× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διπλό Masterclass gyotaku και γαστρονομίας

Την Δευτέρα 16 Ιουνίου από τις 18.00 ως 21.00, στο Artlab Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/6/2025

Διπλό Masterclass gyotaku και γαστρονομίας
' χρόνος ανάγνωσης

Ο ζωγράφος Δημήτρης Καλαντζάκης και ο διακεκριμένος chef Στράτος Ιωσηφέλλης παρουσιάζουν στο Artlab ένα ξεχωριστό διπλό masterclass, που ενώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ιαπωνική εικαστική τεχνική Gyotaku* με τη σύγχρονη γαστρονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Η τεχνική Γκιότακου είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική μέθοδος εκτύπωσης που ξεκίνησε ως τρόπος καταγραφής του μεγέθους και του είδους των ψαριών που ψάρευαν οι Ιάπωνες ψαράδες. Με την πάροδο των χρόνων, το Γκιότακου μετατράπηκε σε μορφή τέχνης και απέκτησε αισθητική αυτονομία. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνική για να συνδυάσουν επιστημονική ακρίβεια με εικαστική έκφραση, αναδεικνύοντας την υφή, την κίνηση και τη μοναδικότητα κάθε θαλάσσιου οργανισμού. Ορισμένοι χρησιμοποιούν ακόμα και νεκρά ψάρια που καταναλώνονται μετά, αποδίδοντας έτσι και έναν οικολογικό και βιωματικό χαρακτήρα στην πρακτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια μοναδική hands-on εμπειρία με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (έως 15 άτομα), η οποία προσφέρει εκπαίδευση, δημιουργία και απόλαυση – όλα σε ένα τρίωροεργαστήριο.

Τι περιλαμβάνει το masterclass:

  • Μύηση στην τέχνη του Gyotaku και δημιουργία προσωπικής εκτύπωσης
  • Ζωντανή παρουσίαση φιλεταρίσματος ψαριών από τον chef
  • Μαγειρική εφαρμογή τεχνικών: ταρτάρ, καρπάτσιο, σεβίτσε
  • Γευσιγνωσία επί τόπου
  • Αναμνηστική ποδιά εργαστηρίου, η προσωπική σου εκτύπωση, οι συνταγές του σεφ σε έντυπη μορφή και πολλά άλλα δώρα!

 

Κόστος συμμετοχής: 65€
Κράτηση απαραίτητη λόγω περιορισμένων θέσεων
Τηλέφωνο κρατήσεων: 694 537 8676
Email:artlab.lesvos@gmail.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Δημήτρης Καλαντζάκης – Ζωγράφος

Ο Δημήτρης Καλαντζάκης δραστηριοποιείται στον χώρο των εικαστικών με συνέπεια, προσωπικό ύφος και αδιάκοπη διάθεση πειραματισμού. Με σπουδές στη ζωγραφική και ενεργή παρουσία σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το έργο του επικεντρώνεται στη διαρκή διερεύνηση των ορίων μεταξύ γραφής, χρώματος και τυχαίου.

Εργάζεται συστηματικά με μια σειρά από παραδοσιακές και πειραματικές τεχνικές, ενώ το Gyotaku —η ιαπωνική τεχνική αποτύπωσης ψαριών πάνω σε χαρτί ή ύφασμα— αποτελεί για εκείνον ένα νέο, ποιητικό πεδίο έρευνας που συνδυάζει τη χειρονομία του αποτυπώματος με την παρατήρηση της μορφής και της υλικής μνήμης.

Αντιμετωπίζει το Gyotaku όχι μόνο ως τεχνική, αλλά ως εικαστικό και συμβολικό μέσο που γεφυρώνει τον διάλογο φύσης και τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στράτος Ιωσηφέλλης – Chef

Ο Στράτος Ιωσηφέλλης είναι απόφοιτος του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Institute of Hotel & TourismStudies «Le Monde». Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λέσβο, ξεκίνησε τα πρώτα του μαγειρικά βήματα στις κουζίνες του νησιού, καλλιεργώντας από νωρίς τον σεβασμό στην πρώτη ύλη και την τοπική παραγωγή. Αυτή η βαθιά σύνδεση με τον τόπο και τις γεύσεις του παραμένει και σήμερα ο πυρήνας της μαγειρικής του φιλοσοφίας.

Πιστός στην απλότητα και την καθαρότητα της γεύσης, ο Στράτος Ιωσηφέλλης επιδιώκει με κάθε πιάτο να αναδεικνύει την ελληνική γαστρονομική ταυτότητα με σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο. Έχει διατελέσει καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε Ι.Ι.Ε.Κ., Δ.Ι.Ε.Κ. και στη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, μεταδίδοντας τη γνώση και το πάθος του στη νέα γενιά μαγείρων.

Από το 2020 συμμετέχει στις δράσεις του «Ελληνικού Πρωινού» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ως Consultant Chef, προωθώντας τον πλούτο των ελληνικών τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής κουζίνας. Με ισχυρή τεχνική κατάρτιση, πνεύμα συνεργασίας και έμφαση στην αυθεντικότητα, ο Στράτος Ιωσηφέλλης συνεχίζει να εξελίσσει τη γεύση σε ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι.

 

Χορηγοί Εκδήλωσης

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς που στηρίζουν την υλοποίηση αυτής της εμπειρίας:

  • Καλώς τα Μουρέλια: ποδιές
  • Συνδετήρας: εκτυπώσεις
  • Καπιράδα: ελαιόλαδο
  • Άκρητος Οίνος: κρασί
  • ByRaki: ρακί
  • Τζιμής – Μαρινάτος: μαγειρικά σκεύη
  • Γεροντάρας: ψωμί
  • Αναγνώστου – Κατσούρης: ψάρια
  • Στάλα: χυμοί
  • Κωνσταντίνος Σταματέλλης: φωτογραφική κάλυψη
  • Ζαχαροπλάστης: γλυκά
  • My Aegean: μπαχαρικά
  • Υγειονομική Κάλυψη
  • Book and Art

Η επικοινωνία, το δημιουργικό υλικό και ο συντονισμός της εκδήλωσης πραγματοποιούνται από τον Αντώνη Μιχαήλαρο και το δημιουργικό γραφείο Motan Graphic Design 693 7071 693 | 🌐www.motangraphicdesign.gr

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

24ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

Κάλεσμα ενάντια στον προϋπολογισμό του πολέμου και της αφαίμαξης με στήριξη στον αγώνα των αγροτών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ημερολόγιο 2026 με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου

Πρόσκληση συμμετοχής των Συλλόγων Γονέων με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κοινωνική οικονομία σε πρώτο πλάνο

Στους χώρους του μοναδικού δημοσιογραφικού συνεταιρισμού στο Αιγαίο ξεναγήθηκαν Visit Agiasos, Καλοτρόπιο, ViModo και Business Incubator Gotse Delchev στο πλαίσιο του έργου ELCSEE
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό