× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διπλό Masterclass gyotaku και γαστρονομίας

Την Δευτέρα 16 Ιουνίου από τις 18.00 ως 21.00, στο Artlab Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/6/2025

Διπλό Masterclass gyotaku και γαστρονομίας
' χρόνος ανάγνωσης

Ο ζωγράφος Δημήτρης Καλαντζάκης και ο διακεκριμένος chef Στράτος Ιωσηφέλλης παρουσιάζουν στο Artlab ένα ξεχωριστό διπλό masterclass, που ενώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ιαπωνική εικαστική τεχνική Gyotaku* με τη σύγχρονη γαστρονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Η τεχνική Γκιότακου είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική μέθοδος εκτύπωσης που ξεκίνησε ως τρόπος καταγραφής του μεγέθους και του είδους των ψαριών που ψάρευαν οι Ιάπωνες ψαράδες. Με την πάροδο των χρόνων, το Γκιότακου μετατράπηκε σε μορφή τέχνης και απέκτησε αισθητική αυτονομία. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνική για να συνδυάσουν επιστημονική ακρίβεια με εικαστική έκφραση, αναδεικνύοντας την υφή, την κίνηση και τη μοναδικότητα κάθε θαλάσσιου οργανισμού. Ορισμένοι χρησιμοποιούν ακόμα και νεκρά ψάρια που καταναλώνονται μετά, αποδίδοντας έτσι και έναν οικολογικό και βιωματικό χαρακτήρα στην πρακτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια μοναδική hands-on εμπειρία με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (έως 15 άτομα), η οποία προσφέρει εκπαίδευση, δημιουργία και απόλαυση – όλα σε ένα τρίωροεργαστήριο.

Τι περιλαμβάνει το masterclass:

  • Μύηση στην τέχνη του Gyotaku και δημιουργία προσωπικής εκτύπωσης
  • Ζωντανή παρουσίαση φιλεταρίσματος ψαριών από τον chef
  • Μαγειρική εφαρμογή τεχνικών: ταρτάρ, καρπάτσιο, σεβίτσε
  • Γευσιγνωσία επί τόπου
  • Αναμνηστική ποδιά εργαστηρίου, η προσωπική σου εκτύπωση, οι συνταγές του σεφ σε έντυπη μορφή και πολλά άλλα δώρα!

 

Κόστος συμμετοχής: 65€
Κράτηση απαραίτητη λόγω περιορισμένων θέσεων
Τηλέφωνο κρατήσεων: 694 537 8676
Email:artlab.lesvos@gmail.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Δημήτρης Καλαντζάκης – Ζωγράφος

Ο Δημήτρης Καλαντζάκης δραστηριοποιείται στον χώρο των εικαστικών με συνέπεια, προσωπικό ύφος και αδιάκοπη διάθεση πειραματισμού. Με σπουδές στη ζωγραφική και ενεργή παρουσία σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το έργο του επικεντρώνεται στη διαρκή διερεύνηση των ορίων μεταξύ γραφής, χρώματος και τυχαίου.

Εργάζεται συστηματικά με μια σειρά από παραδοσιακές και πειραματικές τεχνικές, ενώ το Gyotaku —η ιαπωνική τεχνική αποτύπωσης ψαριών πάνω σε χαρτί ή ύφασμα— αποτελεί για εκείνον ένα νέο, ποιητικό πεδίο έρευνας που συνδυάζει τη χειρονομία του αποτυπώματος με την παρατήρηση της μορφής και της υλικής μνήμης.

Αντιμετωπίζει το Gyotaku όχι μόνο ως τεχνική, αλλά ως εικαστικό και συμβολικό μέσο που γεφυρώνει τον διάλογο φύσης και τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στράτος Ιωσηφέλλης – Chef

Ο Στράτος Ιωσηφέλλης είναι απόφοιτος του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Institute of Hotel & TourismStudies «Le Monde». Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λέσβο, ξεκίνησε τα πρώτα του μαγειρικά βήματα στις κουζίνες του νησιού, καλλιεργώντας από νωρίς τον σεβασμό στην πρώτη ύλη και την τοπική παραγωγή. Αυτή η βαθιά σύνδεση με τον τόπο και τις γεύσεις του παραμένει και σήμερα ο πυρήνας της μαγειρικής του φιλοσοφίας.

Πιστός στην απλότητα και την καθαρότητα της γεύσης, ο Στράτος Ιωσηφέλλης επιδιώκει με κάθε πιάτο να αναδεικνύει την ελληνική γαστρονομική ταυτότητα με σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο. Έχει διατελέσει καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε Ι.Ι.Ε.Κ., Δ.Ι.Ε.Κ. και στη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, μεταδίδοντας τη γνώση και το πάθος του στη νέα γενιά μαγείρων.

Από το 2020 συμμετέχει στις δράσεις του «Ελληνικού Πρωινού» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ως Consultant Chef, προωθώντας τον πλούτο των ελληνικών τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής κουζίνας. Με ισχυρή τεχνική κατάρτιση, πνεύμα συνεργασίας και έμφαση στην αυθεντικότητα, ο Στράτος Ιωσηφέλλης συνεχίζει να εξελίσσει τη γεύση σε ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι.

 

Χορηγοί Εκδήλωσης

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς που στηρίζουν την υλοποίηση αυτής της εμπειρίας:

  • Καλώς τα Μουρέλια: ποδιές
  • Συνδετήρας: εκτυπώσεις
  • Καπιράδα: ελαιόλαδο
  • Άκρητος Οίνος: κρασί
  • ByRaki: ρακί
  • Τζιμής – Μαρινάτος: μαγειρικά σκεύη
  • Γεροντάρας: ψωμί
  • Αναγνώστου – Κατσούρης: ψάρια
  • Στάλα: χυμοί
  • Κωνσταντίνος Σταματέλλης: φωτογραφική κάλυψη
  • Ζαχαροπλάστης: γλυκά
  • My Aegean: μπαχαρικά
  • Υγειονομική Κάλυψη
  • Book and Art

Η επικοινωνία, το δημιουργικό υλικό και ο συντονισμός της εκδήλωσης πραγματοποιούνται από τον Αντώνη Μιχαήλαρο και το δημιουργικό γραφείο Motan Graphic Design 693 7071 693 | 🌐www.motangraphicdesign.gr

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μάθανε να παστώνουν ψάρια στο Δημοτικό Σχολείο Θερμής

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση με τη ΛΕΒΑ και την Ειρήνη Μπουχλή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λέσβο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Αστυνομικοί του Α.Τ. Αγιάσου εντόπισαν γυναίκα να οδηγεί φορτηγό υπό την επήρεια αλκοόλ, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική της και τη δημόσια ασφάλεια.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ειδική μνεία στο Γυμνάσιο Παμφίλων για την ταινία «Μνήμες από τη Μικρά Ασία»

Συγκίνηση και υπερηφάνεια για τους μαθητές που απέσπασαν διάκριση στο 13ο Διανησιωτικό Φεστιβάλ Cineμάθεια με μια ταινία αφιερωμένη στον ξεριζωμό και τη μνήμη της Μικρασιατικής προσφυγιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

35 χρόνια αδελφοσύνης Μυτιλήνης – Μπρόντ

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γιαννάκας παρευρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία, τιμώντας τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας και πίστης που ενώνουν τις δύο πόλεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Λέσβιοι ποδηλάτες «ορμούν» στη Λίμνη Πλαστήρα

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου συμμετέχει με τέσσερις αθλητές στον 5ο γύρο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Enduro Greek Series 2025
ΥΓΕΙΑ

Σάλος για το έγγραφο της 2ης ΥΠΕ που «φιμώνει» τα στελέχη των Μονάδων Υγείας

Μετά τις αντιδράσεις, ο διοικητής Χρήστος Ροϊλός προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι το έγγραφο αφορά αποκλειστικά υπηρεσιακό συντονισμό και όχι περιορισμό έκφρασης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Ανδρονίκη Κουτσαβλή στους «ΠΕΚ‑τες»

Η δημοσιογράφος μίλησε στην εκπομπή του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου για την ανέγερση οικοδομής στη ζώνη Natura του κόλπου Καλλονής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ένα τριήμερο μνήμης και ανθρωπιάς για τη Λέσβο του 2015

Η Έφη Λατσούδη μιλά για τη θεραπευτική δύναμη της μνήμης και την ανάγκη να παραμείνει ζωντανό το αφήγημα της αλληλεγγύης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το δημοτικό σχολείο Ταξιαρχών στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922»

Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά τα κειμήλια των Μικρασιατών προσφύγων, περιηγήθηκαν στις μακέτες της Σμύρνης και αναζήτησαν τις ρίζες των προγόνων τους μέσα από μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία στη Σκάλα Λουτρών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

22χρονος ξυλοκόπησε 46χρονο στη Μυτιλήνη

Ο νεαρός συνελήφθη και κατηγορείται για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Ντενίση στη Λέσβο για τα γυρίσματα του «Η γυναίκα πίσω από τον Έλγιν»

Στη Λέσβο στις 10 και 11 Νοεμβρίου η γνωστή δημιουργός για το νέο της ντοκιμαντέρ – Χρηματοδότηση του σεναρίου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Θα προβληθεί στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γιορτή διατροφής στον Α΄ Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Μυτιλήνης

Παιχνίδια, δημιουργικές δράσεις και υγιεινά σνακ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής