Το άγχος στα παιδιά. Πως εκδηλώνεται, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Ο Νίκος Γιώτας, κοινωνικός λειτουργός και ψυχοθεραπευτής του Συμβουλευτικού Κέντρου «Μαζί για το παιδί», αναφέρεται στο φαινόμενο καθώς και στο διαδικτυακό σεμινάριο του κέντρου την Τετάρτη 28 Μαΐου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/5/2025

Το Συμβουλευτικό Κέντρο του «Μαζί για το Παιδί» διοργανώνει ένα δωρεάν διαδικτυακό ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Άγχος, Αναγνώριση & Διαχείριση», την Τετάρτη 28 Μαΐου, από τις 17:30 έως τις 19:00, ειδικά για γονείς που κατοικούν στον Έβρο, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας.
Σε μια εποχή όπου η λέξη «άγχος» κυριαρχεί στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων, η σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών είναι ανεκτίμητη. Όπως επισημαίνει ο Νίκος Γιώτας, κοινωνικός λειτουργός και ψυχοθεραπευτής του Συμβουλευτικού Κέντρου, «ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και είναι αναμενόμενο να βιώνουμε όλοι άγχος. Αυτό ισχύει, φυσικά, και για τα παιδιά, τα οποία επηρεάζονται όχι μόνο από τις δικές τους εμπειρίες, αλλά και από τον τρόπο που οι ίδιοι οι γονείς τους διαχειρίζονται τις πιέσεις της καθημερινότητας».
Ο κ. Γιώτας διευκρινίζει πως το άγχος δεν είναι πάντα κάτι αρνητικό. Υπάρχει το λειτουργικό άγχος, που βοηθά το άτομο να προετοιμαστεί και να αποδώσει καλύτερα, και το δυσλειτουργικό άγχος, που οδηγεί σε υπερδιέγερση, μπλοκάρισμα και αίσθημα αδυναμίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διάκρισης αποτελεί το άγχος των εξετάσεων, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Μαΐου και Ιουνίου, όταν μαθητές όλων των βαθμίδων βρίσκονται αντιμέτωποι με την πίεση των επιδόσεων.
«Το άγχος των εξετάσεων είναι ένα από τα πιο συχνά και αναγνωρίσιμα είδη άγχους στα παιδιά και τους εφήβους. Το φαινόμενο αυτό είναι ενδεικτικό της επίδρασης των αρνητικών σκέψεων και πεποιθήσεων που το παιδί υιοθετεί, όπως «αν δεν γράψω καλά, αποτυγχάνω ως άτομο» ή «δεν πρέπει να κάνω κανένα λάθος».
Πώς εκδηλώνεται το άγχος στα παιδιά;
Πολλά παιδιά, ειδικά σε μικρές ηλικίες, δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν λεκτικά το άγχος τους. Συχνά, οι ενδείξεις είναι σωματικές: κοιλιακά άλγη, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, εφίδρωση, ακόμα και δυσκολίες στην αναπνοή. Σε άλλες περιπτώσεις, το άγχος εκφράζεται μέσα από συναισθήματα και συμπεριφορές, όπως η νευρικότητα, η ευσυγκινησία, η ανησυχία, ο θυμός ή ο φόβος.
Ιδιαίτερα στην περίοδο των εξετάσεων, παρατηρούνται εντονότερα συμπτώματα όπως αϋπνία, έντονη ενασχόληση με την επίδοση, ακόμα και παραίτηση από την προσπάθεια λόγω φόβου αποτυχίας. Αυτά τα σημάδια υποδεικνύουν την ανάγκη για υποστήριξη και καθοδήγηση, όχι μόνο στο γνωστικό κομμάτι, αλλά και στη διαχείριση του συναισθήματος.
Ο ρόλος των γονέων
Η οικογένεια λειτουργεί ως καθρέφτης για το παιδί. Όπως επισημαίνει ο ειδικός, οι γονείς συχνά μεταφέρουν άθελά τους το δικό τους άγχος, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους όπως οι εξετάσεις. Αυτό συμβαίνει είτε μέσα από αυξημένες προσδοκίες, είτε μέσα από την ίδια τη γλώσσα του σώματος ή τον τόνο της φωνής τους. «Γι’ αυτό είναι κρίσιμο ο γονιός να βάζει ένα προσωπικό φίλτρο, πριν μεταδώσει το άγχος του στο παιδί, τόσο σε επίπεδο λόγου όσο και συμπεριφοράς», τονίζει ο κ. Γιώτας.
Το σεμινάριο στοχεύει στην ενδυνάμωση των γονέων, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν εγκαίρως τα σημάδια άγχους στα παιδιά τους και να τα βοηθούν με πρακτικούς τρόπους αποφόρτισης, μεθόδους χαλάρωσης, τεχνικές οργάνωσης χρόνου και έκφρασης συναισθημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο πώς να μιλάμε στα παιδιά για τις εξετάσεις χωρίς να αυξάνουμε την πίεση, αλλά ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους.
Πληροφορίες συμμετοχής
Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή, καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας του Μαζί για το Παιδί και θα λάβουν σχετικό email με τις πληροφορίες σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Πληροφορίες παρέχονται επίσης στη γραμμή 115 25 και στο email [email protected].
Σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς, το άγχος δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε — μπορούμε, όμως, να μάθουμε να το κατανοούμε, να το αναγνωρίζουμε και να το διαχειριζόμαστε σωστά. Και αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη δεξιότητα που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας.