Στη μνήμη της Ερατώς, πρόγραμμα κατά της έμφυλης βίας
Από τον Δήμο Ηλιούπολης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2025

Ο Δήμος Ηλιούπολης ενέκρινε τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΕΡΑΤΩ» για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, τιμώντας τη μνήμη της Ερατώς, της 24χρονης μητέρας που δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, Παναγιώτη Κ. στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη το 2019.
Παρούσα στη συνεδρίαση η ίδια η μητέρα της Ερατώς, η Ελένη Κρεμαστιώτη που ζει σήμερα στην Ηλιούπολη μαζί με την εγγονή της:
«Η Ερατώ… δεν ξέρω γιατί το έκρυψε. Ίσως γιατί ήξερε τι ήμασταν ικανοί να κάνουμε με τον πατέρα της. Και μετά εκείνος παραβίασε την μπαλκονόπορτα και της πήρε τη ζωή βάζοντάς της μια καραμπίνα στον κρόταφο. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να την κάνει να σιωπήσει».
Η Ελένη Κρεμαστιώτη εδώ και τέσσερα χρόνια ζει στην Ηλιούπολη με την εγγονή της, την σκυλίτσα της κόρης της, τη Λόρι, και ένα κατάλευκο κουνέλι. Δώρο για την εγγονή της στα έβδομά της γενέθλια.
Έξι χρόνια και πολλούς δικαστικούς αγώνες μετά, ο δολοφόνος της καταδικάστηκε τελεσίδικα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά από τον Άρειο Πάγο. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων η Ελένη Κρεμαστιώτη δε σιώπησε ποτέ. Πάντα μιλούσε ανοιχτά για το έγκλημα, για την οργή της, πάντα στεκόταν δίπλα στις μανάδες που βίωσαν το ίδιο κακό, πάντα ευχόμενη ποτέ ξανά καμία γυναίκα να μην το ζήσει.