× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η οδός Σάθα ακόμη περιμένει...

Oι υποσχέσεις για αποκατάσταση του δρόμου έχουν μείνει ακόμα στα λόγια ενώ νέες υποσχέσεις μιλούν για έναρξη των εργασιών το καλοκαίρι του 2025

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/5/2025

Η οδός Σάθα ακόμη περιμένει...
' χρόνος ανάγνωσης

Έξι μήνες έχουν περάσει από τότε που το «Ν» έγραψε για πέμπτη φορά  την ιστορία της οδού Σάθα, ενός μικρού αλλά φορτισμένου από μνήμες δρόμου στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης. Ένας δρόμος στην περιοχή της Επάνω Σκάλας με  κοινωνική ταυτότητα, που παραμένει, εδώ και δεκαετίες, ξεχασμένος από τις παρεμβάσεις που τόσο ανάγκη έχει.

Το ρεπορτάζ του περασμένου Νοεμβρίου ανέδειξε την απογοήτευση των κατοίκων, οι οποίοι επί 74 χρόνια ζουν σε έναν δρόμο με κατεστραμμένο πλακόστρωτο, προβλήματα υποδομής και επικινδυνότητα στην καθημερινή διέλευση πεζών και οχημάτων. «Είναι ένας δρόμος που μοιάζει να έχει βγει από άλλη εποχή – αλλά όχι με τον ρομαντισμό του παρελθόντος, παρά με την εγκατάλειψη που συσσωρεύεται δεκαετίες», μας είχαν πει τότε οι κάτοικοι, που με υπομονή αλλά και οργή περίμεναν κάτι να αλλάξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, Μάιος 2025, η κατάσταση στον δρόμο παραμένει ουσιαστικά η ίδια. Οι φθαρμένες πέτρες, τα σημεία με χωμάτινη επιφάνεια, οι δυσκολίες στη μετακίνηση ηλικιωμένων και μικρών παιδιών δεν έχουν αλλάξει. Αυτό που έχει αλλάξει, όμως, είναι η στάση της παρούσας Δημοτικής Αρχής απέναντι στο ζήτημα, αφού φαίνεται να έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης ένα σχέδιο που –αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις– θα βάλει τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα δεκαετιών.

Σε νέα επικοινωνία με το «Ν», κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν ξανά την αγωνία και απογοήτευσή τους, σημειώνοντας πως από τον Νοέμβριο έως σήμερα «δεν έχει πέσει ούτε μια πέτρα». Όπως λένε χαρακτηριστικά, «αν δεν επιμείνουμε εμείς, όλα ξεχνιούνται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ν» επικοινώνησε με τη Δημοτική Αρχή και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης, για να ενημερωθεί σχετικά με την εξέλιξη του έργου. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που λάβαμε, αυτή την περίοδο τα συνεργεία της εργοληπτικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της αντικατάστασης των αγωγών ύδρευσης βρίσκονται στην οδό Βερναρδάκη. Εκεί ολοκληρώνονται εργασίες στο πλαίσιο του εκτεταμένου έργου αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης του Δήμου.

Όπως έγινε γνωστό, από τις αρχές Ιουνίου τα συνεργεία αναμένεται να μετακινηθούν κοντά στην περιοχή που βρίσκεται η οδός Σάθα, προκειμένου να ξεκινήσει η αντικατάσταση των παλαιών και προβληματικών αγωγών ύδρευσης. Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας αναγκαίας παρέμβασης, καθώς χωρίς την αναβάθμιση των υπόγειων δικτύων, οποιαδήποτε επιφανειακή αποκατάσταση θα ήταν πρόχειρη και πρόσκαιρη.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης, προβλέπεται η αποκατάσταση του οδοστρώματος, με στόχο όχι μόνο τη λειτουργικότητα αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Δήμος Μυτιλήνης βρίσκεται στην τελική φάση εκπόνησης μελέτης για την αποκατάσταση πλακόστρωτων δρόμων που συνδέουν ιστορικούς χώρους και μνημεία της πόλης. Η οδός Σάθα περιλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτούς τους δρόμους, γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες των κατοίκων για μια ουσιαστική ανάπλαση με σεβασμό στον χαρακτήρα της περιοχής.

Η προσμονή για την οδό Σάθα δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα. Είναι ζήτημα καθημερινότητας, πολιτισμού και δικαιοσύνης. Ένας δρόμος στο κέντρο της πόλης, που οδηγεί σε σημαντικά σημεία, δεν μπορεί να παραμένει ξεχασμένος. Οι κάτοικοι περιμένουν, αλλά δεν παραιτούνται. Η φωνή τους, όπως αποδείχθηκε, έχει δύναμη – και ίσως, αυτή τη φορά, φέρει το αποτέλεσμα που τόσα χρόνια τους έχει στερηθεί.

Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το καλοκαίρι του 2025 μπορεί να είναι το τέλος μιας πολυετούς ταλαιπωρίας και η αρχή μιας νέας εποχής για την οδό Σάθα – με σύγχρονες υποδομές και σεβασμό στην ιστορική της ταυτότητα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης