Έρχονται αλλαγές‑σοκ στα εργασιακά
Το υπουργείο Εργασίας φέρνει ελαστικότερες σχέσεις εργασίας και νέες μορφές απασχόλησης — Στο τραπέζι και ανατροπές στις Συλλογικές Συμβάσεις
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2025

Σημαντικές ανατροπές στον χάρτη των εργασιακών σχέσεων φέρνει το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τον Ιούνιο. Οι αλλαγές που προωθούνται αγγίζουν θεμελιώδεις πτυχές της εργασιακής καθημερινότητας, καθώς εισάγουν πιο ελαστικά ωράρια, νέες μορφές απασχόλησης, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών για προσλήψεις και απολύσεις.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα μεταβολής του εβδομαδιαίου ωραρίου ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη, πάντα υπό την προϋπόθεση της συναίνεσης του εργαζομένου. Το μέτρο αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, προκαλώντας ωστόσο ήδη σοβαρές αντιδράσεις για τις πιθανές πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν στους εργαζόμενους.
Παράλληλα, το υπουργείο προωθεί την ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως:
- Δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών για νέες προσλήψεις.
- Παράλληλη απασχόληση έως και σε δύο εργοδότες, με ημερήσια εργασία έως 13 ώρες.
- Κατά παραγγελία εργασία, με απασχόληση μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.
- Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης και απόλυσης, ιδίως για κλάδους όπως η εστίαση και το catering, όπου η ανάγκη για ταχύτερες διαδικασίες είναι πιο πιεστική.
Ανατροπές και στις Συλλογικές Συμβάσεις
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο επεξεργάζεται τον «Οδικό Χάρτη» για τις Συλλογικές Συμβάσεις, με στόχο οι κυβερνητικές προτάσεις να παρουσιαστούν στους Κοινωνικούς Εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΒΕ) έως το φθινόπωρο.
Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που διαρρέουν αφορούν:
- Την καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, με αλλαγές στο όριο του 50%+1 εργαζομένων και επιχειρήσεων που απαιτείται για την επέκτασή τους σε έναν κλάδο.
- Τις ενδομιλικές συμβάσεις, που θα επιτρέπουν σε ομίλους εταιρειών να υπογράφουν διαφορετικές συμβάσεις για εργαζόμενους σε τμήματα ή θυγατρικές.
- Τις ρήτρες ευελιξίας στις αυξήσεις μισθών, που θα συνδέονται με την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, επιτρέποντας σε προβληματικές επιχειρήσεις να αναστέλλουν τις αυξήσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και των προτάσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις θα δείξει αν και κατά πόσο οι αλλαγές αυτές θα τύχουν αποδοχής ή θα προκαλέσουν νέο γύρο κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς ήδη συνδικάτα και εργατικές ενώσεις παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις.