× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο κύκλος του τυριβολιού και ο Ραφαήλ της Λήμνου

Τα κυκλικά καλάθια από βούρλα ήταν βασικά σκεύη για την παραγωγή των τυριών Καλαθάκι και Μελίχλωρο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/6/2025

Ο κύκλος του τυριβολιού και ο Ραφαήλ της Λήμνου
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Σε ένα σκαλοπάτι στο χωριό Βάρος της Λήμνου, πλέκεται ακόμη η μνήμη. Ο Ραφαήλ Γιανέλης, γεωργοκτηνοτρόφος, φιλόλογος, λαογράφος και καλαθοπλέκτης, κάτοικος μόνιμος του νησιού, μάς μίλησε πλέκοντας – κυριολεκτικά. Τα χέρια του, ευκίνητα, έπλεκαν βούρλα σε κύκλους. Κι ο λόγος του, ακριβής, μαλακός, γήινος, μας έδειχνε τι σημαίνει να συνεχίζεις μια τέχνη όταν σχεδόν όλοι την έχουν εγκαταλείψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καλαθοπλεκτική τέχνη στη Λήμνο δεν είναι απλώς τεχνική. Είναι δομή. Είναι σχέση. Είναι πολιτιστικό αποτύπωμα. Οι λυγαριές και τα βούρλα μεταμορφώνονταν από τα χέρια των Λημνιών σε καλάθια, σε τυριβόλια, σε μέσα μεταποίησης και αποθήκευσης, πριν τα αντικαταστήσουν τα πλαστικά. Ο Ραφαήλ είναι ένας από τους ελάχιστους που ακόμα πλέκει τυριβόλια – εκείνα τα κυκλικά καλάθια από βούρλα μέσα στα οποία «στραγγίζεται το γυαλί» για να γεννηθεί το Καλαθάκι και το Μελίχλωρο, τα εμβληματικά τυριά της Λήμνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν τον ρωτάω τι τον γοητεύει στην τέχνη αυτή, μου απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Η κύκλη». Ο τέλειος κύκλος του τυριβολιού είναι για τον Ραφαήλ σύμβολο και στόχος – η τελειότητα της φόρμας που αγκαλιάζει τη φύση και την ανάγκη.

Πλέκει από έξι χρονών. Έμαθε από τη νονά του, η οποία το είχε μάθει από τον ξάδερφό της – εκείνος από τη γιαγιά του. «Όπως το ξεμάτιασμα», λέμε γελώντας. Μια τέχνη που μεταδιδόταν από άντρα σε γυναίκα και πίσω, ανάμεσα στα σόγια, σαν μυστικό ευλάβειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τυριβόλι στη Λήμνο είναι πολλά περισσότερα από εργαλείο. Είναι κομμάτι μιας κοσμολογίας. Κάθε τυροκόμος είχε τα δικά του, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων του. Η χρήση λάθος τυριβολιού θεωρείται ύβρις – όχι μόνο προς την παράδοση, αλλά και προς τα ίδια τα ζώα. «Δεν σφάζουν ζώα για να πετάξουν το κρέας. Δεν ξεχνάνε να αφήσουν λίγο γάλα για τους πεθαμένους», μου εξηγεί. Οι σχέσεις είναι ιερές. Η παραγωγή είναι τελετουργία. Και το καλάθι γίνεται κώδικας αξιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τέχνη γνώρισε μαρασμό όταν ήρθαν τα χυτά πλαστικά. Οι τυρεβάνες χάθηκαν, τα βούρλα έμειναν αμάζευτα. Μα ο Ραφαήλ επέμενε. Μαζεύει ο ίδιος τα κατάλληλα βούρλα – από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο – και πλέκει με τέχνη ώστε τα καλάθια να αντέχουν χρόνια. Από το 2015 μέχρι σήμερα, έχει πλέξει χιλιάδες.

Όμως για εκείνον, η καλαθοπλεκτική δεν είναι απλώς εργασία. Είναι ησυχία. «Είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία», λέει. Κι ακόμη περισσότερο: είναι πράξη φροντίδας προς το οικοσύστημα, προς την πολιτιστική μνήμη, προς τις σχέσεις ανθρώπων και φύσης.

Ο Ραφαήλ σπούδασε Νεοελληνική και Μεσαιωνική Φιλολογία και συνέχισε με μεταπτυχιακό στη Λαογραφία. Η έρευνά του αφορά την κοινωνική δομή της παραδοσιακής κοινωνίας της Λήμνου, ειδικά των κεχαγιάδων. Έχοντας ζήσει από κοντά τη στροφή από την αγροτική στην πιο εξωστρεφή κουλτούρα, επέλεξε να μείνει. Να ριζώσει. Να φροντίσει. Είναι πλέον ενεργό μέλος του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο – Medina. Εκεί, ερευνούν, καταγράφουν και οργανώνουν δράσεις για να διασωθούν όχι μόνο τα εργαλεία, αλλά και οι σημασίες τους.

«Αν δεν έμπλεκα πια και σουβέρ και φωτιστικά και σουπλά», λέει χαμογελώντας, «ίσως να είχε νεκρώσει η τέχνη». Μα δεν νεκρώνει. Όσο υπάρχει κάποιος που πλέκει κύκλους – με τα χέρια, με τη σκέψη, με τη ζωή – υπάρχει ελπίδα.

Γιατί τελικά, όπως ο ίδιος λέει, «πρέπει ρε γαμώτο να γνωρίζουμε ότι εδώ πέρα, αυτά τα πράγματα ανθίσαν».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρευνα για παραβιάσεις μέτρων ευλογιάς και στο Βόρειο Αιγαίο

Η δικαιοσύνη ερευνά καταγγελίες για μη δηλώσεις νεκρών ζώων, παράνομες μετακινήσεις και μη εγκεκριμένα εμβόλια
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από τα 20 δις ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό

Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει αύξηση εννέα τοις εκατό στις εισπράξεις και άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης που έφτασε τους 31,6 εκατομμύρια επισκέπτες
ΕΛΛΑΔΑ

Βουνό οι έμμεσοι φόροι για τα νοικοκυριά

Με τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους να φτάνουν το 62,3% των εισπράξεων του 2026, η ανατροπή της πτώσης στα ποσοστά έμμεσης φορολόγησης επανέρχεται δυναμικά, επιβαρύνοντας περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η αλιεία οστράκων στον κόλπο Καλλονής

Ανοίγει η οστρακαλιευτική περίοδος για χάβαρα, κυδώνια και καλόγνωμες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παπούτσια Nike: Αξίζει να Επενδύσετε σε Επώνυμα Υποδήματα για Καθημερινή Χρήση και Σχολείο;

Οι τάσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά η ανάγκη για σταθερότητα, στήριξη και αντοχή παραμένει σταθερή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Για την αποκατάσταση του Μεγάλου Περιβόλου στο Άνω Κάστρο Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Με μικρή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης η Λέσβος υποδέχεται τα πρώτα κρύα

Από 1,15 ευρώ το λίτρο έως 1,25 το εύρος τιμών στα πρατήρια της Λέσβου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδιο ελαϊκής πολιτικής παρουσίασε ο Σύνδεσμος τυποποιητών

Ο Σύνδεσμος Παραγωγής Εμπορίας Τυποποίησης Ελληνικού Ελαιολάδου τόνισε την ανάγκη ενιαίου εθνικού σχεδιασμού για την προώθηση του «Made in Greece»
ΕΛΛΑΔΑ

Οριακή αύξηση των τουριστών το Σεπτέμβριο

Παρελθόν τα υψηλά ποσοστά ανόδου των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφίγγα ο «Χασάπης» για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Ανδρέας Στρατάκης κατέθεσε πως έχει ελεγχθεί πολλές φορές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ουδέποτε είχε «δεσμευμένο ΑΦΜ ούτε αχρεωστήτως καταβληθέντα».
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτός πληρωμών επιδοτήσεων εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες

Τελειώνει τους μικρούς αγρότες των νησιών ο Τσιάρας με ανατροπή του τρόπου κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες ανακοινώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Επιμένει η κυβέρνηση στο ίδιο μοτίβο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ