Κάλεσμα μνήμης για τη μάχη της Κρήτης στη Μυτιλήνη
Από την αδερφότητα Κρητών Λέσβου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/5/2025

Ηρωική σελίδα της ελληνικής ιστορίας τιμάται και φέτος στη Λέσβο, με την Αδελφότητα Κρητών του νησιού να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς το κοινό για την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Ιουνίου στις 10:00 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό Μυτιλήνης, σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδας.
Η Μάχη της Κρήτης, που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1941, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τους Κρητικούς –άνδρες και γυναίκες– να αντιστέκονται με αυταπάρνηση απέναντι στη γερμανική εισβολή. Η ηρωική αυτή στάση παραμένει σύμβολο γενναιότητας, αντίστασης και αδούλωτου φρονήματος.
Η Αδελφότητα Κρητών Λέσβου καλεί όλα τα μέλη της, καθώς και τους φίλους της Κρήτης και της ιστορικής μνήμης, να παραστούν και να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης, ενισχύοντας τη συλλογική ιστορική συνείδηση και διατηρώντας ζωντανό το παράδειγμα των προγόνων μας.