Τη δική τους θεατρική ματιά πάνω σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας φέρνουν οι μαθητές του Γυμνασίου Πλωμαρίου στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, την Πέμπτη 22 Μάη, στις 9 το βράδυ. Η θεατρική ομάδα του σχολείου, με το όνομα «Νόστος», παρουσιάζει τις «Ερινύες» (Ευμενίδες) του Αισχύλου, ολοκληρώνοντας μια καλλιτεχνική προσπάθεια που παντρεύει την κλασική τραγωδία με τη ματιά της σύγχρονης εφηβικής δημιουργίας.
Οι «Ευμενίδες» είναι το τρίτο μέρος της Ορέστειας και ασχολούνται με την κρίσιμη μετάβαση από την εκδίκηση στη δικαιοσύνη, με κεντρικό άξονα τη δίκη του Ορέστη και τη μεταμόρφωση των Ερινυών σε θεότητες της ευμένειας. Η μαθητική παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τα διαχρονικά ερωτήματα γύρω από τη δικαιοσύνη, την ηθική και την κοινωνική συνοχή, μέσα από το πρίσμα της εφηβικής ανησυχίας και δημιουργικότητας.
Η προσεκτική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και η ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε όλα τα στάδια της παραγωγής —από τη δραματοποίηση και τη σκηνοθεσία έως τα σκηνικά και τα κοστούμια— καθιστούν την παράσταση μια αυθεντική πολιτιστική εμπειρία, όχι μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και για το ευρύτερο κοινό της πόλης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και η παρουσία του κοινού αναμένεται να δώσει δύναμη στους νεαρούς συντελεστές, επιβραβεύοντας τον κόπο και την αγάπη τους για το θέατρο και τον πολιτισμό.