× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιστολή ΤΕΕ προς ΔΕΥΑ Λέσβου και μια πισίνα στο Πλωμάρι που δεν γέμισε ποτέ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο εκφράζει την ανησυχία του για την παραπομπή της Γενικής Διευθύντριας της ΔΕΥΑΛ σε Πειθαρχικό Συμβούλιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/5/2025

Επιστολή ΤΕΕ προς ΔΕΥΑ Λέσβου και μια πισίνα στο Πλωμάρι που δεν γέμισε ποτέ
φωτογραφία αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση απέστειλε ο πρόεδρος του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ Στρατής Μανωλακέλλης την οποία μάλιστα κοινοποιεί στους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου καθώς και στα Μέσα Ενημέρωσης. Στην επιστολή εκφράζεται η ανησυχία του ΤΕΕ ως προς την παραπομπή της Γενικής Διευθύντριας της ΔΕΥΑΛ σε Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Γενική Διευθύντρια, κατέχει πτυχίο Πολυτεχνικής Σχολής και είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), και έχει υπαλληλική ιδιότητα με σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ). Ως εκ τούτου, διέπεται από τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 1069/1980, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ.

Με την παρούσα επιστολή, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου εκφράζει την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά του για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην παραπομπή της Γενικής Διευθύντριας της ΔΕΥΑΛ σε Πειθαρχικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν τα εξής:

1. Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης (ΠΔΕ): Η ΠΔΕ διενεργήθηκε από (αιρετό) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ, κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), ενώ η Γενική Διευθύντρια είναι κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.).  Σύμφωνα με την πάγια διοικητική πρακτική και νομολογία, ο διενεργών την ΠΔΕ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ισότιμη ή ανώτερη υπηρεσιακή βαθμίδα από τον εξεταζόμενο.

2. Παραπομπή σε Πειθαρχικό Συμβούλιο: Η παραπομπή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), βασιζόμενη αποκλειστικά στα ευρήματα της ΠΔΕ. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να διενεργηθεί μετά την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση (Π.Δ.Ε.) η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) που θα προσέδιδε αίσθηση μεγαλύτερης αντικειμενικότητας στα πορίσματα αυτής αφού η Π.Δ.Ε. διενεργήθηκε από αιρετό μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ. Επισημαίνεται ότι η ΕΔΕ αποτελεί ουσιαστική διαδικασία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του εξεταζόμενου και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Εισηγητής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο: Ο εισηγητής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ήταν (αιρετός) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με πτυχίο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τήρηση της ιεραρχικής τάξης και της απαιτούμενης εξειδίκευσης.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας, όπως αυτές ορίζονται στον Ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας) και τον Ν.3584/2007 (Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων).

Ως τεχνικός επιστημονικός φορέας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο οποίο ανήκει η Γενική Διευθύντρια, παρακολουθεί και ελέγχει ζητήματα επαγγελματικής δεοντολογίας, υπηρεσιακής αξιοπρέπειας και τήρησης της νομιμότητας των μελών του και μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση παραβίασης θεμελιωδών εγγυήσεων, που υπονομεύουν την επαγγελματική υπόσταση των μελών του.  Επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων της Γενικής Διευθύντριας και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι τέτοιες πρακτικές δύνανται να επιφέρουν σοβαρές νομικές συνέπειες για την ΔΕΥΑΛ, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ακυρώσεων αποφάσεων και αποζημιώσεων, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

Καλούμε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ να αναθεωρήσει άμεσα τις εν λόγω αποφάσεις και να επαναφέρει τη διαδικασία σε πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον νομικό πλαίσιο, διασφαλίζοντας την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη».

Η υπόθεση που αναφέρεται η επιστολή του ΤΕΕ για την πειθαρχική παραπομπή της υπαλλήλου σύμφωνα με πληροφορίες αφορά τις ευθύνες για την πώληση νερού πέρυσι το φθινόπωρο για να γεμίσει πισίνα ιδιώτη στην περιοχή του Πλωμαρίου, μια ιστορία που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και οδήγησε το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει σε ΕΔΕ. 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παναγιώτης Βάλεσης σε επικοινωνία που είχε μαζί του το ΝΗΣΙ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις σημείωσε όμως ότι σύντομα θα δοθεί απάντηση θεσμικά στο Τεχνικό Επιμελητήριο με την δέουσα σοβαρότητα που αρμόζει στην υπόθεση αυτή. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης