Επιστολή προς το Περιφερειακό Τμήμα Βορείοανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έστειλε ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης με αφορμή την αναφορά του Επιμελητηρίου στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας.
Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρει:
Χαίρομαι, ιδιαίτερα, για τη Δημόσια Παρέμβαση του 13ου Παραρτήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, και την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΕΕ 2022/542 άρθρο 104/2, που μου κοινοποιήσατε.
Η Κυβέρνηση, βέβαια, επιμένει να αγνοεί την Ευρωπαϊκή Οδηγία, και πιθανώς κατά τη γνώμη μου, παραπέμπει την εφαρμογή της στον μελλοντικό προεκλογικό χρόνο των επόμενων εκλογών.
Χαίρομαι, επίσης, γιατί έρχεται αρωγός στις μέχρι σήμερα για το ίδιο θέμα, Κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, που παρακάτω παραθέτω, αλλά και γιατί συμβάλλει στην εμπέδωση της άποψης μου, πως ενωμένοι, όλοι οι θεσμικοί φορείς του τόπου (Βουλευτές - Επιμελητήρια - Αυτοδιοίκηση - Συνδικαλιστικό Κίνημα), μπορούμε να διεκδικούμε με επιτυχία και να υπερασπιζόμαστε από κοινού τα μείζονα τοπικά συμφέροντα, υπερβαίνοντας ακόμη και τις κομματικές μας θέσεις και ιδιότητες, υπέρ του Τοπικού Συμφέροντος.
Για την ενημέρωσή σας, αλλά και όλων των συμπατριωτών μου, στη Λέσβο, στη Λήμνο, στον Άη Στράτη, και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σας παραθέτω τις Κοινοβουλευτικές μου Παρεμβάσεις και Πρωτοβουλίες, για το θέμα της επέκτασης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, και την αποσύνδεση του από το προσφυγικό πρόβλημα:
Η ακριβής μου δήλωση, σύμφωνα με τα Πρακτικά της Βουλής, ήταν η εξής: “Να μειωθεί το ύψος του ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλάδα και όχι μόνο για τα “προσφυγονήσια” του μεταναστευτικού, εφαρμόζοντας τη συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας (άρθρο 101 παρ. 4). Δεν είναι δυνατόν στα ιστορικά νησιά του ‘Αη Στράτη και των Ψαρών αλλά και στις Οινούσσες, με δύο έως πέντε επιχειρήσεις, να έχουν ΦΠΑ 24%, την ώρα που για λόγους εθνικούς και δημογραφικού, επιβάλλεται η ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ των κατοίκων. Δεν είναι δυνατόν η Λήμνος, νησί του Ν. Λέσβου, με τεράστια γεωστρατηγική σημασία, να έχει 24% ΦΠΑ και να τελεί σε κυβερνητική εγκατάλειψη.”
Τέλος, πέρα από τις έως σήμερα αλλά και μελλοντικές, ατομικές μου πρωτοβουλίες, για το θέμα της διεκδίκησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά, επιφυλάσσομαι να το προωθήσω και στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, για την ανάληψη συνολικής πρωτοβουλίας του Κόμματος, και την ένταξη του στο προεκλογικό του πρόγραμμα.