Επίσκεψη μνήμης και γνώσης στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922»
Μια συγκινητική εμπειρία για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παναγιούδας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/3/2025

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παναγιούδας πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922», στη Σκάλα Λουτρών. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων και την κληρονομιά που άφησαν στον τόπο.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, τα παιδιά έμαθαν για την άφιξη και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Σκάλα Λουτρών, όπου δημιούργησαν τον Προσφυγικό Συνοικισμό. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στα 500 και πλέον κειμήλια του μουσείου, διαβάζοντας τις λεπτομερείς περιγραφές τους, τα ονόματα των προσφύγων που τα έφεραν μαζί τους και τον τόπο προέλευσής τους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο χάρτης των πόλεων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο οποίος αποτυπώνει 2.500 πόλεις και χωριά της Μικράς Ασίας, όπου μέχρι το 1922 υπήρχε σημαντικός ελληνικός πληθυσμός. Επιπλέον, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των παραλίων της Μικράς Ασίας και των πόλεων που ίδρυσαν οι Αιολείς, οι Ίωνες και οι Δωριείς πριν από 3.000 χρόνια. Εξίσου συναρπαστική ήταν η μακέτα της Σμύρνης, όπως αυτή ήταν πριν από την καταστροφή του 1922, που βοήθησε τα παιδιά να αποκτήσουν μια πιο ζωντανή εικόνα του παρελθόντος.
Πολλά από τα παιδιά αναγνώρισαν τις μικρασιατικές τους ρίζες, ενώ αρκετοί μαθητές που δεν γνώριζαν, εξέφρασαν την επιθυμία να ρωτήσουν τους γονείς τους για την πιθανή καταγωγή τους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με απογραφή του 1928, το 45% του πληθυσμού της Μυτιλήνης αποτελούταν από Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Η επίσκεψη στο μουσείο αποτέλεσε μια βιωματική προσέγγιση της ιστορίας, ενισχύοντας τη γνώση και την ιστορική συνείδηση των παιδιών. Μέσα από αυτήν την εμπειρία, οι μαθητές κατανόησαν καλύτερα τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, αλλά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν μαζί τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου.