× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Στο Κάστρο Μυτιλήνης: η ιστορία και οι ιστορίες μας»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και η μουσικός Κορίνα Βουγιούκα προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήρι, όπου η ιστορία του Κάστρου ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις, μουσική και βιώματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2025

«Στο Κάστρο Μυτιλήνης: η ιστορία και οι ιστορίες μας»
' χρόνος ανάγνωσης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο του Έργου: «Αποκατάσταση Βόρειου Περιβόλου Κάστρου Μυτιλήνης (Τμήμα Δ΄ έως τη Βυζαντινή Δεξαμενή)», Ε.Π. «Ελλάδα 2.0 –Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» και σε συνεργασία με την κ. Κορίνα Βουγιούκα, μουσικό και διδάσκουσα κιθάρας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, σας προσκαλούν με μεγάλη χαρά στο πενθήμερο διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαστήρι, με τίτλο: «Στο Κάστρο Μυτιλήνης: η ιστορία και οι ιστορίες μας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο, 29 έως και την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, στο Τσαρσί Χαμάμ Μυτιλήνης.

Πρόκειται για μια διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση ενός εμβληματικού μνημείου στην καρδιά της πρωτεύουσας της Λέσβου, το κάστρο Μυτιλήνης, μέσα από τη μουσική και τις ανθρώπινες ιστορίες, παλαιότερες και πρόσφατες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο ειδικά, το πρόγραμμα αφορά σε μια σύνθετη «ξενάγηση» στο κάστρο με την πολιτιστική κληρονομιά να αναμιγνύεται σε ιστορίες σπουδαίων λογοτεχνών και ποιητών και φυσικά με μουσική. Μουσική που συνοδεύει τις ιστορίες, μουσική που φανταζόμαστε ότι άκουσαν και τραγούδησαν οι άνθρωποι που έζησαν περίκλειστοι στα τείχη αυτά στο πέρασμα των αιώνων και ίσως φέρει πιο κοντά αισθήσεις, χρώματα και εικόνες, όπως συμβαίνει συχνά και με τη μουσική: δημοτικά τραγούδια, μεσαιωνικά τραγούδια και μουσικές, τραγούδια από την Ανατολή, μελοποιημένη ποίηση της Σαπφούς κ.ά.

Στόχος του πρωτότυπου διαδραστικού αυτού εκπαιδευτικού εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, να πληροφορηθούν για την σημαντική ιστορία του μνημείου και παράλληλα να συνδεθούν με το χώρο μέσα από τα δικά τους βιώματα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εφόσον το επιθυμούν κατά τη διάρκεια της δράσης μπορούν να προσκομίσουν φωτογραφίες που σχετίζονται με βιώματά τους από την περιοχή του κάστρου Μυτιλήνης και να τα μοιραστούν μαζί μας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι κάτοικοι της πόλης αυτής είναι μέρος της ιστορίας της, διάδοχοι και συνεχιστές. Όπως ο αρχαιολόγος συναρμολογεί μικρά και μεγάλα σπασμένα κομμάτια, θραύσματα που ξεθάβει από το χώμα, έτσι κι εμείς κοιτώντας τα προσπαθούμε να φανταστούμε και να ξαναφτιάξουμε τις μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής των ανθρώπων που έζησαν κάποτε στη σκιά των τειχών του κάστρου: τα τραγούδια και τις γιορτές τους, τα παιχνίδια τους, τις δουλειές τους, την καθημερινότητά τους. Όπως έπειτα από εμάς, στο μέλλον, ελπίζουμε να κάνουν κάποιοι άλλοι όταν προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τα δικά μας ίχνη στον τόπο αυτό…».

Κ. Βουγιούκα, μουσικός, διδάσκουσα κιθάρας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου


Η δράση απευθύνεται:
• σε οικογένειες και ενηλίκους:
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025
Ώρες: 10:00-13:00 & 16:00-19:00
Κυριακή, 30 Μαρτίου 2025
Ώρες: 10:00-13:00 & 16:00-19:00

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πληροφορίες/Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ή στα τηλέφωνα 22510 22087 & 22510 42589 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Υπ’ όψιν κας Παχού).
Ανώτατος αριθμός μετεχόντων: 50 άτομα ανά ημέρα.
Διάρκεια δράσης: περίπου 3ώρες
Σας περιμένουμε …


Συντελεστές:

• κ. Κορίνα Βουγιούκα, μουσικός, διδάσκουσα κιθάρας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (σύλληψη, ερμηνεία κιθάρας, συντονισμός)
• κ. Μάιρα Μηλολιδάκη, σοπράνο, διδάσκουσα στο Deree College (τραγούδι, παρουσίαση).
• κ. Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, σοπράνο (ερμηνεύτρια βιέλας).
• κ. Χάρης Χαραλάμπους, ηθοποιός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου Σαπφούς 22, 811 31 Μυτιλήνη
Τηλ: 2251 0 22087, 42589, 40135-6
Fax: 22510 37414
e-mail: efales@culture.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

24ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

Κάλεσμα ενάντια στον προϋπολογισμό του πολέμου και της αφαίμαξης με στήριξη στον αγώνα των αγροτών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ημερολόγιο 2026 με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου

Πρόσκληση συμμετοχής των Συλλόγων Γονέων με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κοινωνική οικονομία σε πρώτο πλάνο

Στους χώρους του μοναδικού δημοσιογραφικού συνεταιρισμού στο Αιγαίο ξεναγήθηκαν Visit Agiasos, Καλοτρόπιο, ViModo και Business Incubator Gotse Delchev στο πλαίσιο του έργου ELCSEE
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό