× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μαθητές από την Ρουμανία στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA121, με επίκεντρο τη συγκριτική μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/5/2025

Μαθητές από την Ρουμανία στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Μια ζωντανή γέφυρα πολιτισμού και γνώσης υψώθηκε πρόσφατα μεταξύ της Λέσβου και της Ρουμανίας, μέσα από τη φιλοξενία δύο καθηγητριών και  μαθητών από το Εθνικό Λύκειο SimionBărnuțiu της SimleulSilvanieiτης Ρουμανίας  στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA121, με επίκεντρο τη συγκριτική μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών.

Οι μαθητέςτης Ρουμανίας, με ενδιαφέροντα σε φυσικές επιστήμες, μαθηματικά και πληροφορική, συμμετείχαν σε ένα πλούσιο και ουσιαστικό πρόγραμμα που συνδύαζε την εκπαιδευτική παρακολούθηση με την πολιτισμική εμπειρία. Στόχος της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με την ιστορία και τη ζωή της Λέσβου, αλλά και η βιωματική επαφή με τη σχολική πραγματικότητα της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με οργανωμένη ξενάγηση από επίσημο ξεναγό στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο της Μυτιλήνης, ενώ ακολούθησε περιήγηση στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην αρχιτεκτονική και τις τοπικές παραδόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκδρομή στη Γέρα και στο Πλωμάρι, οι επισκέπτες γνώρισαν από κοντά την τέχνη της απόσταξης στην ποτοποιία Σαμαρά, θαύμασαν τη μοναδική αισθητική του Μουσείου Βρανά, και περπάτησαν στα παραδοσιακά καλντερίμια του Πλωμαρίου, απολαμβάνοντας το αυθεντικό νησιώτικο τοπίο.

Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Αγιάσο, έναν από τους πιο γραφικούς και πολιτισμικά φορτισμένους οικισμούς της Λέσβου. Εκεί, οι μαθητές μυήθηκαν στην πλούσια λαϊκή κληρονομιά του χωριού, ενώ δεν έκρυψαν τον θαυμασμό τους για την επαφή με τη φύση και το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο σχολείο, παρακολούθησαν ενδεικτικά μαθήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισαν τα πειράματα φυσικής που παρουσίασε η καθηγήτρια κα. Χατζησάββα Κλεονίκη, οι οδηγίες για τη φροντίδα του λαχανόκηπου και των φυτών από την κα. Σιδηροπούλου Δέσποινα καθώς και οι παραδοσιακοί χοροί από την κα. Κωστάκη Ιγνατία. Η ζεστή ατμόσφαιρα, η ανταλλαγή απόψεων και η ουσιαστική αλληλεπίδραση δημιούργησαν δεσμούς φιλίας και σεβασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο τέλος της ημέρας, οι επισκέπτες έλαβαν αναμνηστικά δώρα και ακολούθησε γεύμα φιλοξενίας στο γνωστό ψητοπωλείο «Πίτα Μάκης», χορηγία του επιχειρηματία κ. Εμμανουήλ Ευσταθίου.

Η παραμονή τους στη Λέσβο κορυφώθηκε με εκδρομή στον Μόλυβο, έναν προορισμό που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορική γοητεία, προσφέροντας ένα συγκινητικό φινάλε σε ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και γνώση.

Η σχολική κοινότητα του 5ου Γυμνασίου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι στήριξαν αυτή την προσπάθεια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Τον κ. Παναγιώτη Καλδή για την προσφορά των καπέλων.
  • Την ποτοποιία «Σαμαρά»καθώς και τη φιλόλογο κα. Άρτεμις Ζαφειρίουγια τα αναμνηστικά μπουκαλάκια ούζου.
  • Τον κ. Τζώρτζη για τα τοπικά προϊόντα ελαιόλαδου.
  • Το Μουσείο Βρανά για τη φιλοξενία και την προσφορά εδεσμάτων.
  • Τον κ. Κλέανθη Κορομηλά για την εμπνευσμένη ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Μέσα από αυτή τη μοναδική συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών από δύο διαφορετικές χώρες, αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ότι η εκπαίδευση δεν περιορίζεται σε αίθουσες και σχολικά εγχειρίδια, αλλά ανθίζει μέσα από τη συνύπαρξη, τη συνεργασία και τη βαθύτερη κατανόηση του Άλλου. Όταν νέοι άνθρωποι συναντιούνται, μαθαίνουν ο ένας από τον πολιτισμό και τις αξίες του άλλου, δεν ανταλλάσσουν απλώς γνώσεις – ανταλλάσσουν οράματα, συναισθήματα, ελπίδες.

Η Λέσβος έγινε για λίγες μέρες σταθμός μιας κοινής πορείας. Και αν κάτι μένει τελικά από τέτοιες εμπειρίες, είναι η αίσθηση ότι πέρα από τις γλώσσες και τα σύνορα, υπάρχει μια κοινή ανθρώπινη φωνή: αυτή που μιλά για σεβασμό, αλληλεγγύη και ειρηνική συνύπαρξη. Γι’ αυτό και τέτοιες συνεργασίες δεν είναι απλώς εκπαιδευτικά προγράμματα – είναι σπόροι που φυτεύονται στην καρδιά της Ευρώπης του αύριο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Κορνάρου λόγω τεχνικών εργασιών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση του νέου Δ.Σ. της ΟΛΣΑ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ο Παναγιώτης Χριστόφας στηρίζει τη διασύνδεση των Λέσβιων της διασποράς με τον τόπο τους – Θερμή υποδοχή και διάθεση συνεργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Έργα ανάσα 495.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ σε Πολιχνίτο και Γέρα

Πράσινο φως από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για την πρώτη χρηματοδότηση, βάσει του φακέλου προτάσεων έργων που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας και υπηρεσιακά στελέχη στη σύσκεψη για τη λειψυδρία, τον περασμένο Μάιο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ