× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεν υποχωρούν τα Φιλανθρωπικά Μυτιλήνης‑ «Τα νεκροταφεία μας ανήκουν»!

Ανακοίνωση και απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν στα κοιμητήρια Αγίας Κυριακής και Αγίου Παντελεήμονος εξέδωσαν τα ΦΚΜ, κάνοντας αναφορά και στο γηροκομείο της Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2025

Δεν υποχωρούν τα Φιλανθρωπικά Μυτιλήνης‑ «Τα νεκροταφεία μας ανήκουν»!
' χρόνος ανάγνωσης

Την δική τους εκδοχή για το ζήτημα των νεκροταφείων και στοιχεία για τις οικονομικές δραστηριότητες τους καθώς και το γηροκομείο αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης τα οποία επιμένουν ότι τα κοιμητήρια της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Παντελεήμονα τους ανήκουν   βάσει του ΝΔ 3414/1955. 

Αναλυτικά αναφέρεται: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προς ενημέρωση των συμπολιτών μας και κατόπιν ποικίλων δημοσιευμάτων σχετικά με τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Τα Φιλανθρωπικά καταστήματα είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.  Λειτουργεί και πραγματοποιεί τους σκοπούς  για τους οποίους έχει ιδρυθεί σύμφωνα με το καταστατικό του (Γηροκομείο, Νεκροταφεία, υποτροφίες, βοηθήματα κ.λ.π). Η οικονομική διαχείριση στηρίζεται στους κανόνες της λογιστικής, έχει έσοδα - έξοδα κι ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταβάλλει τους φόρους που επιβάλλονται και προβλέπονται από την πολιτεία  (ΦΠΑ, Φόρος εισοδήματος, Φόρος ακίνητης περιουσίας κ.λ.π.). Προς εξυπηρέτηση των σκοπών του διαθέτει αστική και αγροτική περιουσία την οποία διαχειρίζεται το δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Η αντικατάσταση του κάθε μέλους γίνεται κατόπιν προτάσεως από τον αρμόδιο φορέα που αυτό το μέλος εκπροσωπεί, εξαιρουμένων του Προέδρου και των ευϋπόληπτων μελών. Συντάσσει  Προϋπολογισμούς, Απολογισμούς οι οποίοι δημοσιεύονται στον Κεντρικό Ιστότοπο του Κράτους «Διαύγεια» και είναι διαθέσιμοι στο κοινό.

Στην υπηρεσία των Φιλανθρωπικών καταστημάτων (Γηροκομείο, Αγροτική Περιουσία, Νεκροταφεία) απασχολούνται 62 μόνιμοι υπάλληλοι, Ιατρικό και εποχικό προσωπικό,  ενώ συνεργάζονται με προμηθευτές και εξωτερικούς συνεργάτες που αριθμητικά  υπερβαίνουν τους 95.

Το Γηροκομείο έχει δυναμικότητα 114 κλινών. Από αυτές οι 60 επιδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ  αφαιρουμένων των νόμιμων κρατήσεων (clowback και rebate) και των φαρμάκων που καλύπτονται  αποκλειστικά με δαπάνες του Ιδρύματος. Ακόμη,  29 κλίνες με γέροντες που  καταβάλλουν συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως (αναπροσαρμογή από 1/1/2024),  τροφίμους οικονομικά αδύνατους και απόρους στους οποίους παρέχεται  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνική κάλυψη, αδιακρίτως πάθησης και αναγκών.  Προς αποφυγή εξάπλωσης των ιώσεων εντός του Γηροκομείου οι υπόλοιπες 24 κλίνες παραμένουν κενές  για  να μεταφέρονται οι τρόφιμοι που νοσούν. Το κόστος διαβίωσης του κάθε τροφίμου σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 1.300 ευρώ περίπου και το έλλειμμα που προκύπτει από την φιλοξενία τους καλύπτεται από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης ώστε να διατηρείται   υψηλό το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Νεκροταφεία του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Κυριακής ανήκουν στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης βάσει του ΝΔ 3414/1955.  Απασχολούν μόνιμο προσωπικό  κι εξωτερικούς συνεργάτες ώστε να προσφέρονται υπηρεσίες και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα έγγραφα που μας έχουν κοινοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος τα στοιχεία που αναφέρθηκαν είναι στην διάθεση οποιουδήποτε συμπολίτη μας το επιθυμεί».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης