Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα γίνει το πρωί του Σαββάτου
Κατόπιν δικής του επιθυμίας, το λιτό ξύλινο φέρετρο έχει τοποθετηθεί χαμηλά, μια κίνηση που «σπάει» την παράδοση
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/4/2025

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα γίνει το πρωί του Σαββάτου παρουσία πλήθους πιστών και ηγετών κρατών, μετά την οποία θα συγκληθεί κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του.
H σορός του μεταφέρθηκε σήμερα Τετάρτη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου από τον ξενώνα της Αγίας Μάρθας και θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα για τις επόμενες τρεις μέρες. Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου βρίσκονται στο Βατικανό προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον «Ποντίφικα των φτωχών», ενώ η προσέλευση των πιστών θα συνεχίζεται αυτές τις τρεις μέρες μέχρι τα μεσάνυχτα.
Δείτε Live εικόνα από το Βατικανό
Το φέρετρο είναι ανοικτό και μεταφέρθηκε από τους «σεντιάρι». Πρόκειται για μη κληρικούς, οι οποίοι τίθενται στις υπηρεσίες του εκάστοτε ποντίφικα. Η πομπή, πέρασε πρώτα από τον εξωτερικό χώρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου, όπου οι συγκεντρωμένοι προσκυνητές χειροκρότησαν, με εμφανή συγκίνηση.
Δεκάδες χιλιάδες πιστοί που πενθούν συρρέουν μαζικά και στέκονται υπομονετικά σε ουρές για να τον αποχαιρετίσουν. Ενώ, πολλοί είναι αυτοί που μιλώντας με τους δημοσιογράφους, εξέφρασαν την επιθυμία να ξεκινήσει, το γρηγορότερο δυνατό η διαδικασία αγιοποίησης του Φραγκίσκου. Όπως είχε συμβεί, δηλαδή, μετά τον θάνατο του Ιωάννη Παύλου Β΄, πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατόπιν επιθυμίας του Πάπα Φραγκίσκου, το λιτό, ξύλινο φέρετρό του έχει τοποθετηθεί χαμηλά στο πάτωμα, μια κίνηση που σπάει την παράδοση οι σοροί των εκδημούντων προκαθημένων της Καθολικής Εκκλησίας να τοποθετούνται για λαϊκό προσκύνημα σε υψηλό σημείο.