× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΚΚΕ: Να διοριστούν όλοι οι επιτυχόντες του πρώτου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν 11 βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2025

ΚΚΕ: Να διοριστούν όλοι οι επιτυχόντες του πρώτου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ
' χρόνος ανάγνωσης

Να διοριστούν όλοι οι επιτυχόντες του πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή 11 βουλευτές του κόμματος μεταξύ αυτών και η Μαρία Κομνηνάκα. Σήμερα με ευθύνη της κυβέρνηση πάνω από 10.000 άτομα, από ένα σύνολο 14.837 επιτυχόντων, παραμένουν αδιόριστα, δύο χρόνια την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και ενώ οι ανάγκες στελέχωσης σε όλους τους τομείς του Δημόσιου τομέα είναι πολύ μεγάλες.

Παράλληλα το ΚΚΕ ζητά να μην διενεργηθεί ο δεύτερος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αν πρώτα δεν διασφαλιστεί πως όλοι οι επιτυχόντες σε αυτόν θα διοριστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέμα: Να διοριστούν άμεσα οι επιτυχόντες του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2Γ/2022 και να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις και τα προβλήματα με τη διεξαγωγή νέου (προκήρυξη 1Γ/2025).  

 

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στους χιλιάδες επιτυχόντες του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2Γ/2022, για την πλήρωση θέσεων στον δημόσιο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαιτίας της απαράδεκτης και παρελκυστικής τακτικής της κυβέρνησης, πάνω από 10.000 άτομα από τους συνολικά περίπου 14.837 (12.691 κατηγορίας ΠΕ και 2.146 κατηγορίας ΤΕ), παραμένουν αδιόριστα δυο χρόνια μετά και ενώ οι ανάγκες στελέχωσης σε όλους τους τομείς του Δημοσίου είναι τεράστιες, ως αποτέλεσμα αποχωρήσεων, παγώματος των προσλήψεων και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων από όλες τις κυβερνήσεις.

 

Πρόκειται για ανθρώπους κάθε ηλικίας, με οικογενειακές, επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις,  που έχουν  ξοδέψει κόπο και χρήμα, για να διαβάσουν και να πετύχουν,  προκειμένου να καταφέρουν να εργαστούν,  και οι οποίοι μολονότι μόχθησαν και πέτυχαν στον διαγωνισμό ακόμη περιμένουν να διοριστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως, μάλιστα, τονίζουν  οι εκπρόσωποι των Επιτυχόντων 2Γ/2022 οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης πως οι υποψήφιοι δεν δέχονται τους διορισμούς που τους προτείνουν είναι παραπλανητικοί και προκλητικοί,  καθώς αφορούν έναν πολύ μικρό αριθμό διοριστέων σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

 

Εν τω μεταξύ,  με τα νέα δεδομένα και τους προγραμματισμούς για προκήρυξη ενός δεύτερου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (1Γ/2025) από το ΑΣΕΠ, οι επιτυχόντες του 2Γ/2022 βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού σύμφωνα με τον νόμο 4765/2021, εάν γίνει άλλος διαγωνισμός πριν διοριστούν αυτοί οι επιτυχόντες,  με τη δημοσίευση των πινάκων του δεύτερου γραπτού διαγωνισμού καταργούνται οι πίνακες του πρώτου. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο,  μετά τη δημοσίευση των πινάκων του επόμενου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού δεν μπορούν να γίνουν αναπληρώσεις από επιλαχόντες του πρώτου διαγωνισμό, ενώ στην πραγματικότητα  είναι απαραίτητες οι υπηρεσίες όλων τους,  για την κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

Όσον αφορά τον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πρόκειται  να διεξαχθεί μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αποκλείοντας ουσιαστικά χιλιάδες υποψηφίους που διαμένουν σε νησιά, παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, το κόστος συμμετοχής αυξάνεται δραστικά από 3 ευρώ σε 25 ευρώ. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλεται από τους υποψήφιους, προκύπτουν ζητήματα διαβλητότητας και αντικειμενικότητας της εξέτασης, με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε περισσότερες μέρες και βάρδιες, με διαφορετικά θέματα εξέτασης, με την απόφαση να μην δημοσιοποιηθούν τα θέματα και οι σωστές απαντήσεις, κτλ.

 

Η κατάσταση, με τις μεγάλες και πιεστικές λαϊκές ανάγκες για σύγχρονες και δημόσιες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από τη μια  και τη σοβαρή υποστελέχωση του συνόλου των δημόσιων υπηρεσιών από την άλλη,  αποδεικνύει  τον εμπαιγμό που υφίστανται από την κυβέρνηση οι επιτυχόντες του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2Γ/2022 στον δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή εργασία και επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη για τον άμεσο διορισμό όλων των επιτυχόντων.  Στα πλαίσια της ίδια αντιλαϊκής πολιτικής εντάσσονται και τα προβλήματα με τον 2ο  πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Να διοριστούν άμεσα οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2Γ/2022, χωρίς εξαιρέσεις και κόφτες στη δήλωση προτιμήσεων, ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον κάποια από τα χιλιάδες κενά των υποστελεχωμένων δημόσιων υπηρεσιών.

- Να μη διενεργηθεί νέος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων σαφής δέσμευση ότι θα διοριστούν όλοι οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2Γ/2022.

 

- Να λυθούν τα προβλήματα όσον αφορά τον 2ο  πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ,  με τη δημιουργία τουλάχιστον ενός εξεταστικού κέντρου σε κάθε Περιφέρεια, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις νησιώτικες περιοχές, την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης ως προς τα εξεταζόμενα θέματα και τις συνθήκες εξέτασης, τη διασφάλιση της διαφάνειας με άμεση δημοσιοποίηση των θεμάτων και των απαντήσεων και την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό της εξεταστέας ύλης, ώστε να ανταποκρίνεται στο γνωστικό υπόβαθρο της κάθε ειδικότητας και να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες αυξήσεις στο παράβολο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο

Το βράδυ το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου
Λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλήψεις ανήλικων αγοριών στη Μυτιλήνη για εμπόριο χασίς

Βρέθηκε στην κατοχή τους ποσότητα κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας
Συλλήψεις ανήλικων αγοριών στη Μυτιλήνη για εμπόριο χασίς
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης

Προσφορά έως 31 Μαρτίου με 120 ευρώ τον μήνα και απεριόριστες επισκέψεις για αύξηση μυϊκής μάζας, μείωση τοπικού πάχους και σύσφιξη της επιδερμίδας
Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Ο κόμβος της Βατούσας σε 24ωρη βάρδια φωτισμού

Ας παρέμβει κάποιος πριν καούν οι λάμπες
Ο κόμβος της Βατούσας σε 24ωρη βάρδια φωτισμού
ΧΩΡΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για την υδροδότηση του Πολυχνίτου

Έργο 427.722,59 ευρώ για αξιοποίηση γεωτρήσεων
Υπεγράφη η σύμβαση για την υδροδότηση του Πολυχνίτου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου

Συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία γευμάτων της Μητρόπολης
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής από τη Βάσω Χοχλάκα

Αυξημένο ενδιαφέρον για την εκλογή συνέδρων, απάντηση σε αιτιάσεις περί αποκλεισμών και κάλεσμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ
Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής από τη Βάσω Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι

Με την υπογειοποίηση των κάδων από τον Δήμο Μυτιλήνης ο χώρος αναβαθμίζεται και τα σκουπίδια μένουν εκεί που πρέπει
Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Ο Συντονιστής Γ. Μήλιος απαντά στον Σταύρο Πολίτη και επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα αποσύρθηκε με email προς την ΕΔΕΚΑΠ
Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και ανάπλαση γειτονιών σε ένα έργο που δίνει φως, ασφάλεια και προοπτική στο κέντρο -Η δημοτική αρχή Χριστόφα σχεδιάζει ενιαία πολιτιστική διαδρομή και μεγάλη ανάπλαση 4.890.000 ευρώ στο ιστορικό κέντρο
Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη μετά από ατυχημα στην είσοδο του αερολιμένα Οδυσσέας Ελύτης
«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης με φόντο τον φετινό βροχερό χειμώνα, μιλά για την κατάσταση στην ύδρευση του νησιού, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις καθώς και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν
Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή