× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μυτιλήνη

Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Μαΐου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/5/2025

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και πνευματική κατάνυξη θα τιμηθεί και φέτος η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ομώνυμο ιστορικό παρεκκλήσι στη Μυτιλήνη. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν τη Τρίτη 20 Μαΐου στις 6 το απόγευμα με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού, ενώ ανήμερα της εορτής, την Τετάρτη 21 Μαΐου στις 7 το πρωί, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πιστών από όλη την πόλη.

Το παρεκκλήσι φέρει μαζί του μια ξεχωριστή ιστορία, άρρηκτα δεμένη με την πνευματική και κοινωνική ταυτότητα της Μυτιλήνης. Ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα, πατήρ Αθανάσιος Γιουσμάς, μας μεταφέρει σημαντικά στοιχεία για την ιστορική διαδρομή του ναΐσκου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το αρχικό παρεκκλήσι βρισκόταν σε διαφορετική θέση, περίπου 100 μέτρα από το σημερινό σημείο, εντός του γηπέδου του εθνικού γυμναστηρίου της εποχής. Είχε ανεγερθεί γύρω στα 1850 από τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Φωκίωνα Αποστόλου, συγγενείς του αείμνηστου Μητροπολίτη Καλλινίκου Κυπαρίσση, κτίτορα του Ναού του Αγίου Θεράποντα», σημειώνει ο π. Αθανάσιος.

Όταν ξεκίνησε η διαμόρφωση του νέου γηπέδου της πόλης, το αρχικό παρεκκλήσι κατεδαφίστηκε και στη συνέχεια χτίστηκε εκ θεμελίων το σημερινό, στη συμβολή των οδών Καβέτσου και Καραπαναγιώτου. Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε το 1955 με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου (από Δυρραχίου) και ολοκληρώθηκε το 1959, επί Μητροπολίτου Ιακώβου από Σισανίου και Σιατίστης, ο οποίος και το εγκαινίασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόσφατα, το παρεκκλήσι ανακαινίστηκε εκ βάθρων επί των ημερών μου», προσθέτει ο π. Αθανάσιος, «και σήμερα αποτελεί ένα μικρό κόσμημα της πόλης μας, σύμβολο πίστης αλλά και ζωντανής ιστορίας».

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αποτελεί για τη Μυτιλήνη όχι μόνο θρησκευτικό γεγονός, αλλά και ευκαιρία να τιμηθεί η ιστορική και πνευματική κληρονομιά που διατηρείται ζωντανή μέσα από τα μικρά αυτά εκκλησιαστικά «στολίδια» που μαρτυρούν την πίστη γενεών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ο παράδεισος με τους φοίνικες στη Λέσβο

Το Φοινικόδασος Καλαμιάρη συνδυάζει μοναδική φυσική ομορφιά και ιστορία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη τίμησε τους αθόρυβους ήρωες της ζωής

Μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και ευαισθητοποίησης διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης με το σύνθημα «Δώσε αίμα – Δώσε ελπίδα – Μαζί σώζουμε ζωές»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους εργαζομένους της ΔΕΥΑΛ

Αποκαστάθηκε η έκτακτη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης που συνέβη στην οδό Αριστείδη Δελή της Μυτιλήνης το πρωί της Κυριακής -Ο πρόεδρος Παναγιώτης Βάλεσης στο σημείο από την πρώτη στιγμή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια κραυγή από τη Γάζα στο Πλωμάρι

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «No Other Land» στην εκδήλωση του Συλλόγου «Αλκαίος», οι τοποθετήσεις Γεωργούλα – Παύλου και η συμμετοχή του κοινού μεταμόρφωσαν μια πολιτιστική βραδιά σε πολιτική πράξη!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πορείες, φωτιές και το «their precious» μιας ανακήρυξης!

Η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ, μέσα από την εκπομπή «Τα παιδία παίζει», φωτίζουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και μεταφέρουν τον παλμό της κοινωνίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βλάβες σε δύο αεροσκάφη στην πυρκαγιά του Παλαιοκήπου

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαιόκηπο έδειξε την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής αλλά και τις αδυναμίες των εναέριων μέσων.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Την περίοδο 2015–2020 δεχθήκαμε εισβολή, επιμένει ο Μουτζούρης

Τις θέσεις του για το μεταναστευτικό ζήτημα παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στους ομογενείς της Νέας Υόρκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή 15 Ιουνίου στη Λέσβο

Αιτία οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στήριξη στο έργο της ΔΕΥΑΛ στη Βερναρδάκη

Από το Σύλλογο κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πικετοφορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη ενάντια στην πολεμική κλιμάκωση

Καταγγελία για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια Κυριακή για τα παιδιά, τα ποδήλατα και το μέλλον του άλσους

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου και ο Δήμος Μυτιλήνης ενώνουν δυνάμεις για μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με ταχείς ρυθμούς το έργο της ΔΕΥΑΛ στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του οδοστρώματος της Βερναρδάκη με τσιμεντόστρωση μετά την ολοκλήρωση την τοποθέτησης νέων δικτύων