× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Χάρτης Ισότητας» απευθύνεται στα παιδιά Γυμνασίου

Η Σοφία Κωνσταντοπούλου από την οργάνωση Genderhood μίλησε στην εκπομπή της Σωτηρίας Ρέκλου «Σπάμε τη σιωπή στα fm»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2025

«Χάρτης Ισότητας» απευθύνεται στα παιδιά Γυμνασίου
' χρόνος ανάγνωσης

H Σοφία Κωνσταντοπούλου υπεύθυνη διαχείρισης και ανάπτυξης της οργάνωσης Genderhood σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εκπομπή «Σπάμε τη σιωπή στα fm» και τη Σωτηρία Ρέκλου του ενημερωτικού σταθμού της Λέσβου ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM, παρουσίασε με σύντομο τρόπο εκπαιδευτικές δράσεις της οργάνωσης που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση ατόμων και ομάδων ώστε αυτά να λειτουργήσουν έπειτα πολλαπλασιαστικά μέσα στην κοινωνία για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδιώκοντας να λειτουργήσει εμπλουτιστικά στο πλαίσιο της τυπικής μάθησης για το ζήτημα της συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης, με προτεραιότητα την πρόληψη φαινομένων έμφυλης βίας και με βασική αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς έμφυλη ισότητα, η ομάδα του Genderhood πραγματοποιεί δράσεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα έχει δημιουργήσει πλούσιο και ευανάγνωστο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς και διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόγραμμα “Χάρτης Ισότητας” για παιδιά Γυμνασίου που δημιουργεί συνθήκες άμεσης δημοκρατίας στην τάξη και αναδεικνύει τη διάσταση του φύλου στην πολιτειότητα. Επίσης, το εξαιρετικά σημαντικό υλικό “Συναι/no” το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες και με ιδιαίτερα παιγνιώδη τρόπο προσεγγίζει το σημαντικό ζήτημα της αναγνώρισης και του σεβασμού στη συναίνεση. 

 Σύνδεση με την κοινότητα: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

“Χρειαζόμαστε συλλογικές πρακτικές ώστε να νιώθουμε δυνατές στο τέλος της ημέρας” ανέφερε χαρακτηριστικά η Σοφία Κωνσταντοπούλου

Οι δράσεις με ενήλικες αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των ατόμων σε ζητήματα έμφυλης ισότητας και ανάπτυξης αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα “SCoRe” που πραγματοποιήθηκε για την ενδυνάμωση ατόμων που ασχολούνται με ζητήματα έμφυλης ισότητας ώστε να αποφεύγεται το λεγόμενο “burn out”, η εργασιακή και ψυχολογική δηλαδή εξουθένωσή τους, περιλαμβάνει δράσεις και εργαλεία συλλογικής φροντίδας για τη διαμόρφωση ανθεκτικών κοινοτήτων. Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα “Volumen” είναι ένα ακόμη παράδειγμα προώθησης της έμφυλης ισότητας και εισαγωγής της διάστασης του φύλου στο πλαίσιο της δράσης άλλων οργανώσεων. Η κυρία Κωνσταντοπούλου μάς μίλησε επίσης για το νέο πρόγραμμα “Living Postcards” ή αλλιώς “Ζώσες Card Postals” που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα από το Genderhood. Το πρόγραμμα αυτό αφορά τις θεματικές α) τις αόρατες γυναίκες, β) τις διαφορετικές θηλυκότητες και γ) “το σώμα μου ως επιλογή μου” και με εργαλείο την εικονογράφηση επιδιώκεται να “δημιουργήσει θόρυβο” για τα ζητήματα της έμφυλης βίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των LGBTQ+ ατόμων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας τη συνέντευξη, αφού χαρακτήρισε το βίωμα της δράσης της οργάνωσης για την προώθηση της έμφυλης ισότητας απαιτητικό, εμπνευστικό αλλά και δημιουργικό, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε εμφατικά πως “Η Πολιτεία θα έπρεπε να ενισχύει τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών” αναδεικνύοντας την απουσία κρατικών επιχορηγήσεων για δράσεις προώθησης της έμφυλης ισότητας αλλά και άλλων κοινωνικών ζητημάτων στα οποία δραστηριοποιούνται οργανώσεις όπως το Genderhood.

 

Τρόπους υποστήριξης και πρόσβαση στο υλικό του Genderhood, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://genderhood.org/

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα

Συγκλονισμένος ο Σύλλογος καθώς ο πατέρας του ενός παιδιού είναι μέλος του
Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα
ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών

Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε «απογραφή» των ελλείψεων σοβαρά σε προσωπικό και υποδομές σε 38 υγειονομικές και 6 προνοιακές μονάδες του Αιγαίου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Ιονίου
Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης

Ανείπωτη τραγωδία στη Λέσβο με θύματα έναν 16χρονο και έναν 18χρονο
Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Στήριξη στις πρωτοβουλίες της ΠΟΕ ΟΤΑ και αναμονή για τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου

Πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Μπακάλμπασης ενώ γραμματέας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τατάκης
Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε μία 74χρονη
Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου βρέθηκαν σήμερα δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας stonisi.gr για ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη μήνυση του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατή Τσομπανέλλη για το live streaming από το Μεσότοπο
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια

Έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης
Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Πάνω από 2.000 τροχονομικοί έλεγχοι σε Λέσβο, Χίο και Σάμο με δεκάδες παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους
Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης ανοίγει τις πόρτες του στους νέους μαθητές

Μέχρι τις 2 Ιουνίου οι αιτήσεις για την εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου για τη σχολική χρονιά 2026-2027
Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης ανοίγει τις πόρτες του στους νέους μαθητές