× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων

Η υποδοχή του Χριστού με τα Βάγια και τα έθιμα της νηστείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2025

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων
' χρόνος ανάγνωσης

Η εκκλησία εορτάζει τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούνταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου. Σήμερα, η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών. Παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, αρχικά η κατάλυση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας, προσαρμόζοντας αυτή ανάλογα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία, στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου.

Τα έθιμα

Στις πρώτες εκκλησίες εορταζόταν η μνήμη αυτή με αναπαράσταση του γεγονότος. Συγκεκριμένα, στους Αγίους Τόπους κατά τον 4ο αιώνα ο επίσκοπος ξεκινώντας με πομπή από το Όρος των Ελαιών εισερχόταν στα Ιεροσόλυμα επί «πώλου όνου» περιστοιχιζόμενος από τον κλήρο, ενώ οι πιστοί προπορεύονταν κρατώντας κλάδους φοινίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους δε βυζαντινούς χρόνους τελούνταν ο λεγόμενος «περίπατος του Αυτοκράτορα», όπου η πομπή ξεκινούσε από τα ανάκτορα στην οποία συμμετείχε ο αυτοκράτορας κρατώντας την εικόνα του Χριστού πλαισιωμένος από το ιερατείο, όπου και κατέληγε στην Αγιά Σοφιά. Της αυτοκρατορικής αυτής πομπής ηγούνταν ο λαμπαδάριος ο οποίος έψελνε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Βαλσαμώνα, στο τέλος της εορτής αυτής ο μεν Αυτοκράτορας διένεμε ιδιόχειρα βάγια και σταυρούς, ο δε Πατριάρχης κεριά για τη Μεγάλη Εβδομάδα.Το βυζαντινό αυτό έθιμο παρέλαβαν και τηρούσαν με ευλάβεια και οι Τσάροι της Ρωσίας, τους οποίους ακολουθούσε ο κλήρος ξεκινώντας από το Κρεμλίνο και καταλήγοντας στο μητροπολιτικό ναό. Στην Ελλάδα αντ' αυτών διατηρείται μόνο η διανομή των βαγιών από τους ιερουργούς των εκκλησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νηστεύουμε;

Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι, δηλαδή την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε: «Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείτε τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή.

Μετά από αυτές αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ' αυτήν όλοι με φόβο...» Είναι ενδεικτικοί οι όροι "αφού σταματήσετε τη νηστεία" και "να αρχίζετε", οι οποίοι δείχνουν ότι μια νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. άρα η εορτή αυτή βρίσκεται ανεξάρτητα ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ' αυτήν την ημέρα ψαριού ή ακόμα και αυγού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Παλλάδιον στην Τρίπολη

'Ενα πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης που αποτελεί «στολίδι» για την Πελοπόννησο και ολόκληρη την χώρα
Σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Παλλάδιον στην Τρίπολη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το μέλλον του λεσβιακού ποδοσφαίρου δείχνει τον δρόμο

Σπουδαία αποτελέσματα για τις Μικτές Λέσβου Κ14 και Κ16 και αισιοδοξία για τη συνέχεια
Το μέλλον του λεσβιακού ποδοσφαίρου δείχνει τον δρόμο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεμάτο ποδηλατικές δράσεις το 2026 για τη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου παρουσιάζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων αγώνων και δράσεων της νέας χρονιάς
Γεμάτο ποδηλατικές δράσεις το 2026 για τη Λέσβο
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Θετικός απολογισμός για τα αδέσποτα στον Δήμο Μυτιλήνης το 2025

404 υιοθεσίες, 786 στειρώσεις και πάνω από 1.500 περιθάλψεις μέσα σε έναν χρόνο
Θετικός απολογισμός για τα αδέσποτα στον Δήμο Μυτιλήνης το 2025
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βουτιές και βασιλόπιτα στη Φυκιότρυπα από τους χειμερινούς κολυμβητές

Οι κολυμβητές της Μυτιλήνης, τήρησαν την παράδοσή τους, κάνοντας την βουτιά τους ανήμερα των Θεοφανίων στο αγαπημένο τους στέκι
Βουτιές και βασιλόπιτα στη Φυκιότρυπα από τους χειμερινούς κολυμβητές
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εξερευνώντας την Ουτζά και το Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μόριας

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Εξερευνώντας την Ουτζά και το Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μόριας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σπάμε το περιπατητικό ρόδι στον ιστορικό Ροδότοιχο!

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
Σπάμε το περιπατητικό ρόδι στον ιστορικό Ροδότοιχο!
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Εκδήλωση για τα αδέσποτα ζώα στη Δυτική Λέσβο

Την Κυριακή 4 Ιανουαρίου στην Καλλονή με σημείο εκκίνησης το σπίτι του Άη Βασίλη
Εκδήλωση για τα αδέσποτα ζώα στη Δυτική Λέσβο
ΓΕΥΣΗ

Η Βρύση της Δάντης ξαναγέμισε γεύσεις και μνήμες

Νέος χώρος, παραδοσιακή κουζίνα και ζωντανή μουσική στο γραφικό λιμανάκι στα Πηγαδάκια
Η Βρύση της Δάντης ξαναγέμισε γεύσεις και μνήμες
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Δωρεάν online σεμινάρια για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου

Γιατί να κάνεις... «κάτι για σένα»;
Δωρεάν online σεμινάρια για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου
ΓΕΥΣΗ

Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα, τι συμβολίζει

Το κόψιμο της βασιλόπιτας δεν γίνεται μόνο την Πρωτοχρονιά αλλά και τις άλλες μέρες του «Δωδεκαήμερου» των εορτών.
Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα, τι συμβολίζει