Το Οινοποιείο Γκαράλη στη Λήμνο: από την παράδοση στην καινοτομία
Ένα οικογενειακό οινοποιείο της Λήμνου που ταξιδεύει το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό σε όλο τον κόσμο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/6/2025

Η οικογένεια Γκαράλη, με καταγωγή από το Ρεΐς-Ντερέ της Μικράς Ασίας, εγκαταστάθηκε μετά το 1922 στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου, περιοχή με το 60% των αμπελώνων του νησιού. Εκεί ξεκίνησε η καλλιέργεια αμπελιών και η παραγωγή κρασιού για οικογενειακή χρήση.
Το 2007, ο Μανώλης Γκαράλης και η Μαρία Μαρκάκη ίδρυσαν το ιδιόκτητο οινοποιείο τους στην περιοχή Κουρούνι. Διαθέτουν 50 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων και συνεργάζονται με τοπικούς βιοκαλλιεργητές. Το 2017 δημιουργήθηκε το Terra Ambera, ένα πορτοκαλί κρασί ήπιων παρεμβάσεων από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που ξεχώρισε στους New York Times.
Η παραγωγή φτάνει τις 70.000 φιάλες, με εξαγωγές σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Taiwan. Παράγονται λευκά, πορτοκαλί (με skin contact), ροζέ, κόκκινα και ρητινίτες υψηλής ποιότητας. Η Λήμνος, με την ποικιλία Λημνιό (Καλαμπάκι), διατηρεί ζωντανή την αρχαία ελληνική οινική παράδοση και εμπνέει το μέλλον του οινοποιείου.
Άγιος Δημήτριος Λήμνος
22540 61884 22540 62871
6979393271
www.garaliswinery.gr