Η προκυμαία της Μυτιλήνης γέμισε ζωή και ελπίδα!
Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στη δράση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου στέλνοντας μήνυμα ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί – Διεκδίκηση για σύγχρονο Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου στο νησί
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/6/2025

Mικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία της Μυτιλήνης την Κυριακή 1 Ιουνίου, στη μεγάλη δράση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου. Με το σύνθημα «Τρέξτε πιο γρήγορα από τον καρκίνο» να αντηχεί στην ατμόσφαιρα, η εκκίνηση δόθηκε από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, σηματοδοτώντας μια μέρα γεμάτη συγκίνηση και ελπίδα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στην περιοχή των Τσαμακίων, με τη συμμετοχή μελών του Συλλόγου, εθελοντών, φίλων και άλλων τοπικών συλλόγων. Ήταν μια πορεία-φόρος τιμής. Για όσους έδωσαν τη μάχη και δεν τα κατάφεραν, για τους επιζώντες που συνεχίζουν να εμπνέουν, αλλά και για όσους παλεύουν σήμερα με θάρρος και πίστη.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου επισήμανε ότι η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει μετατρέψει τον καρκίνο από επάρατη νόσο σε μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται, αρκεί να υπάρχει ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα αποκτά επιπλέον έναν ισχυρό διεκδικητικό χαρακτήρα: ζητούμενο αποτελεί η ίδρυση ενός σύγχρονου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Ογκολογικού Κέντρου στο νησί. Ένα όραμα που θα προσφέρει στους κατοίκους της Λέσβου αξιοπρεπή και υψηλής ποιότητας φροντίδα, χωρίς την ανάγκη επώδυνων μετακινήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα.Η εκδήλωση απέδειξε ότι όταν οι άνθρωποι ενώνονται με κοινό σκοπό, μπορούν να στείλουν δυνατά μηνύματα ζωής και αλληλεγγύης – και η Λέσβος το απέδειξε για ακόμη μια φορά.
Γιορτάζουμε γιατί έχουμε ζήσει
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου Ειρήνη Σωτηρχέλλη δήλωσε στην κάμερα του «Ν»: «Η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου είναι η Μέρα Επιζώντων του Καρκίνου. Γιορτάζουμε γιατί έχουμε ζήσει, γιατί έχουμε ξεπεράσει τον καρκίνο. Δεν είναι πια επάρατος νόσος.
Θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Θέλουμε να δώσουμε μήνυμα ενδυνάμωσης σε αυτούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή παλεύουν για τον καρκίνο. Θέλουμε να δώσουμε μήνυμα πρόληψης και εν συναίσθησης για όλο τον κόσμο. Πρέπει να φωνάζουμε τη λέξη καρκίνος. Ζούμε μετά από τον καρκίνο.
Επίσης τιμούμε τους νεκρούς μας, οι οποίοι έχουν φύγει από αυτή τη ζωή. Αυτό είναι βασικά το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλο τον κόσμο.
Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής. Εμείς οι καρκινοπαθείς έχουμε περάσει από αυτή τη φάση και είμαστε στη ζωή. Διεκδικούμε και δικαιώματα. Διεκδικούμε και από την πολιτεία να σταθεί δίπλα μας. Επίσης εδώ στη Μυτιλήνη διακοσμούμε να γίνει ένα δημόσιο ακτινοθεραπευτικό κέντρο το οποία θα εξοπλιστεί με γραμμικό επιταχυντή ώστε να μειωθούν τα ταξίδια των καρκινοπαθών στην Αθήνα.
Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων Λέσβου ΥΩΣ Μυρσίνη Γαβαλά είπε: «Μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσε ο Σύλλογος να είναι μακριά από τους συνανθρώπους μας που παλεύουν με αυτή τη νόσο. Είμαστε όλοι μαζί γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί»
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας «Ελπίζω» τόνισε: «Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους συναγωνιστές μας στη ζωή. Και να τονίσουμε ένα πράγμα ότι αν πάρουμε αγκαλιά το πρόβλημά μας και πάμε μαζί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».
Ο εκπρόσωπος της Φλόγας Λέσβου Μανώλης Λαδάκης σημείωσε:«Σήμερα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε με τους επιζώντες από το μάχη του καρκίνου. Επίσης τιμούμε τα θύματα του καρκίνου.
Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή θεραπεία σώζουν ζωές.
Επίσης ο κ. Λαδάκης πως σήμερα η Φλόγα Λέσβου σε συνεργασία με το Χάρισε Ζωή κάνουμ λήψη δειγμάτων μυαλού των οστών. Με στόχο να αυξηθούν ο αριθμός των δοτών κάτι που είναι απαραίτητο για την γρήγορη αντιμετώπιση όσων νοσούν από λευχαιμία ή λέμφωμα και χρειάζονται μεταμόσχευση.
Είμαι ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου είπε: «Σήμερα είναι η μέρα των επιζώτων καρκινοπαθών, είναι ημέρα αναγνώρισης τους, όπου και του καθημερινού αγώνα που κάνουν. Είμαστε πάντα δίπλα τους. Ευελπιστούμε η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού του νησιού να κάνουν όσο καλύτερη γίνεται τη ζωή τους».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας δήλωσε: «Υποστηρίζουμε ως Δήμος Μυτιλήνης τη δράση του δραστήριου Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου.
Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο με ένα περπάτημα και τρέξιμο από εδώ έως τα Τσαμάκια. Είναι σημαντικές όλες αυτές οι δράσεις, η ευαισθητοποίηση, να ενημερώνεται ο κόσμος. Διότι η έγκυρη πρόληψη σώζει ζωές. Πλέον η νόσος αυτή θεραπεύεται πλειοψηφία των περιπτώσεων άρα ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και να έχει μια σωστή πρόληψη.
Από εκεί και πέρα συμπαραστεκόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι βιώνουν την νόσο αυτή και να πω ότι συμφωνούμε με το αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών για να γίνει ένα διαγνωστικό θεραπευτικό κέντρο εδώ στο νησί μας» Στην ερώτηση αν μπορεί ο Δήμος Μυτιλήνης να στηρίξει έμπρακτα της υλοποίηση του αιτήματος ο κ. Χριστόφας σημείωσε: «Είναι ένα μηχάνημα το οποίο είναι ακριβό, είναι πέρα από τις δυνατότητες του Δήμου αυτή τη στιγμή (5:49) μπορούμε να συμβάλουμε όμως όπου αλλού στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».
Αντιπροσωπεία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με επικεφαλής το πρόεδρο του Γιάννη Ζαφειρίου συμμετείχε στην δράση. Σε δήλωση του στην κάμερα του «Ν» ο πρόεδρος του ΠΕΚ τόνισε: «Είμαμε εδώ πέρα αντιπροσωπία του Εργατικού Κέντρου για να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Καρκινοπαθών. Έχουμε έρθει πολλές φορές σε επαφή, μάλιστα τελευταία και στην κινητοποίηση της Αθήνας, στις 31 Μάρτη καταθέσαμε τα αιτήματά τους στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας.
Πολλά συγχαρητήρια που δεν το βάζουν κάτω και παλεύουν καθημερινά. Να είναι όλοι δυνατοί και να ανταμώνουμε στους δρόμους του αγώνα και στις διεκδικήσεις τους. Ιδιαίτερα τώρα που για απλά ζητήματα, για απλές ακτινογραφίες ,όπως μας έλεγε τώρα εδώ πέρα η Πρόεδρος, αναγκάζονται να πάνε στην Αθήνα γιατί εδώ πέρα το νοσοκομείο δεν έχει τα κατάλληλα μηχανήματα».
Δείτε το βίντεο από την δράση εδώ: