× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων

Η υποδοχή του Χριστού με τα Βάγια και τα έθιμα της νηστείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2025

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων
' χρόνος ανάγνωσης

Η εκκλησία εορτάζει τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούνταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου. Σήμερα, η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών. Παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, αρχικά η κατάλυση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας, προσαρμόζοντας αυτή ανάλογα.

Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία, στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου.

Τα έθιμα

Στις πρώτες εκκλησίες εορταζόταν η μνήμη αυτή με αναπαράσταση του γεγονότος. Συγκεκριμένα, στους Αγίους Τόπους κατά τον 4ο αιώνα ο επίσκοπος ξεκινώντας με πομπή από το Όρος των Ελαιών εισερχόταν στα Ιεροσόλυμα επί «πώλου όνου» περιστοιχιζόμενος από τον κλήρο, ενώ οι πιστοί προπορεύονταν κρατώντας κλάδους φοινίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους δε βυζαντινούς χρόνους τελούνταν ο λεγόμενος «περίπατος του Αυτοκράτορα», όπου η πομπή ξεκινούσε από τα ανάκτορα στην οποία συμμετείχε ο αυτοκράτορας κρατώντας την εικόνα του Χριστού πλαισιωμένος από το ιερατείο, όπου και κατέληγε στην Αγιά Σοφιά. Της αυτοκρατορικής αυτής πομπής ηγούνταν ο λαμπαδάριος ο οποίος έψελνε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Βαλσαμώνα, στο τέλος της εορτής αυτής ο μεν Αυτοκράτορας διένεμε ιδιόχειρα βάγια και σταυρούς, ο δε Πατριάρχης κεριά για τη Μεγάλη Εβδομάδα.Το βυζαντινό αυτό έθιμο παρέλαβαν και τηρούσαν με ευλάβεια και οι Τσάροι της Ρωσίας, τους οποίους ακολουθούσε ο κλήρος ξεκινώντας από το Κρεμλίνο και καταλήγοντας στο μητροπολιτικό ναό. Στην Ελλάδα αντ' αυτών διατηρείται μόνο η διανομή των βαγιών από τους ιερουργούς των εκκλησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νηστεύουμε;

Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι, δηλαδή την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε: «Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείτε τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή.

Μετά από αυτές αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ' αυτήν όλοι με φόβο...» Είναι ενδεικτικοί οι όροι "αφού σταματήσετε τη νηστεία" και "να αρχίζετε", οι οποίοι δείχνουν ότι μια νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. άρα η εορτή αυτή βρίσκεται ανεξάρτητα ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ' αυτήν την ημέρα ψαριού ή ακόμα και αυγού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
ΓΕΥΣΗ

Κοκορέτσι στο φούρνο: 4 μυστικά για να γίνει «λουκούμι»

Όσοι δεν ψήσουν στη σούβλα, μπορούν να απολαύσουν κοκορέτσι στο φούρνο που γίνεται πεντανόστιμο
ΓΕΥΣΗ

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ορεινή ποδηλασία με θέα την Αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά

Η Λέσβος φιλοξενεί το πρώτο G2G MTB Avalanche Challenge -Μια μοναδική εμπειρία δράσης και φύσης στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου από την κορυφή της Αμαλής ως τη θάλασσα, 26-27 Απριλίου 2025
ΒΙΒΛΙΟ

Κι αν έτρωγες... έχοντας ήδη χάσει τα κιλά που θέλεις;

Στο Book and Art, μια βραδιά που χάρη στον διατροφολόγο Βασίλη Κατσίλα και το βιβλίο του «F..ck the diet» τα είπε όλα για το σώμα, τη σχέση μας με το φαγητό και... τις πιο σοφές θείες!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Διαπροσωπικές Σχέσεις: Η ανάγκη για έρωτα και σύνδεση παραμένει

Τι κάνει μια σχέση «πετυχημένη» και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον έρωτα.
ΓΕΥΣΗ

Γαστρονομία με αγάπη και έμπνευση, στη σχολή της ΔΥΠΑ Μυτιλήνης

Η γνωστή foodblogger Μαρία Πανάγου είχε μια αξέχαστη εμπειρία μαζί με τους σπουδαστές και σπουδάστριες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής όπου μοιράστηκε σκέψεις και εμπειρίες για την τέχνη της μαγειρικής
ΓΕΥΣΗ

Ψάρι στο πιάτο ‑ευλογία για την υγεία και την παράδοση

Η διατροφή πλούσια σε ψάρι συμβάλει καθοριστικά στη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Celena Studio: Εξειδικευμένη προσωπική εκγύμναση και ολιστική φροντίδα

Σύγχρονα προγράμματα personal training, pilates και διατροφικής καθοδήγησης για υγεία και ευεξία
ΓΕΥΣΗ

Τι παρήγγειλε ο Πέτρος Φραγγουλίδης από το fagi.gr;

Δείτε τι συμβαίνει όταν το online delivery ξεπερνά κάθε φαντασία