Πράσινα σημεία και μελέτες για Μονάδα Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στη Μυτιλήνη
Με αφορμή την τροποίηση του τεχνικού προγράμματος για να προχωρήσουν τα πράσινα σημεία και οι γωνιές ανακύκλωσης σε Γέρα, Ευεργέτουλα και σε σχολεία, έγινε συζήτηση για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2025

Μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση για την πορεία υλοποίησης των «Πράσινων Σημείων» και του συνολικού σχεδίου ανακύκλωσης στον Δήμο Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος Αυγουστίδης, τόνισε ότι τα Πράσινα Σημεία αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Όπως ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των επιμέρους έργων που εντάσσονται στο σύστημα αυτό, ώστε να αποκτήσει σαφή εικόνα τόσο το Σώμα όσο και οι πολίτες.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας, λαμβάνοντας τον λόγο, ενημέρωσε ότι το έργο της δημοτικής κομποστοποίησης έχει ολοκληρωθεί μελετητικά και αναμένεται η εκ νέου προκήρυξη του σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να ενταχθεί. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η υλοποίηση των πράσινων σημείων περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε Γέρα, Ευεργέτουλα και Μυτιλήνη, την προμήθεια εξοπλισμού (όπως κάδοι και απορριμματοφόρα), καθώς και δράσεις ανακύκλωσης στα σχολεία.
Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιώργος Αλεξίου, σημείωσε πως η καθυστέρηση στην υλοποίηση του ολιστικού σχεδίου ανακύκλωσης οφείλεται σε διαδικαστικά ζητήματα, κυρίως εξαιτίας της εκκρεμούς συνένωσης των ΦΟΔΣΑ Λέσβου και Χίου που καθυστερεί από την πλευρά της Χίου. Ωστόσο, τόνισε ότι το έργο προχωρά, καθώς η ΔΕΔΑΠΑΛ έχει ήδη αναθέσει την εκπόνηση του σχεδίου για το σύνολο του Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαΐου, οπότε και θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Αλεξίου στάθηκε επίσης στο ζήτημα της Μονάδας Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, τονίζοντας πως:
«Μάλιστα, θέλω να αναφέρω στο σώμα ότι το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων είναι η προϋπόθεση για να ενταχθεί η μονάδα που θέλουμε – η Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο έχει εκπονηθεί μελέτη ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ. Το Τοπικό Σχέδιο είναι απαραίτητο ώστε, αφού ελεγχθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην έγκριση της μελέτης και την προκήρυξη του έργου, κάνοντας φυσικά όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή του».
Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό, καθώς πολλοί πολίτες —και δημοτικοί σύμβουλοι— δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πώς διαρθρώνεται το συνολικό σχέδιο ανακύκλωσης, ποια έργα υλοποιούνται και σε ποια φάση βρίσκονται. Όπως επισημάνθηκε, η κατάσταση σε εθνικό επίπεδο είναι συγκεχυμένη, καθώς δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική.
Τέλος, τονίστηκε ότι το έργο των Πράσινων Σημείων έχει ξεκινήσει από προηγούμενες δημοτικές αρχές, με τις πρώτες μελέτες να χρονολογούνται από την εποχή του ενιαίου Δήμου Λέσβου. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, συνέχισε την προσπάθεια, ωρίμασε τις μελέτες και προχωρά στην υλοποίηση, αναγνωρίζοντας τη συνέχεια στη διοίκηση και τις πρωτοβουλίες των προκατόχων της.