× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο κύκλος του τυριβολιού και ο Ραφαήλ της Λήμνου

Τα κυκλικά καλάθια από βούρλα ήταν βασικά σκεύη για την παραγωγή των τυριών Καλαθάκι και Μελίχλωρο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/6/2025

Ο κύκλος του τυριβολιού και ο Ραφαήλ της Λήμνου
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Σε ένα σκαλοπάτι στο χωριό Βάρος της Λήμνου, πλέκεται ακόμη η μνήμη. Ο Ραφαήλ Γιανέλης, γεωργοκτηνοτρόφος, φιλόλογος, λαογράφος και καλαθοπλέκτης, κάτοικος μόνιμος του νησιού, μάς μίλησε πλέκοντας – κυριολεκτικά. Τα χέρια του, ευκίνητα, έπλεκαν βούρλα σε κύκλους. Κι ο λόγος του, ακριβής, μαλακός, γήινος, μας έδειχνε τι σημαίνει να συνεχίζεις μια τέχνη όταν σχεδόν όλοι την έχουν εγκαταλείψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καλαθοπλεκτική τέχνη στη Λήμνο δεν είναι απλώς τεχνική. Είναι δομή. Είναι σχέση. Είναι πολιτιστικό αποτύπωμα. Οι λυγαριές και τα βούρλα μεταμορφώνονταν από τα χέρια των Λημνιών σε καλάθια, σε τυριβόλια, σε μέσα μεταποίησης και αποθήκευσης, πριν τα αντικαταστήσουν τα πλαστικά. Ο Ραφαήλ είναι ένας από τους ελάχιστους που ακόμα πλέκει τυριβόλια – εκείνα τα κυκλικά καλάθια από βούρλα μέσα στα οποία «στραγγίζεται το γυαλί» για να γεννηθεί το Καλαθάκι και το Μελίχλωρο, τα εμβληματικά τυριά της Λήμνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν τον ρωτάω τι τον γοητεύει στην τέχνη αυτή, μου απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Η κύκλη». Ο τέλειος κύκλος του τυριβολιού είναι για τον Ραφαήλ σύμβολο και στόχος – η τελειότητα της φόρμας που αγκαλιάζει τη φύση και την ανάγκη.

Πλέκει από έξι χρονών. Έμαθε από τη νονά του, η οποία το είχε μάθει από τον ξάδερφό της – εκείνος από τη γιαγιά του. «Όπως το ξεμάτιασμα», λέμε γελώντας. Μια τέχνη που μεταδιδόταν από άντρα σε γυναίκα και πίσω, ανάμεσα στα σόγια, σαν μυστικό ευλάβειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τυριβόλι στη Λήμνο είναι πολλά περισσότερα από εργαλείο. Είναι κομμάτι μιας κοσμολογίας. Κάθε τυροκόμος είχε τα δικά του, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων του. Η χρήση λάθος τυριβολιού θεωρείται ύβρις – όχι μόνο προς την παράδοση, αλλά και προς τα ίδια τα ζώα. «Δεν σφάζουν ζώα για να πετάξουν το κρέας. Δεν ξεχνάνε να αφήσουν λίγο γάλα για τους πεθαμένους», μου εξηγεί. Οι σχέσεις είναι ιερές. Η παραγωγή είναι τελετουργία. Και το καλάθι γίνεται κώδικας αξιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τέχνη γνώρισε μαρασμό όταν ήρθαν τα χυτά πλαστικά. Οι τυρεβάνες χάθηκαν, τα βούρλα έμειναν αμάζευτα. Μα ο Ραφαήλ επέμενε. Μαζεύει ο ίδιος τα κατάλληλα βούρλα – από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο – και πλέκει με τέχνη ώστε τα καλάθια να αντέχουν χρόνια. Από το 2015 μέχρι σήμερα, έχει πλέξει χιλιάδες.

Όμως για εκείνον, η καλαθοπλεκτική δεν είναι απλώς εργασία. Είναι ησυχία. «Είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία», λέει. Κι ακόμη περισσότερο: είναι πράξη φροντίδας προς το οικοσύστημα, προς την πολιτιστική μνήμη, προς τις σχέσεις ανθρώπων και φύσης.

Ο Ραφαήλ σπούδασε Νεοελληνική και Μεσαιωνική Φιλολογία και συνέχισε με μεταπτυχιακό στη Λαογραφία. Η έρευνά του αφορά την κοινωνική δομή της παραδοσιακής κοινωνίας της Λήμνου, ειδικά των κεχαγιάδων. Έχοντας ζήσει από κοντά τη στροφή από την αγροτική στην πιο εξωστρεφή κουλτούρα, επέλεξε να μείνει. Να ριζώσει. Να φροντίσει. Είναι πλέον ενεργό μέλος του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο – Medina. Εκεί, ερευνούν, καταγράφουν και οργανώνουν δράσεις για να διασωθούν όχι μόνο τα εργαλεία, αλλά και οι σημασίες τους.

«Αν δεν έμπλεκα πια και σουβέρ και φωτιστικά και σουπλά», λέει χαμογελώντας, «ίσως να είχε νεκρώσει η τέχνη». Μα δεν νεκρώνει. Όσο υπάρχει κάποιος που πλέκει κύκλους – με τα χέρια, με τη σκέψη, με τη ζωή – υπάρχει ελπίδα.

Γιατί τελικά, όπως ο ίδιος λέει, «πρέπει ρε γαμώτο να γνωρίζουμε ότι εδώ πέρα, αυτά τα πράγματα ανθίσαν».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Ξεκινά τη Δευτέρα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Η ορθή συμπλήρωση δεν θα κριθεί μόνο στους μισθούς, τις συντάξεις ή τα ενοίκια, αλλά και σε λεπτομέρειες που μέχρι σήμερα συχνά περνούσαν απαρατήρητες
Ξεκινά τη Δευτέρα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καρδάμυλα – Πλωμάρι ένα βήμα πιο κοντά

Αίτημα στο Υπουργείο Ναυτιλίας για νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση με κρατική στήριξη και αναπτυξιακή προοπτική
Καρδάμυλα – Πλωμάρι ένα βήμα πιο κοντά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αρχισαν τα όργανα με τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο βόρειο Αιγαίο

Η μείωση της έκπτωσης στα εισιτήρια ΙΧ από 40% σε 20% ανεβάζει το κόστος στα 96€ και ανοίγει συζήτηση για νέες ανατιμήσεις λόγω καυσίμων
Αρχισαν τα όργανα με τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο βόρειο Αιγαίο
ΑΓΟΡΑ

63 προϊόντα στη λίστα του πλαφόν που ανακοίνωσε το Υπουργεία

Δείτε αναλυτικά ποιες κατηγορίες περιλαμβάνονται σε αυτά
63 προϊόντα στη λίστα του πλαφόν που ανακοίνωσε το Υπουργεία
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης

Προσφορά έως 31 Μαρτίου με 120 ευρώ τον μήνα και απεριόριστες επισκέψεις για αύξηση μυϊκής μάζας, μείωση τοπικού πάχους και σύσφιξη της επιδερμίδας
Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Ζωή στο όριο για τα ελληνικά νοικοκυριά

84% περιορίζει φαγητό και καφέ εκτός σπιτιού, 43% στρέφεται σε ιδιωτική ετικέτα και 43% καίει αποταμιεύσεις για βασικές ανάγκες
Ζωή στο όριο για τα ελληνικά νοικοκυριά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής