× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ναυάγια στη θάλασσα και «ναυάγια» της πολιτικής μιας καθημερινότητας που ασφυκτιά

Από την τραγωδία του ναυαγίου και την ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών, μέχρι τα δωράκια στους καναλάρχες και την υπόθεση καταδικασμένου εργοδότη σε όργανο του ΠΑΣΟΚ – όσα ανέδειξαν οι Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/4/2025

Ναυάγια στη θάλασσα και «ναυάγια» της πολιτικής μιας καθημερινότητας που ασφυκτιά
' χρόνος ανάγνωσης

Στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» της Πέμπτης 3 Απριλίου 2025, οι δημοσιογράφοι Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ μετέφεραν το βαρύ κλίμα από το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες στις ακτές της βόρειας Λέσβου, τονίζοντας ότι οι θάνατοι αυτοί δεν πρέπει να γίνουν συνήθεια. «Ο άδικος θάνατος ανθρώπων, παιδιών, γυναικών, ανδρών, προσφύγων, ταλαιπωρημένων ανθρώπων δεν συνηθίζεται», σημείωσε η Μαρία Χατζηγεωργίου, με τον Θράσο Αβραάμ να επισημαίνει πως «τα πρώτα θύματα είναι πάντα τα παιδιά, που αδυνατούν να αντισταθούν στα κύματα».
Οι δύο δημοσιογράφοι ανέδειξαν επίσης τη διαρκή δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, τα οποία συνεχίζουν αδιάκοπα να εκμεταλλεύονται την απόγνωση των ανθρώπων. Σημαντική αναφορά έγινε και στις έρευνες διεθνών μέσων, που αποκαλύπτουν διασυνδέσεις των κυκλωμάτων με το τουρκικό κράτος, αλλά και τη συμμετοχή στελεχών του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τραγωδία αυτή συμπίπτει με την επίσκεψη Ευρωπαίων πρέσβεων στη Λέσβο, οι οποίοι βρίσκονται στο νησί για να εξετάσουν το προσφυγικό ζήτημα. Οι πρέσβεις θα επισκεφθούν τη δομή του Καρά Τεπέ, ενώ θα έχουν συναντήσεις και συσκέψεις .Όπως επεσήμαναν οι δημοσιογράφοι, πρόκειται για μια τραγική ειρωνεία, καθώς την ίδια ημέρα που διεξάγονται συζητήσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε πως η στάση της Περιφέρειας παραμένει αμετάβλητη, αντιτιθέμενος στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά. Το ναυάγιο στη Λέσβο είναι μία ακόμη υπενθύμιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο, με εκατοντάδες πρόσφυγες να χάνουν τη ζωή τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές, ώστε να μπει τέλος στις πρακτικές των κυκλωμάτων διακίνησης και να προστατευθούν οι ζωές των πιο ευάλωτων ανθρώπων.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε την εκπομπή είναι η ακρίβεια που έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους των ελληνικών νοικοκυριών, με τους πολίτες να διαπιστώνουν καθημερινά τη συνεχή αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά. Το πρόβλημα φαίνεται ακόμη πιο έντονο στο Βόρειο Αιγαίο, όπου σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή, η καταναλωτική κίνηση της περιοχής διαχρονικά υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η δημοσιογράφος Μαρία Χατζηγεωργίου, «το ζούμε και το βιώνουμε όλοι μας. Πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ με 50 ή 100 ευρώ και φεύγεις με ελάχιστα πράγματα». Η αύξηση των τιμών έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά σε απόγνωση, καθώς οι μισθοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα και η αγοραστική δύναμη μειώνεται διαρκώς.

Αντί, όμως, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά –όπως εφαρμόστηκε στην Ισπανία με θετικά αποτελέσματα–, η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 8,18 εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστική καμπάνια που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συνεργατικού δημοσιογραφικού μέσου Data Journalists, στοχεύει στην «ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους».

Η πρώτη φάση της καμπάνιας, ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη κατανεμηθεί, με μεγάλα ποσά να πηγαίνουν σε τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Συγκεκριμένα, Antenna, Star, Alpha και Mega θα λάβουν από 300.000 ευρώ, ενώ το Open θα λάβει 120.000 ευρώ. Η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για ένα ακόμη «ταΐσμα» των φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, αντί για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Όπως σχολίασε ο δημοσιογράφος Θράσος Αβραάμ, «λεφτά προφανώς υπάρχουν μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και τους καναλάρχες».
Οι πολίτες, όμως, συνεχίζουν να βιώνουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην καθημερινότητά τους, περιμένοντας πραγματικές λύσεις αντί για επικοινωνιακές εκστρατείες. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η κυβέρνηση θα αλλάξει πορεία ή αν θα συνεχίσει να επενδύει στην προπαγάνδα, αφήνοντας τα νοικοκυριά να παλεύουν μόνα τους με το κόστος ζωής που συνεχώς αυξάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και πολιτικής ηθικής έχει ανακύψει στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μετά την αποκάλυψη ότι ανάμεσα στα νέα στελέχη της Ολομέλειας του Τομέα Οικονομίας συμπεριλαμβάνεται άτομο με καταδίκες για οικονομικές και εργασιακές παραβάσεις. Η υπόθεση, που αποκάλυψε δημοσιογραφική έρευνα, έφερε στο φως τον διορισμό του πρώην εκδότη της εφημερίδας «Αιολικά Νέα», ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα σε πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Ο συγκεκριμένος πρώην εκδότης έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη για σειρά σοβαρών αδικημάτων, κυρίως σε σχέση με την εργοδοτική του δραστηριότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε αφήσει απλήρωτους 20 εργαζομένους της εφημερίδας του και αποφεύγει να καταβάλει αποζημιώσεις.
Παράλληλα, να χρησιμοποίησε άλλο έντυπο που εξέδιδε, με στόχο να πλήξει πρώην συνεργάτες του μέσω συκοφαντικών δημοσιευμάτων. Για τις ενέργειες αυτές έχει καταδικαστεί, μεταξύ άλλων, σε 18 μήνες φυλάκισης για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ υπάρχουν και άλλες αποφάσεις εις βάρος του για παραβιάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πώς ένα άτομο με τέτοιο ποινικό μητρώο βρέθηκε σε μία από τις κεντρικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένα στην Ολομέλεια του Τομέα Οικονομίας. Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» η συμμετοχή ενός καταδικασμένου εργοδότη σε μια επιτροπή που, θεωρητικά, θα διαμορφώνει θέσεις για τα εργασιακά και οικονομικά ζητήματα προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν το κόμμα δεν γνώριζε το ιστορικό του ατόμου, εγείρονται ζητήματα αναξιοπιστίας στις διαδικασίες επιλογής στελεχών. Αν, όμως, το γνώριζε και παρ’ όλα αυτά επέλεξε να τον εντάξει στις τάξεις του, τότε τίθεται σοβαρό πολιτικό ζήτημα για τις αξίες που θέλει να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ.Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το ΠΑΣΟΚ για το θέμα, γεγονός που έχει εντείνει τις αντιδράσεις. Πολλοί αναρωτιούνται αν πρόκειται για ένα απλό λάθος ή για συνειδητή επιλογή που αποκαλύπτει μια βαθύτερη ανοχή σε αμφιλεγόμενες πρακτικές.

Η υπόθεση αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου το κόμμα επιχειρεί να ανανεώσει την εικόνα του, ως βασικός πόλος της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να υπονομεύσουν τη δημόσια εικόνα του και να προκαλέσουν ρήγματα στην προσπάθεια επανασύνδεσής του με κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Τέλος οι δυο δημοσιογράφοι της εκπομπής αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της μεταβίβασης της διοίκησης και διαχείρισης των κοιμητηρίων του Δήμου Μυτιλήνης καθώς και στο ρεπορτάζ που ανέδειξε η ηλεκτρονική εφημερίδα «Ν» για το κοιμητήριο του Πολιχνίτου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

H Παναγιούδα δίνει αίμα στην 4η εθελοντική αιμοδοσία

Την Κυριακή 22 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, με διοργανωτές το σχολείο, τον Σύλλογο Γονέων και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και τη στήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
H Παναγιούδα δίνει αίμα στην 4η εθελοντική αιμοδοσία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

90 Έλληνες ναυτικοί σε 10 πλοία στον Περσικό Κόλπο

Στοιχεία Γκίκα στη Βουλή για την παρουσία ελληνικής σημαίας σε Κόλπο Ομάν και Στενά Ορμούζ – Δυνατότητα αποχώρησης για τα πληρώματα εφόσον το ζητήσουν
90 Έλληνες ναυτικοί σε 10 πλοία στον Περσικό Κόλπο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές του Βοστάνειου

Από την οικογένεια του Γιώργου Λιαμή. Όπως αναφέρεται η φροντίδα δεν περιορίστηκε μόνο στη διάρκεια της νοσηλείας αλλά συνεχίστηκε και αργότερα κατά την παραμονή του ασθενή στο σπίτι
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές του Βοστάνειου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«160.000 πολίτες στις εκλογές συνέδρων του ΠΑΣΟΚ και 40 λεπτά αναμονή στη Μυτιλήνη»

Παρέμβαση Παναγιώτη Δουδωνή, Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1
«160.000 πολίτες στις εκλογές συνέδρων του ΠΑΣΟΚ και 40 λεπτά αναμονή στη Μυτιλήνη»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση Βαλσαμίδη για το δρόμο του αεροδρομίου Μυτιλήνης

Με αφορμή το τροχαίο ατύχημα την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυναμική» ζητά να προχωρήσει το έργο του κόμβου καθώς και το έργο της αναβάθμισης του δρόμου Μυτιλήνης - Κρατήγου
Παρέμβαση Βαλσαμίδη για το δρόμο του αεροδρομίου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Και η Λέσβος στο χορό των κινητοποιήσεων των Ταξί τις επόμενες ημέρες

Ξεκινά αύριο 17 Μαρτίου η απεργία των ταξί στη Μυτιλήνη από τις 9 το πρωί. Θα υπάρχουν ταξί ασφαλείας για τα έκτακτα ιατρικά περιστατικά
Και η Λέσβος στο χορό των κινητοποιήσεων των Ταξί τις επόμενες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θετικά τα ύποπτα κρούσματα Αφθώδη πυρετού στη Λέσβο

Δυστυχώς επιβεβαιωθηκαν οι χειρότεροι φόβοι. Κλείνει άμεσα η αγορά της Λέσβου και απαγορεύεται η εξαγωγή ζώων και προϊόντων. Δρομολογείται η σφαγή του κοπαδιού και έλεγχοι 150.000 ζώων
Θετικά τα ύποπτα κρούσματα Αφθώδη πυρετού στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περιφέρειες και Επιμελητήρια συντονίζουν τα επόμενα βήματα για τη γραμμή Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου

Στοίχημα όχι μόνο η θερινή λειτουργία, αλλά η διασφάλιση βιωσιμότητας και για τα επόμενα έτη.
Περιφέρειες και Επιμελητήρια συντονίζουν τα επόμενα βήματα για τη γραμμή Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι πλημμύρες και οι λειψυδρία στο μικροσκόπιο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Νέο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσαρμοσμένο στην ηλικία τους
Οι πλημμύρες και οι λειψυδρία στο μικροσκόπιο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι πηγές Κρατήγου στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών

Εθελοντική δράση καθαρισμού την Κυριακή με τη συνεργασία φορέων
Οι πηγές Κρατήγου στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Νέα εξόρμηση το Σάββατο 21 Μαρτίου
Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις πρώιμες ενδείξεις αυτισμού

Και η σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης
Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις πρώιμες ενδείξεις αυτισμού