× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ταχύτερη ανάπτυξη θεραπειών φέρνει τεχνητή νοημοσύνη

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιούν την ΑΙ κι «αντί να φέρουν τη θεραπεία του καρκίνου σε 10 χρόνια, θα τη φέρουν σε 4 χρόνια» δήλωσε ο Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/4/2025

Ταχύτερη ανάπτυξη θεραπειών φέρνει τεχνητή νοημοσύνη
' χρόνος ανάγνωσης

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 - 12 Απριλίου, υποσχέθηκε ότι «σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα πάντα».


Συγκεκριμένα, σε συζήτηση που είχε με την κ. Νίκη Λυμπεράκη, Δημοσιογράφο στο Mega TV και «Το Βήμα», ο κ. Bourla έκανε λόγο για μια αναγέννηση, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, η οποία δίνει εντυπωσιακές συνέργειες. «Θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα πάντα. Αυτό είναι κάτι που υπόσχεται η επιστήμη», επεσήμανε χαρακτηριστικά . Σ’ αυτό το σημείο, χαιρέτισε τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα αναλάβει πολλές διαδικασίες, χωρίς όμως να αντικαταστήσει τους ερευνητές.

«Οι ερευνητές θα χρησιμοποιούν την ΑΙ κι αντί να φέρουν τη θεραπεία του καρκίνου σε 10 χρόνια, θα τη φέρουν σε 4 χρόνια» εξήγησε, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας ότι δεν σχεδιάζουμε να μειώσουμε τους ανθρώπους μας ή τον προϋπολογισμό μας, ο οποίος ανέρχεται στα 11 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Το μεγαλύτερο όφελος, όπως πρόσθεσε, αφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς με τα ίδια χρήματα θα προσφέρουμε περισσότερα φάρμακα και περισσότερες θεραπείες. Όσον αφορά στους στόχους των επόμενων ετών, ο CEO της Pfizer αναφέρθηκε κυρίως στην εξάλειψη του Αλτσχάιμερ και στη θεραπεία πολλών μορφών του καρκίνου, οι οποίοι μελλοντικά θα μετατραπούν σε χρόνιες παθήσεις, όπως είναι δηλαδή ο σακχαρώδης διαβήτης.



Την ίδια στιγμή, με αφορμή την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Bourla υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς την καινοτομία και αυτό που πρέπει να αποκτήσει πλέον είναι η δυνατότητα να καινοτομεί. Μάλιστα, εξήρε τη συμβολή της σημερινής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις της ως τις πλέον προοδευτικές στον χώρο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Pfizer δεν συνάντησε εμπόδια στην Ελλάδα, καθώς παρά τις ανησυχίες «όλα πήγαν πολύ καλά». Έτσι, αντί για τα 200 άτομα που είχαμε αρχικά σχεδιάσει, σήμερα απασχολούμε 1.200 άτομα στη Θεσσαλονίκη, συνέχισε, μην αποκλείοντας την περαιτέρω επένδυση της Pfizer στη χώρα.


Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Bourla αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, εξηγώντας ότι στις ΗΠΑ έχουμε μια κυβέρνηση που εφαρμόζει ριζοσπαστικές πολιτικές, οι οποίες θα επηρεάσουν όλο τον κόσμο. «Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση και συζητάμε για όλα τα θέματα» τόνισε, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι ο φαρμακευτικός κλάδος έχει προς το παρόν εξαιρεθεί από τους δασμούς. «Δεν ξέρω αν θα διατηρηθεί η εξαίρεση, καθώς το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της κρίσης είναι αβεβαιότητα. Αλλά είναι καλύτερο να έχει κανείς εξαιρεθεί, παρά να έχει συμπεριληφθεί», σχολίασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κίνδυνο αναταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς η προσφορά σε πρώτες ύλες δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την εσωτερική παραγωγή. «Δεν υπάρχει ο χρόνος, αλλά και να υπήρχε θα ήταν πολύ πιο ακριβές σε σχέση με την Κίνα». Στον τομέα των φαρμάκων, βέβαια, διευκρίνισε ότι το κόστος των πρώτων υλών είναι πολύ μικρό, καθώς οι περισσότεροι πόροι είναι στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε ότι Ευρώπη και ΗΠΑ μπορούν να βρουν λύσεις, αν και όλα είναι αβέβαια.


Έτσι, συμπλήρωσε, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο [...] πρέπει να έχουμε έτοιμα σχέδια για να μειώσουμε τις επιπτώσεις». Αναφορά έκανε, τέλος, και στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας ως βασικό εμπόριο τη γραφειοκρατία, αλλά και την απροθυμία της να πληρώσει για την καινοτομία. «Η έρευνα πριν 20 χρόνια γινόταν κυρίως στην Ευρώπη. Όμως, οι πάντες έφυγαν και όλοι έχουν πάει στις ΗΠΑ», κατέληξε

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φοιτητές και εθελοντές καθάρισαν τον βυθό στην Παναγιούδα

Λάστιχα, πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το λιμανάκι σε μια ακόμη δυναμική πρωτοβουλία προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Φοιτητές και εθελοντές καθάρισαν τον βυθό στην Παναγιούδα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα

Συγκλονισμένος ο Σύλλογος καθώς ο πατέρας του ενός παιδιού είναι μέλος του
Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα
ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών

Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε «απογραφή» των ελλείψεων σοβαρά σε προσωπικό και υποδομές σε 38 υγειονομικές και 6 προνοιακές μονάδες του Αιγαίου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Ιονίου
Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης

Ανείπωτη τραγωδία στη Λέσβο με θύματα έναν 16χρονο και έναν 18χρονο
Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Στήριξη στις πρωτοβουλίες της ΠΟΕ ΟΤΑ και αναμονή για τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου

Πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Μπακάλμπασης ενώ γραμματέας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τατάκης
Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε μία 74χρονη
Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου βρέθηκαν σήμερα δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας stonisi.gr για ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη μήνυση του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατή Τσομπανέλλη για το live streaming από το Μεσότοπο
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια

Έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης
Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Πάνω από 2.000 τροχονομικοί έλεγχοι σε Λέσβο, Χίο και Σάμο με δεκάδες παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους
Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου