Γαστρονομία με αγάπη και έμπνευση, στη σχολή της ΔΥΠΑ Μυτιλήνης
Η γνωστή foodblogger Μαρία Πανάγου είχε μια αξέχαστη εμπειρία μαζί με τους σπουδαστές και σπουδάστριες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής όπου μοιράστηκε σκέψεις και εμπειρίες για την τέχνη της μαγειρικής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2025

Μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι σπουδαστές της Σχολής Μαθητείας Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής της ΔΥΠΑ στη Μυτιλήνη, μέσα από την επίσκεψη της γνωστής Μυτιληνιάς food blogger και φωτογράφου γαστρονομίας, Μαρίας Πανάγου.
Η πρόσκληση έγινε από την κυρία Δήμητρα Δροσίδου και την κυρία Μαρία Ζεϊμπέκη και εξελίχθηκε σε μια ζεστή και δημιουργική συνάντηση, γεμάτη εικόνες, γεύσεις, μνήμες και όνειρα.
Κεντρικά θέματα της εκδήλωσης ήταν η φωτογραφία φαγητού και το food blogging, ωστόσο η κουβέντα «άνθισε» και ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε μονοπάτια της γαστρονομίας που συνδέουν τον τόπο, τον άνθρωπο και την παράδοση. Συζητήθηκαν η σημασία της αναζήτησης ποιοτικών πρώτων υλών, η στήριξη στους ντόπιους παραγωγούς και τα μοναδικά προϊόντα ΠΟΠ της Λέσβου, ενώ έγινε αναφορά και σε κινηματογραφικές παραγωγές και βιβλία που έχουν εμπνεύσει γευστικές ιστορίες.
Η Μαρία Πανάγου μοιράστηκε με τους σπουδαστές τη δική της ματιά πίσω από κάθε φωτογραφία, αναλύοντας το storytelling κάθε πιάτου, αλλά και τα προσωπικά ερεθίσματα που την οδήγησαν στον χώρο της γαστρονομίας. Ποιός μας ενέπνευσε να μπούμε στην κουζίνα; Για ποιόν μαγειρεύουμε με νοσταλγία; Ποιο ήταν το πρώτο μας πιάτο; Αυτά και άλλα ερωτήματα έδωσαν τροφή για έναν ουσιαστικό και τρυφερό διάλογο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια βιωματική δράση: σε συνεργασία με τον σεφ της σχολής και τους σπουδαστές, στήθηκαν αγαπημένα πιάτα, μαγειρεμένα με μεράκι και φωτογραφήθηκαν στο φυσικό φως, αναδεικνύοντας τη σημασία της αυθεντικότητας στην παρουσίαση και την τεκμηρίωση της γεύσης.
«Η λειτουργία τέτοιων σχολών στο νησί μας μόνο ενίσχυσης και φροντίδας αξίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Πανάγου, ευχαριστώντας για τη φιλοξενία και τη ζεστή ανταπόκριση. «Ήταν τιμή μου να μοιραστώ τη δουλειά και τις σκέψεις μου γύρω από κάτι που αγαπάμε όλοι», πρόσθεσε.