Οι γεύσεις του Μανταμάδου στον Πολιτιστικό Μάιο της Δράμας
Ο Φυσιολατρικός - Ανθρωπιστικός Σύλλογος Μανταμάδου Λέσβου «Ηλιαχτίδα» συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 23 - 25 Μάη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2025

Ο Φυσιολατρικός - Ανθρωπιστικός Σύλλογος Μανταμάδου Λέσβου «Ηλιαχτίδα» συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Μαΐου 2025 στην Καλαμπάκι της Δράμας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 23, 24 και 25 Μαΐου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων με τίτλο «Μ’ αλεύρι και νερό».
Η «Ηλιαχτίδα» ταξίδεψε στη Μακεδονία και παρουσίασε αυθεντικές συνταγές του Μανταμάδου, όπως παραδοσιακούς γκιουζλεμέδες, αμυγδαλωτά, κισκέκ και μυζηθροχαλβά. Οι κυρίες του Συλλόγου εντυπωσίασαν το κοινό, που απόλαυσε όχι μόνο τις ιδιαίτερες γεύσεις αλλά και τις ιστορίες που τις συνοδεύουν.
Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν αποτελούν μέρος του βιβλίου του Συλλόγου «Μνήμες του μέλλοντός μας», το οποίο διατίθεται από τον ίδιο τον Σύλλογο αλλά και από τα βιβλιοπωλεία του νησιού. Το βιβλίο απέσπασε θερμή υποδοχή, με το κοινό να αγκαλιάζει τις γεύσεις και τις αφηγήσεις που τις συνοδεύουν.
Η συμμετοχή της «Ηλιαχτίδας» στο Φεστιβάλ υπήρξε μια ζωντανή πράξη πολιτισμικής ανταλλαγής και προώθησης της τοπικής παράδοσης, με στόχο την προβολή της γαστρονομικής κληρονομιάς του Μανταμάδου σε ευρύτερο κοινό.
Ο Σύλλογος ευχαρίστησε θερμά τους κ. Χαράλαμπο Μανούσο και Βαγγέλη Πρινάρη για τις πολύτιμες συμβουλές τους στην παρασκευή του κισκέκ, καθώς και την κ. Μαρία Καπλανέλλη για την υποστήριξή της. Ευχαριστίες εκφράστηκαν επίσης σε όσους προσέφεραν εκλεκτές πρώτες ύλες: Παντοπωλείο - Μπάμπη Μανούσου, Κρεοπωλείο - Γιώργου Παπαελευθερίου, Κρεοπωλείο - Ελευθέριου Ι. Παπαελευθερίου, Κρεοπωλείο - Απόστολου Πασπαλά, Αγροτικό Συνεταιρισμό Μανταμάδου και το Τυροκομείο Αργένου.