines ενισχύει ολοένα και περισσότερο την παρουσία της στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το οχηματαγωγό πλοίο «Θαλασσίτης» της Αειναύτης Ν.Ε. δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στα λιμάνια της περιοχής. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το πλοίο παρέμενε στα ναυπηγεία Περάματος, όπου εκτελούνται εργασίες.
Ωστόσο, προκαλεί απορία το γεγονός ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία Αειναύτης Ν.Ε. είχε δηλώσει στις 23 Απριλίου μέσω των κοινωνικών δικτύων πως το «Θαλασσίτης» θα ξεκινούσε δρομολόγια το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Επιπλέον, παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα πότε θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια του πλοίου, δεδομένου ότι η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας για την έναρξή τους είχε γίνει ήδη από τον Νοέμβριο του 2024.
Πιεστικές οι μεταφορικές ανάγκες του Βορείου Αιγαίου
Η έναρξη της θερινής περιόδου και η άφιξη των πρώτων τουριστών στη Λήμνο, τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυξάνει κατακόρυφα την εμπορική κίνηση, με συνέπεια να μεγαλώνει η ανάγκη για τη μεταφορά φορτηγών από και προς τα νησιά. Η μείωση του αριθμού των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια, τόσο στις συνδέσεις με τον Πειραιά όσο και σε αυτές με τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.
Τα έκτακτα δρομολόγια που αναμένεται να πραγματοποιήσει το «Νήσος Σάμος» της Hellenic Seaways τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη γραμμή Μυτιλήνη – Λήμνος – Καβάλα κάθε Σαββατοκύριακο (13/7 – 30/8) θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια, αλλά δεν αρκούν για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί αδιάφορα τις εξελίξεις, για ακόμη μία φορά.