× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γεύσεις, ποιότητα ζωής και κάμερα: Η Αντισσα «σερβίρεται» στο Visit Antissa

Η πρωτοβουλία που εντάχθηκε στον Σύλλογο «Τέρπανδρος» επιχειρεί να αναδείξει την καθημερινότητα, την παράδοση και τις προοπτικές ζωής στη δυτική Λέσβο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/2/2026

Γεύσεις, ποιότητα ζωής και κάμερα: Η Αντισσα «σερβίρεται» στο Visit Antissa
κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Σε μια εποχή που τα χωριά παλεύουν με δημογραφική πίεση και περιορισμένες υποδομές, το Visit Antissa επιχειρεί να κάνει κάτι που μοιάζει απλό αλλά είναι ουσιαστικό: να ξαναδώσει αφήγηση στον τόπο, με πρόσωπα, ήχους, γεύσεις και εικόνες, και να τη μοιραστεί προς τα έξω με τον τρόπο που η νέα γενιά ξέρει καλά: μέσα από την ίδια την παραγωγή πολιτισμού.

Μια προσωπική ιδέα, που ξεκίνησε με γυρίσματα το καλοκαίρι του 2025 και προβλήθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, εξελίσσεται σήμερα σε συλλογικό εγχείρημα με «ομπρέλα» τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άντισσας «Τέρπανδρος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος για το Visit Antissa, την πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να προβάλλει «όλες τις όμορφες πτυχές του χωριού» μέσα από μια καλλιτεχνική, δημιουργική ματιά, όπως περιγράφει στην κάμερα του «Ν» ο Θεολόγος Καραμιχάλης, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την εκκίνηση του project και συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξή του.


Η Άντισσα, στη δυτική Λέσβο, είναι ένας τόπος με ιστορικό βάθος και ιδιαίτερη γεωγραφία, χτισμένος σε ηφαιστειογενή πλαγιά, σε απόσταση περίπου 76 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου «βουνό και θάλασσα είναι πολύ κοντά», το Visit Antissa επιχειρεί να μεταφέρει προς τα έξω κάτι περισσότερο από όμορφα πλάνα: μια καθημερινότητα που, όπως λέει ο ίδιος, «είναι μια όμορφη ζωή», ακόμη κι αν ο δυτικός άξονας του νησιού βιώνει –όπως παραδέχεται– απομόνωση και μια «μεγάλη κρίση» τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την προσωπική ανάγκη έκφρασης στη συλλογική σκυτάλη
Η αφετηρία του εγχειρήματος ήταν προσωπική. «Είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες… και ήθελα κάπου να εκφραστώ», σημειώνει ο Θεολόγος Καραμιχάλης, εξηγώντας ότι το ενδιαφέρον για τον τόπο του συνδέεται με μια συνειδητή επιλογή ζωής: να μείνει, να εργαστεί και να δημιουργήσει στην Άντισσα. Το project ξεκίνησε «τελείως ιδιωτικά», όμως πλέον έχει ενταχθεί στις αρμοδιότητες του Συλλόγου «Τέρπανδρος», ο οποίος –σύμφωνα με την περιγραφή του– απαρτίζεται κυρίως από νέα άτομα και «το αγκάλιασε» ώστε «να το οργανώσουμε και να το παρουσιάσουμε».


Ο «Τέρπανδρος», ένας ιστορικός πολιτιστικός σύλλογος για την περιοχή, συμπληρώνει το 2025 μισό αιώνα ζωής από την ίδρυσή του το 1974 και, όπως έχει καταγραφεί, το «τιμόνι» έχει περάσει στη νέα γενιά. Σε αυτό το πλαίσιο, το Visit Antissa αποκτά πλέον έναν πιο σταθερό θεσμικό χώρο, χωρίς να χάνει τον αρχικό του χαρακτήρα: την προβολή του τόπου «με μια πιο καλλιτεχνική και δημιουργική σκοπιά».

«Να μοιραστούμε τις ομορφιές που ζούμε»
Ο σκοπός του Visit Antissa περιγράφεται απλά: να μοιραστεί προς τα έξω «όλες αυτές τις ομορφιές που βιώνουμε εμείς την καθημερινότητά μας». Στην αφήγησή του, η Άντισσα είναι το «κεφαλοχώρι» με «πολύ έντονη καλλιτεχνική πλευρά» και με μια ανάγκη επιστροφής στη δημιουργικότητα. Και αυτή ξαναβρίσκει χώρο: εκδηλώσεις, δράσεις, παραγωγή περιεχομένου και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει και στο γεγονός ότι το project δεν απευθύνεται σε όσες/ους αναζητούν «αστική ζωή», αλλά σε ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν μια διαφορετική καθημερινότητα. Στην κουβέντα μπαίνουν –αναπόφευκτα– και τα πρακτικά ζητήματα: υποδομές, διαμονή, δυνατότητα φιλοξενίας. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι δυνατότητες είναι ακόμη περιορισμένες, όμως σημειώνει πως η προβολή του τόπου έχει και μια σαφή φιλοδοξία: να δείξει ότι υπάρχει «ένα παρθένο μέρος» που μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ποιότητα ζωής και εισόδημα, αρκεί να υπάρξει η αντίστοιχη κινητοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γαστρονομία ως γέφυρα: ο δεύτερος κύκλος με μαγειρική
Κομβικό σημείο για το Visit Antissa αποτέλεσαν –όπως περιγράφει– τα πρόσφατα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου, με επεισόδια μαγειρικής. «Πήγανε πάρα πολύ καλά», λέει, επιμένοντας στη συμμετοχή και τον εθελοντισμό: άνθρωποι δούλεψαν αφιλοκερδώς για να αναδειχθεί η παράδοση, να στηθούν σκηνικά, να φιλοξενηθούν «γιαγιάδες» και «παραδοσιακές νοικοκυρές», να καταγραφούν συνταγές και μνήμες.
Τα γυρίσματα αυτή τη φορά ήταν «στουντιακά» και φιλοξενήθηκαν σε δύο χώρους, έναν στην Άντισσα και έναν στη Λιώτα. Στο μενού μπήκαν τοπικές γεύσεις και γλυκά: «πασπαλάδες» ή «πασπαλαδέλια», «ζαχαροπούλια», αλλά και συνταγές με χταπόδια από τον Γαβαθά, όπως και μανιταροκεφτέδες από μανιτάρια του βουνού. Παράλληλα, μιλά με ιδιαίτερη ζεστασιά για τους δύο συνεργάτες του, τον Χάρη και τη Νάγια, που –όπως λέει– είναι από τη Θεσσαλονίκη και έρχονται συχνά στη Λέσβο για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Τα επόμενα βήματα
Σήμερα το Visit Antissa έχει ήδη παρουσία ως κανάλι στο YouTube, όπου ανεβαίνουν τα επεισόδια και το υλικό των δράσεων. Οι επόμενοι στόχοι δεν κρύβουν φιλοδοξία: «περιμένουμε κάποιες απαντήσεις… από διάφορα κανάλια κρατικά και μη» για το ενδεχόμενο τηλεοπτικής προβολής. Αν αυτό δεν προχωρήσει, το πλάνο παραμένει σαφές: συνέχιση διαδικτυακά, με στόχο το υλικό να κοινοποιείται και να γίνεται «πιο διαδεδομένο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στα «εξωτερικά» που έχουν ήδη γίνει ή δρομολογούνται, περιλαμβάνονται θεματικές για την τοπική κοινωνία, όπως το Δημοτικό Σχολείο της Άντισσας –που, όπως αναφέρεται, μειώνεται πληθυσμιακά– αλλά και η καταγραφή των επιχειρήσεων στην πλατεία και στους οικισμούς της περιοχής. Στην ίδια λογική «άλλου βλέμματος» κινείται και η αναφορά στη «Γιορτή του Τραχανά», ένα παράδειγμα εκδήλωσης που, όπως λέει, όταν αποτυπώθηκε σε βίντεο «τους φάνηκε κάτι τελείως διαφορετικό… σαν να βλέπαν ένα άλλο χωριό».

Μια πρόσκληση
Στο κλείσιμο, ο Θεολόγος Καραμιχάλης συμπυκνώνει την πρόταση του project σε μια απλή πρόσκληση: στην Άντισσα «θα συναντήσεις σίγουρα πολύ σημαντικούς ανθρώπους», ενώ «οι γεύσεις και η γαστρονομία» είναι από εκείνα που «θα σε μαγέψουν». Και, μετά τις αποκριάτικες μέρες –όπως λέει– υπάρχει «διάθεση» και ένα «τσίγκλισμα» για το γλέντι που θα ακολουθήσει: «Έλα στην Άντισσα, visit Άντισσα για να γλεντήσουμε μαζί και να περάσουμε όμορφες στιγμές».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό

«Ρουσφέτι» ή αγώνας για τη Λέσβο;
Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική, διαδραστικά παιχνίδια, δημιουργικές κατασκευές και εκπλήξεις
Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Χωρίς... Λαζαρίδη η Λέσβος την Τρίτη του Πάσχα

Προτροπή Αθανασίου για online σύσκεψη με τους τυροκόμους, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο
Χωρίς... Λαζαρίδη η Λέσβος την Τρίτη του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 14 Απριλίου
Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ΠΑΣΟΚ ζητά αποπομπή Μακάριου Λαζαρίδη

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ρίχνει την ευθύνη της απόφασης στον Πρωθυπουργό
Το ΠΑΣΟΚ ζητά αποπομπή Μακάριου Λαζαρίδη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πασχαλινή ακτοπλοϊκή «περιπέτεια» στο Αιγαίο

Ταξίδια 15 ωρών για τους επιβάτες από την Λέσβο με προορισμό τoν Πειραιά
Πασχαλινή ακτοπλοϊκή «περιπέτεια» στο Αιγαίο
ΧΩΡΙΑ

Ζωντανή παράδοση και πίστη στη Δευτερανάσταση των Μιστεγνών

Η Αναστάσιμη πομπή διέσχισε τα σοκάκια του χωριού και ολοκληρώθηκε με λειτουργία στον Ιερό Ναό
Ζωντανή παράδοση και πίστη στη Δευτερανάσταση των Μιστεγνών
ΧΩΡΙΑ

Το Αγιο Φως φώτισε τη Βυζαντινή εκκλησία της Τρουλωτής στη Θερμή

Συγκίνηση και κατάνυξη με την Ανάσταση σε ένα από τα πιο ιστορικά θρησκευτικά μνημεία της περιοχής
Το Αγιο Φως φώτισε τη Βυζαντινή εκκλησία της Τρουλωτής στη Θερμή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Να γιατί το Βόρειο Αιγαίο είναι έξω από τη ρότα της κρουαζιέρας

Αύξηση σε αφίξεις και επιβάτες πανελλαδικά το 2025. Περιορισμένες προσεγγίσεις και αφίξεις επιβατών σε Λέσβο Λήμνο Χίο και Σάμο
Να γιατί το Βόρειο Αιγαίο είναι έξω από τη ρότα της κρουαζιέρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανάσταση με κάθε λαμπρότητα στη Μητρόπολη Μυτιλήνης

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στο «Χριστός Ανέστη» ενώ οπλίτες και αξιωματικοί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο
Ανάσταση με κάθε λαμπρότητα στη Μητρόπολη Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Κυριακή του Πάσχα με τη Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Στις 10.30 το πρωί ξεκινά η περιφορά από την εκκλησία των Μιστεγνών, με τους κατοίκους να υποδέχονται το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στις γειτονιές
Κυριακή του Πάσχα με τη Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι πιστοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη