ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1,4 εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες αναμένονται στην Ελλάδα το 2025
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα και προτάσεις στην εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Αϊβαλί
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/5/2025

Η πρόσφατη εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Αϊβαλί θα έλεγε κανείς ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα, σημαντική προσπάθεια τουριστικής προβολής, αλλά και μια βαθύτερη πράξη οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κοινών προοπτικών ανάμεσα σε δύο γειτονικούς κόσμους που μοιράζονται ιστορία, πολιτισμό και θάλασσα. Αυτό που αναδείχθηκε, πέρα από τα βίντεο και τις παρουσιάσεις, ήταν η ώριμη πλέον διάθεση των τοπικών φορέων της Τουρκίας και των νησιών μας να στηρίξουν έμπρακτα την τουριστική σύζευξη με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Οι Τούρκοι επιχειρηματίες και αυτοδιοικητικοί εκπέμπουν καθαρό μήνυμα συνεργασίας. Αναγνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν είναι απλώς κοντινοί προορισμοί, αλλά ζωντανές γέφυρες που ενώνουν ανθρώπους, εμπειρίες και οικονομίες. Η κοινή διαδρομή του επισκέπτη που φτάνει στη Λέσβο και συνεχίζει στο Αϊβαλί ή το αντίστροφο, αποτελεί ένα μοντέλο ήπιας, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που ήδη εφαρμόζεται, αλλά μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί.
Με μεγάλη ικανοποίηση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη τη συνεχή αύξηση του διασυνοριακού τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες. Το 2024, 1.200.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα, ενώ 800.000 Έλληνες ταξίδεψαν στην Τουρκία, αριθμοί που καταδεικνύουν τη δυναμική του τουριστικού ρεύματος στο Αιγαίο. Για το 2025, οι προβλέψεις ανεβάζουν τον αριθμό των Τούρκων επισκεπτών στη χώρα μας στους 1.400.000. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά το 2024 εκδόθηκαν συνολικά 400.000 θεωρήσεις εισόδου σε Τούρκους πολίτες, εκ των οποίων 300.000 μέσω των τριών ελληνικών προξενείων και 100.000 στα σύνορα, μέσω του προγράμματος visa express. Η Ελλάδα, μάλιστα, χορηγεί περισσότερες θεωρήσεις σε Τούρκους πολίτες από κάθε άλλη χώρα εκτός Σένγκεν, ενισχύοντας περαιτέρω τη διασύνδεση και την αμοιβαία τουριστική ανάπτυξη
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις που διατυπώθηκαν για την ανάπτυξη κοινών τουριστικών πακέτων αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Πρόκειται για μια ανοιχτόμυαλη και ενδιαφέρουσα προσέγγιση που αντιμετωπίζει το Αιγαίο όχι ως σύνορο, αλλά ως ενιαίο χώρο εμπειριών και περιηγήσεων. Ο επισκέπτης από τρίτη χώρα, που διαμένει στα τουρκικά παράλια, μπορεί να περάσει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για μια νέα γεύση διακοπών, επεκτείνοντας την παραμονή του με ελάχιστη γραφειοκρατία και μέγιστη ικανοποίηση. Παράδειγμα θα μπορούσαν να διοργανωθούν πακέτα με θέμα τις θαλάσσιες διαδρομές ή την ελιά, στοιχεία και κοινές αναφορές και για τις δύο περιοχές.
Κομβικής σημασίας, ωστόσο, είναι και η ανάγκη να ενεργοποιηθούν νέες γραμμές σύνδεσης, όπως αυτή ανάμεσα στην Πέτρα και το Ακτσάι, που θα μειώσουν το χρόνο μετάβασης, προσφέροντας νέες δυνατότητες προσβασιμότητας για τουρίστες και ντόπιους. Η υποδομή υπάρχει – απομένει η πολιτική βούληση και ο επιχειρηματικός σχεδιασμός για να γίνει πράξη. Παράλληλα εκφράσθηκε βούληση για σύνδεση των παραλίων της Τουρκίας με την Λήμνο και την Ικαρία, δύο νησιά που προς το παρόν δεν έχουν απευθείας σύνδεση όμως υπάρχουν προθέσεις και διάθεση επέκτασης της προσπάθειας και σε αυτούς τους ξεχωριστούς προορισμούς.
Καθοριστικό είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι φορείς αναγνώρισαν το όφελος που αποκομίζει η ευρύτερη περιοχή του Αϊβαλιού από την τουριστική επισκεψιμότητα των ελληνικών νησιών. Είτε πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές, είτε για πολιτιστικές ανταλλαγές, είτε για οικογενειακές ρίζες που αναζητούν τη γη της μνήμης, τα νησιά μας παραμένουν ένας πυρήνας συναισθηματικής και οικονομικής ανταλλαγή με τα απέναντι παράλια. Εντύπωση προκάλεσαν εξάλλου οι τοποθετήσεις πρακτόρων οι οποίοι τόνισαν ότι η πύλη του Αϊβαλιού με την Μυτιλήνη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού αποτελεί γέφυρα και για ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο το Βόρειο Αιγαίο. Μάλιστα αναφέρθηκαν στις περιπτώσεις Τούρκων που επιθυμούν να επισκεφθούν τη Βόρεια Ελλάδα και οι οποίοι πολύ εύκολα μέσα από τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της γειτονικής χώρας μεταβαίνουν στο Αϊβαλί και στη Λέσβο και από εκεί στον προορισμό τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της βίζας express ειδικά για το νησί της Λέσβου, σχολιάστηκε με θετικότατα λόγια από τους τούρκους τουριστικούς πράκτορες, που τη χαρακτήρισαν παράδειγμα αποτελεσματικότητας και καλής πρακτικής. Σε αντίθεση με τις χρονοβόρες διαδικασίες που αντιμετωπίζουν σε άλλους προορισμούς, η εμπειρία τους από τη Μυτιλήνη ενίσχυσε την πρόθεσή τους να επενδύσουν περισσότερο στον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου.
Το ζητούμενο, από εδώ και πέρα, είναι η συνέπεια και η συνέχεια. Γιατί οι καλύτερες γέφυρες, εκείνες που αντέχουν στον χρόνο και τους ανέμους της ιστορίας, χτίζονται όχι με εντυπωσιακές δηλώσεις, αλλά με σταθερά βήματα, αμοιβαία εμπιστοσύνη, κοινό όραμα, σταθερές συνεργασίες και αμοιβαία εμπιστοσύνη.