× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το Lemnos Resort, είναι μια θηριώδης για την κλίμακα της Λήμνουν επένδυση»

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, καταψήφισε στην Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, την εισήγηση για την τουριστική επένδυση στη θέση «Ακρωτήριο Τηγάνι» της Λήμνου.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2025

«Το Lemnos Resort, είναι μια θηριώδης για την κλίμακα της Λήμνουν επένδυση»
' χρόνος ανάγνωσης

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση, καταψήφισε στην Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, την εισήγηση για την τουριστική επένδυση LEMNOS RESORT στη θέση «Ακρωτήριο Τηγάνι» της Λήμνου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι που έγινε αυτό. 

Ειδικότερα σημειώνεται: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • «Πρόκειται για μια θηριώδη για την κλίμακα της Λήμνου τουριστική επένδυση, (κτίσματα και εγκαταστάσεις διασπαρμένες σε μια έκταση 316 στρεμμάτων),που θα λειτουργεί με όρους allinclusive αποκόπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι των επισκεπτών από τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού.
  • Δεν προστατεύεται η ιδιαίτερη ορνιθοπανίδα της περιοχής.
  • Προβλέπεται η λειτουργία πολλαπλών μονάδων αφαλάτωσης που θα έχει ως αποτέλεσμα, αφ’ ενόςνα επηρεάζεται το θαλάσσιο οικοσύστημα από την επανατροπή στη θάλασσα αλμολοίπων πλούσιων σε άλμη και μάλιστα σε περιοχή του δικτύου Natura, και αφ’ ετέρου να δημιουργείται πρόβλημα επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια του νησιού, αφού οι μονάδες αφαλάτωσης είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη, έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, η περιοχή στην οποία αναφέρεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,  βρίσκεται μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο  και ότι: «μάλιστα, στην θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου ‘’Τηγάνι’’ έχουν εντοπιστεί ενάλιες αρχαιότητες» ενώ στον αιγιαλό και την παραλία, προβλέπεται η κατασκευή τουριστικού λιμανιού για 100 και πλέον θέσεις ελλιμενισμού.

Οι κάτοικοι της Λήμνου έχουν εμπειρία από παλιότερες, τουριστικές επενδύσεις όπου οι επενδυτές, αφού πήραν τα εκατομμύρια ευρώ των επιδοτήσεων τις εγκατέλειψαν, αφήνοντας μάλιστα απλήρωτους επαγγελματίες του νησιού (π.χ. ξενοδοχείο ΚΑΒΕΙΡΙΑ) Η προβλεπόμενη δε κατασκευή μουσείου στο «LΕMNOSRESORT», μας παραπέμπει στην περίπτωση του «PORTOMYRINA» όπου οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου έκλεισαν τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα μέσα στις εγκαταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας, αποκλείοντας την πρόσβαση στο ευρύ κοινό.

  Συμπερασματικά, πρόκειται την δημιουργία ενός «ιδιωτικού χωριού», μια προσπάθεια γιγαντιαίας επένδυσης που θα αποβεί τόσο σε βάρος του νησιού που δεν θα μπορέσει να την «σηκώσει», όσο και των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σε αυτό, λαμβάνοντας και την εμπειρία άλλων, παρόμοιων επενδύσεων σε νησιά και τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και σε βάρος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας της Λήμνου».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυθόρμητη συγκέντρωση για τα Τέμπη στην πλατεία Σαπφούς

Εκατοντάδες κάτοικοι της Μυτιλήνης συμμετέχουν – Παράλληλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πρεμιέρα στη Μυτιλήνη για το ντοκιμαντέρ «Διωγμένοι για την Ειρήνη»

Προβλήθηκε στο πλαίσια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ειρήνης και Φιλίας. Παρών ο σκηνοθέτης Osman Okkan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμη προτάσεων για τα νησιά από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις του κόμματος σε όλα τα νησιά
ΧΩΡΙΑ

Συνελήφθη για τη φωτιά στη Βρίσα

Αυτόφωρο για νεαρό άνδρα που εκτελούσε εργασίες στην περιοχή — Πρόστιμο 5.062,50€ και παραπομπή σήμερα στον Εισαγγελέα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο επίκεντρο η «διπλωματία των πόλεων» στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου

Αυριο ολοκληρώνεται η διοργάνωση – Σήμερα συζήτηση αυτοδιοικητικών Ελλάδας και Τουρκίας για την εμπέδωση της Ειρήνης
ΧΩΡΙΑ

«Απόλυτη στήριξη στον Ηλία Ψυρούκη απέναντι σε απειλές και βανδαλισμούς»

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέσβου καλεί τις αρχές να προστατεύσουν τον καταγγέλλοντα και να μην υπάρξει καμία ανοχή στην κακοποίηση ζώων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροχαίο με τραυματισμό στον δρόμο Μυτιλήνης – Παναγιούδας

Οδηγός δικύκλου εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε πεζοδρόμιο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο «μάχιμος» αντιδήμαρχος Γιώργος Κατζανός από τα χαράματα στις επάλξεις!

Σκουπίζει, πλένει και δίνει το παράδειγμα για μια πιο καθαρή Μυτιλήνη ακόμα και το πρωί του Σαββάτου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σοβαρές καταγγελίες για αδράνεια της αστυνομίας στην Αγιάσο

Ο Ηλίας Ψυρούκης κάνει λόγο για πλήρη απουσία αστυνόμευσης, επαναλαμβανόμενες απειλές και συγκάλυψη περιστατικών βίας και κακοποίησης ζώων
ΕΛΛΑΔΑ

Κάλεσμα Καρυστιανού για συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

«Η δικογραφία των Τεμπών έκλεισε ανήθικα και ατιμωτικά» – Συγκεντρώσεις το Σάββατο σε Σύνταγμα, Μυτιλήνη και άλλες πόλεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων της Λήμνου

Μέσα από την διαδικασία κομποστοποίησης παράγεται λίπασμα για φυτά και δέντρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Παραλήφθηκε ο εξοπλισμός της μονάδας αφαλάτωσης

Θα έχει την δυνατότητα παραγωγής 600 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως