× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα τουριστική πνοή στην Αγιάσο με επένδυση φιλοξενίας

Σε λειτουργία ξανά ο παραδοσιακός ξενώνας "Χάνια" με 20 δωμάτια – Αναβαθμίζεται η φιλοξενία, ενισχύεται ο προσκυνηματικός και πολιτιστικός τουρισμός στο χωριό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/5/2025

Νέα τουριστική πνοή στην Αγιάσο με επένδυση φιλοξενίας
' χρόνος ανάγνωσης

Μια σημαντική πρωτοβουλία που δίνει νέα ώθηση στον τουρισμό της Αγιάσου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με σημείο αναφοράς την ιστορική περιοχή Χάνια. Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος,  ανέλαβε την αποκατάσταση και αξιοποίηση του παλιού ξενώνα, βάζοντας και πάλι την περιοχή στον χάρτη των επισκεπτών με σύγχρονες και ποιοτικές υποδομές.

Ο ξενώνας διαθέτει συνολικά 35 δωμάτια, εκ των οποίων τα 20 λειτουργούν ήδη, φιλοξενώντας όχι μόνο μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και οργανωμένες ομάδες, όπως προγράμματα Erasmus και αθλητικά σωματεία. Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς, με την πληρότητα να αυξάνεται, και το ενδιαφέρον να είναι σταθερά υψηλό τόσο από Έλληνες όσο και από Τούρκους επισκέπτες. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη υπάρχουν αιτήματα για φιλοξενία από τουριστικά γκρουπ από την Τουρκία, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη δυναμική της περιοχής ως διαπολιτισμικού προορισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αγιάσος δεν αντιμετωπίζεται πλέον μόνο ως καλοκαιρινός σταθμός. Ολόκληρος ο οικισμός παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον όλες τις εποχές του χρόνου, με έντονη πολιτιστική, θρησκευτική και φυσιολατρική δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη επένδυση καλύπτει ένα υπαρκτό κενό. Τη χειμερινή φιλοξενία επισκεπτών, που μέχρι πρότινος ήταν περιορισμένη λόγω της έλλειψης υποδομών.

Η Τούλα Μακρέλλη, από το Visit Agiasos, υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή ανταποκρίνεται σε ένα διαρκές αίτημα της τοπικής κοινωνίας για να υπάρξει χώρος ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν λεωφορεία και οργανωμένα γκρουπ, ειδικά την περίοδο των γιορτών, των εκδηλώσεων αλλά και των θρησκευτικών προσκυνημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του εγχειρήματος έπαιξε και η στήριξη της Μητρόπολης Μυτιλήνης, καθώς ο χώρος ανήκε στην εκκλησιαστική περιουσία. Η συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο επέτρεψε την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και τη μετατροπή τους σε ένα λειτουργικό και καλαίσθητο κατάλυμα που ήδη έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης από κατοίκους και επισκέπτες.

Εκτός από τη διαμονή, αναβαθμίζεται και το πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής. Ο χώρος του ξενώνα περιλαμβάνει πλέον και το Μουσείο Παλιών Επαγγελμάτων, που είχε δημιουργήσει με ιδιαίτερο μεράκι ο εκλιπών Δημήτρης Καμαρός. Στο παρελθόν λειτουργούσε περιστασιακά, ενώ τώρα ενσωματώνεται πλήρως στη λειτουργία της δομής, με σταθερό ωράριο και πρόσβαση για επισκέπτες και σχολεία που θέλουν να υλοποιήσουν πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το μουσείο πλαισιώνεται και από τη Συλλογή Ειρήνης, μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική συλλογή με ξύλινες δημιουργίες, η οποία θα λειτουργεί στον χώρο της ρεσεψιόν, συμβάλλοντας στην εμβάθυνση της πολιτιστικής εμπειρίας του επισκέπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοπική κοινωνία φαίνεται να αγκαλιάζει την προσπάθεια, καθώς η παρουσία δεκάδων επιπλέον επισκεπτών στο κέντρο της Αγιάσου, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί θετικά αποτελέσματα στην τοπική αγορά, δίνοντας ώθηση στην εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα.

Η Αγιάσος αναδεικνύεται σταδιακά σε προορισμό με ευρωπαϊκές προδιαγραφές φιλοξενίας, αλλά χωρίς να χάνει την παραδοσιακή της ταυτότητα.Η συγκεκριμένη επένδυση αποδεικνύει στην πράξη πως όταν υπάρχει συντονισμός μεταξύ ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εκκλησίας και τοπικής κοινωνίας, μπορούν να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα, με σεβασμό στον τόπο, την ιστορία και τις ανάγκες του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης