× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έφυγε από την ζωή ο Μεσοτοπίτης Αρχαιολόγος Πάνος Βαλαβάνης

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 16 Μάη στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/5/2025

Έφυγε από την ζωή ο Μεσοτοπίτης Αρχαιολόγος Πάνος Βαλαβάνης
' χρόνος ανάγνωσης

Μια σημαντική προσωπικότητα της Αρχαιολογίας ήταν ο  Πάνος Βαλαβάνης που έφυγε από την ζωή όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ Νεκτάριος Βακάλης. Ο εκλιπών ήταν κατάγονταν από τον Μεσότοπο της Λέσβου. Στην ανάρτηση του ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ αναφέρει πως η κηδεία του θανόντος θα γίνει την Παρασκευή 16 Μαΐου στις 11.30 στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος ήταν ο Πάνος Βαλαβάνης

Ο Πάνος Δ. Βαλαβάνης (Αθήνα, 1954 - Αθήνα, 14 Μαΐου 2025), ήταν Έλληνας ανθρωπολόγος, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

Πρώτα χρόνια και σπουδές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πάνος Βαλαβάνης γεννήθηκε στη Αθήνα το 1954 με οικογενειακή καταγωγή από τον Μεσότοπο της Λέσβου.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων του σπουδών, σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ (γερμανικά: Julius-Maximilians-Universität Würzburg) στο Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας, αποκτώντας επίσης εμπειρία και σε πολλές ανασκαφές, κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, όπως οι Έλληνες αρχαιολόγοι: Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Πέτρος Θέμελης, Μιχάλης Τιβέριος, καθώς και τις Γερμανίδες αρχαιολόγους Έρικα Σίμον (Erika Simon) και Χάιντε Φρόνινγκ-Κέλερ (Heide Froning-Kehler). Ήταν επίσης αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (γερμανικά: Deutsches Archäologisches Institut).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταδιοδρομία – δραστηριότητες

Από το 1980 εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2000 έως την συνταξιοδότηση του διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι εξής τομείς έρευνας: Αττική κεραμική και αγγειογραφία, Παναθηναϊκοί αμφορείς, κεραμικά εργαστήρια, Τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας, Τοπογραφία και Ιστορία της περιοχής Γαλαξιδιού, Αρχαία ελληνική τεχνολογία, Αρχαίος αθλητισμός και Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ανασκαφικό έργο

Ο Πάνος Βαλαβάνης είχε συμμετάσχει σε πολύ μεγάλο αριθμό ανασκαφών και αρχαιολογικών ανασκαφικών προγραμμάτων, ενώ επίσης ως διευθυντής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει το γενικό συντονισμό και παρουσιάζει σε εκδηλώσεις του ίδιου Πανεπιστημίου το ανασκαφικό και ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ του τομέα αυτού. Το 2014, ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης παρουσίασε 21 ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες, καθώς και εν εξελίξει προγράμματα δημοσίευσης ευρημάτων των συναδέλφων του.

2013: Ανασκαφές στον ελαιώνα της Ιτέας

Ο Πάνος Βαλαβάνης, τον Απρίλιο του 2012 εντόπισε τα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιπποδρόμου στην Ελλάδα, αυτού των Δελφών, που χρονολογείται στη β΄ δεκαετία του 6ου αι. π.Χ. κι έρχεται δεύτερος σε σημασία μετά το χαμένο σήμερα ιππόδρομο της αρχαίας Ολυμπίας. Σε αυτόν πιθανολογείται ότι έτρεξαν με τα άρματά τους και νίκησαν διάσημοι πολιτικοί ηγέτες της αρχαιότητας, όπως ο τύραννος της Σικυώνας Κλεισθένης και ο τύραννος των Συρακουσών Ιερέων, ενώ πιθανόν στην αρματοδρομία των Πυθίων του 474 π.Χ. έτρεξε και νίκησε ο Ηνίοχος. «Τώρα ολοκληρώνεται η εικόνα μας για το ιερό των Δελφών», σύμφωνα με τον ίδιο τον καθηγητή Πάνο Βαλαβάνη. «Μέχρι τώρα, μας έλειπε μια μεγάλη εγκατάσταση. Τώρα, έχουμε όλα τα στοιχεία: το Ιερό του Απόλλωνα, το Ιερό της Αθηνάς Προναίας, το Γυμνάσιο, το Στάδιο και τον Ιππόδρομο. Και φυσικά, τώρα αποκτά άλλη διάσταση και η παρουσία του Ηνιόχου, αφού ξέρουμε πού ακριβώς έγινε ο αγώνας και η νίκη του.».

Στον ελαιώνα της Ιτέας, στην περιοχή, όπου σύμφωνα με ενδείξεις, τοποθετείται ο αρχαίος ιππόδρομος των Δελφών, ξεκίνησε από το 2013 τοπογραφική και γεωλογική έρευνα, η οποία διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

 

Εργογραφία

 

Στο συγγραφικό του έργο ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης αναφέρεται, κυρίως, στην αρχαία ελληνική κεραμική και εικονογραφία, στην αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας, στον αρχαίο αθλητισμό, καθώς και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και Μουσεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Άπω Ανατολή.

Επίσης, ήταν συγγραφέας (μόνος ή σε συνεργασία) διαφόρων «Οδηγών αρχαιολογικών χώρων», αλλά και βιβλίων για το ευρύ κοινό, με έμφαση κυρίως σε βιβλία, με αρχαιολογικά θέματα, για μαθητές και παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ο παράδεισος με τους φοίνικες στη Λέσβο

Το Φοινικόδασος Καλαμιάρη συνδυάζει μοναδική φυσική ομορφιά και ιστορία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη τίμησε τους αθόρυβους ήρωες της ζωής

Μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και ευαισθητοποίησης διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης με το σύνθημα «Δώσε αίμα – Δώσε ελπίδα – Μαζί σώζουμε ζωές»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους εργαζομένους της ΔΕΥΑΛ

Αποκαστάθηκε η έκτακτη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης που συνέβη στην οδό Αριστείδη Δελή της Μυτιλήνης το πρωί της Κυριακής -Ο πρόεδρος Παναγιώτης Βάλεσης στο σημείο από την πρώτη στιγμή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια κραυγή από τη Γάζα στο Πλωμάρι

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «No Other Land» στην εκδήλωση του Συλλόγου «Αλκαίος», οι τοποθετήσεις Γεωργούλα – Παύλου και η συμμετοχή του κοινού μεταμόρφωσαν μια πολιτιστική βραδιά σε πολιτική πράξη!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πορείες, φωτιές και το «their precious» μιας ανακήρυξης!

Η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ, μέσα από την εκπομπή «Τα παιδία παίζει», φωτίζουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και μεταφέρουν τον παλμό της κοινωνίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βλάβες σε δύο αεροσκάφη στην πυρκαγιά του Παλαιοκήπου

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαιόκηπο έδειξε την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής αλλά και τις αδυναμίες των εναέριων μέσων.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Την περίοδο 2015–2020 δεχθήκαμε εισβολή, επιμένει ο Μουτζούρης

Τις θέσεις του για το μεταναστευτικό ζήτημα παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στους ομογενείς της Νέας Υόρκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή 15 Ιουνίου στη Λέσβο

Αιτία οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στήριξη στο έργο της ΔΕΥΑΛ στη Βερναρδάκη

Από το Σύλλογο κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πικετοφορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη ενάντια στην πολεμική κλιμάκωση

Καταγγελία για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια Κυριακή για τα παιδιά, τα ποδήλατα και το μέλλον του άλσους

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου και ο Δήμος Μυτιλήνης ενώνουν δυνάμεις για μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με ταχείς ρυθμούς το έργο της ΔΕΥΑΛ στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του οδοστρώματος της Βερναρδάκη με τσιμεντόστρωση μετά την ολοκλήρωση την τοποθέτησης νέων δικτύων