× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Απεργία την 1η Μάη η απάντηση στα επιδόματα Μητσοτάκη»

Σχόλιο από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου για το περίφημο επίδομα ενοικίου που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό,

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/4/2025

«Απεργία την 1η Μάη η απάντηση στα επιδόματα Μητσοτάκη»
' χρόνος ανάγνωσης

Την ανακοίνωση του περίφημου επιδόματος ενοικίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζει η παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου. Σε αυτήν υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: 

«Τη στιγμή που ο λαός στενάζει, το θράσος του Μητσοτάκη, του Πιερρακάκη και συνολικά της κυβέρνησης της ΝΔ ξεχειλίζει. Οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία και τις κινητοποιήσεις τους, έχουν καταστήσει σαφές ότι το πλαίσιο των αιτημάτων τους – για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, καθώς και αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ – μπορεί να δώσει πραγματική ανάσα στη δύσκολη καθημερινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία, ιδιαίτερα για τους νεοδιόριστους και τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, η απάντηση της κυβέρνησης να είναι τα ψίχουλα που ονομάζει «επίδομα ενοικίου». Πανηγυρίζουν για τα ματωμένα πλεονάσματα των 11,5 δισ. ευρώ, που προέκυψαν από την άγρια φορολόγηση του λαού, και επιστρέφουν ένα ξεροκόμματο, την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καρπώνονται εκατοντάδες εκατομμύρια σε επιδοτήσεις.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων για το κρίσιμο ζήτημα της στέγασης αποτελούν τη βάση για μια ουσιαστική λύση, ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Η ανέγερση κατοικιών με ευθύνη του κράτους, η αξιοποίηση ανενεργών δημόσιων κτιρίων, η μίσθωση ξενοδοχείων, καθώς και η καταβολή μηνιαίου επιδόματος ενοικίου (και όχι ενός εφάπαξ ποσού για ολόκληρο τον χρόνο, όπως κάνει η κυβέρνηση), είναι μέτρα πιο αναγκαία από ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εξαγγελίες αυτές προκαλούν οργή στους εκατοντάδες συναδέλφους που κάθε χρόνο αναγκάζονται να κοιμούνται σε σκηνές, σε αυτοκίνητα, σε χώρους του σχολείου ή να καταφέρνουν να βρουν στέγη τον Οκτώβριο, συχνά με πέντε άτομα σε ένα σπίτι στις τουριστικές περιοχές. Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι η κυβέρνηση αγνοεί την πραγματικότητα των εκπαιδευτικών και την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα ενοίκια και στην έλλειψη κατάλληλης στέγης.

Η ανακοίνωση του «επιδόματος» είναι μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια να κοροϊδέψει τον κόσμο, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων. Το βάρος τελικά θα πέσει στις ίδιες τις πλάτες των ενοικιαστών, που από τον Νοέμβρη, όταν καταβληθεί το επίδομα, θα το βρουν άχρηστο λόγω της αναμενόμενης νέας αύξησης των ενοικίων.

Πάει πολύ ο κύριος Πιερρακάκης, πρώην υπουργός Παιδείας, να ανακοινώνει με στόμφο τα μέτρα-κοροϊδία τη στιγμή που δεν έκανε το παραμικρό για να συμβάλει στη λύση του οξυμένου προβλήματος της στέγασης. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα εξωφρενικά ενοίκια αλλά πρωτίστως η ίδια η εύρεση κατοικίας – και μάλιστα για ολόκληρη τη σχολική χρονιά, αφού πολλοί ιδιοκτήτες δέχονται να νοικιάσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου το πολύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικοί – όπως και ολόκληρος ο λαός – δεν θα αποδεχθούμε να ζούμε με ψίχουλα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα στα δικά τους κέρδη. Όπως κάναμε στις 28/2, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 29/3, και στην απεργία στις 9/4. Επόμενος σταθμός: η απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς!

Όλοι στην απεργία της 1ης Μάη! Όλοι στα συνδικάτα, όλοι στον αγώνα!

Όλες – όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση, Μυτιλήνη Πλατεία Σαπφούς στις 11π.μ.!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου