× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πριμοδότηση αθλητών για τις στρατιωτικές σχολές ζητά ο Παρασκευαΐδης

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αναδεικνύει την ανάγκη επέκτασης του δικαιώματος εισαγωγής διακριθέντων αθλητών και σε Στρατιωτικές Σχολές και Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2025

Πριμοδότηση αθλητών για τις στρατιωτικές σχολές ζητά ο Παρασκευαΐδης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Σταύρος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Χριστίνα Σταρακά, αναδεικνύοντας την ανάγκη επέκτασης του δικαιώματος εισαγωγής διακριθέντων αθλητών και σε Στρατιωτικές Σχολές και Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, οι αθλητές/αθλήτριες με διακρίσεις σε διεθνείς και εθνικούς αγώνες μπορούν να εισάγονται σε Α.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε., αλλά όχι σε Στρατιωτικές Σχολές ή σε Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας, μολονότι, τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους εν λόγω αθλητές/αθλήτριες – όπως η πειθαρχία, η αφοσίωση, η ικανότητα διαχείρισης της πίεσης και του ανταγωνισμού, η συνεχής προσπάθεια για υψηλότερες επιδόσεις και η άριστη φυσική κατάσταση – είναι απόλυτα συμβατά με τις απαιτήσεις των σχολών αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχώς μειούμενη προσέλευση νέων στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας (από 99% το 2020 σε 64% το 2023, με τη Σχολή Ευελπίδων να καταγράφει πτώση από 100% σε 34%), οι Βουλευτές τονίζουν ότι «Η ενσωμάτωση αθλητών/αθλητριών υψηλών επιδόσεων θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο προβολής των εν λόγω σχολών αλλά και ενίσχυσης του στελεχιακού δυναμικού τους».

Οι ερωτώντες Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σχετική πριμοδότηση των διακριθέντων αθλητών - υπό τους όρους που αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία - έχει κριθεί από το ΣτΕ (Απόφαση 1537/2023) σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας, καλούν την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει, εάν και πότε προτίθεται να συμπεριλάβει τις ως άνω σχολές στις σχολές εισαγωγής των αθλητών/αθλητριών με υψηλές επιδόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: 

Σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 2725/1999, ως ισχύει, και την σχετική υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ.152/108310/Α5/20.9.2024 Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αθλητές/αθλήτριες που σημείωσαν διακρίσεις σε ολυμπιακούς, παγκόσμιους, πανευρωπαϊκούς και πανελλαδικούς αγώνες (ομαδικών ή ατομικών αθλημάτων), δύνανται να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, με ή και χωρίς ποσοτικό περιορισμό και υπό τις στον νόμο αναφερόμενες προϋποθέσεις.

Πρόκειται για μία νομοθετική πρόβλεψη με την οποία η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει εμπράκτως, ως οφείλει, τη σημασία του αθλητισμού και την σημαντική προσφορά των διακριθέντων αθλητών/διακριθεισών αθλητριών στην ενίσχυση της εθνικής μας υπερηφάνειας. Ωστόσο, η ως άνω νομοθετική πρόβλεψη περιορίζεται στην εισαγωγή τους σε Α.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε. (περιλαμβανομένων των Σ.Ε.Φ.Α.Α-Τ.Ε.Φ.Α.Α), μη παρεχόμενης της δυνατότητας εισαγωγής τους σε στρατιωτικές σχολές και σε σχολές σωμάτων ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αθλητές/αθλήτριες που καταγράφουν υψηλές επιδόσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αποτελούν πρότυπα αριστείας, πειθαρχίας, αφοσίωσης και υψηλής φυσικής κατάστασης – χαρακτηριστικά απολύτως απαραίτητα για την εισαγωγή και επιτυχή φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές σωμάτων ασφαλείας. Η συνεχής δε προσπάθεια των διακριθέντων αθλητών/διακριθεισών αθλητριών για υψηλότερες επιδόσεις και η ικανότητα να αντιμετωπίζουν την πίεση και τον ανταγωνισμό, τους/τις προετοιμάζει ιδανικά για τις προκλήσεις της επαγγελματικής τους πορείας στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφάλειας.

Επιπλέον η ανάγκη για αύξηση του αριθμού εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές σωμάτων ασφαλείας γίνεται ακόμη πιο επιτακτική δεδομένης της ραγδαίας μείωσης της προσέλευσης υποψηφίων. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, η κάλυψη των θέσεων από εισακτέους στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές μειώθηκε από 99% το 2020 σε μόλις 64% το 2023, με τη Σχολή Ευελπίδων να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση (από 100% σε 34%). Παράλληλα, το ποσοστό αποχωρήσεων των σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης αυξάνεται ανησυχητικά, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο υποστελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και αδυναμία υποστήριξης των σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Επειδή οι υψηλές επιδόσεις των διακριθέντων αθλητών/αθλητριών συμβάλλουν στη δόξα της πατρίδας, εμπνέουν τις νέες γενιές και ενισχύουν την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο αθλητικό χώρο, υπηρετώντας την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας, και είναι δέον οι υψηλών επιδόσεων αθλητές/αθλήτριες να στηρίζονται εμπράκτως από την ελληνική πολιτεία και την ευρύτερη κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή η πριμοδότητη των διακριθέντων αθλητών/αθλητριών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (και κατ’ αναλογία στις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές σωμάτων ασφαλείας) έχει κριθεί από το ΣτΕ, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 1537/2023 απόφασής του, σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας μέτρου/σκοπού.

Επειδή η προπονητική και αγωνιστική εμπειρία των υψηλών επιδόσεων αθλητών/αθλητριών ενισχύει την ψυχική αντοχή τους και την ικανότητα ανταπόκρισής τους σε απαιτητικές συνθήκες – ιδιότητες που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις των στρατιωτικών σχολών και των σχολών σωμάτων ασφαλείας.

Επειδή η θεσμοθέτηση ειδικού πλαισίου εισαγωγής για διακριθέντες αθλητές/διακριθείσες αθλήτριες θα συμβάλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχολών και των σχολών σωμάτων ασφαλείας με άτομα υψηλής φυσικής κατάστασης και αγωνιστικού πνεύματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κα Υπουργός:

1.     Προτίθεται το Υπουργείο να συμπεριλάβει τις στρατιωτικές σχολές και τις σχολές σωμάτων ασφαλείας στις σχολές όπου δύνανται να εισάγονται διακριθέντες αθλητές/διακριθείσες αθλήτριες κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 34 του ν. 2725/1999; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έναρξης ισχύος της δυνατότητας εισαγωγής των ως άνω αθλητών/αθλητριών στις εν λόγω σχολές; Αν όχι, για ποιους λόγους εισάγεται η εξαίρεση των ως άνω σχολών από την εν λόγω δυνατότητα;   

2.     Έχουν εκπονηθεί μελέτες/εκτιμήσεις αναφορικά με τη βελτίωση που θα μπορούσε να επιφέρει μία τέτοια ρύθμιση στην ποιότητα των παρεχόμενων από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της χώρας υπηρεσιών και στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους σε στελεχιακό δυναμικό;

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου