× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην πανελλαδική συνάντηση για τα αδέσποτα η Βατή

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρασίνου της Δυτικής Λέσβου αναφέρθηκε στο έλλειμμα προσωπικού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2025

Στην πανελλαδική συνάντηση για τα αδέσποτα η Βατή
' χρόνος ανάγνωσης

Στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Εργασίας Αιρετών και Υπηρεσιακών Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που οργάνωσαν ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και οι ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και ΣΥΠΠΑΖΑΘ., με θέμα το νομικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες για τα ζώα συντροφιάς και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, συμμετείχε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρασίνου και αρμόδια για τα  θέματα αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή.

Στόχος της Πανελλήνιας Συνάντησης ήταν να καταγραφούν -από πάνω από 250 αυτοδιοικητικούς που συμμετείχαν- αυθεντικά οι ανάγκες που προκύπτουν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση των δήμων, οι συνεχείς δικαστικές διώξεις των στελεχών, οι δυσλειτουργίες  του ν.4830/21, να ακουστούν εμπειρίες και καλές πρακτικές των ΟΤΑ από όλη τη χώρα, αλλά και να υποβληθούν προτάσεις για αναγκαίες αλλαγές στον νόμο για τα ζώα συντροφιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην παρέμβασή της μεταξύ άλλων δημάρχων και αρμοδίων αντιδημάρχων από όλη τη χώρα, η Αφροδίτη Βατή δε στάθηκε μόνο στην ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς. Αναφέρθηκε πέραν της υποστελέχωσης των δήμων, κυρίως στο γεγονός πως οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, ούτε καν για το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Περίθαλψης που κατασκευάζει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και πρόκειται στο επόμενο διάστημα να είναι σε θέση να λειτουργήσει στην Άγρα.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κα Βατή ανέφερε ακόμη για την περίπτωση των νησιωτικών και γενικά παραμεθόριων δήμων, στην αδυναμία πρόσληψης κτηνιάτρων, αφού επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαθέσιμοι κι ούτε προσφέρονται ενδεχομένως κάποια κίνητρα σε αυτούς για να αναζητήσουν την προοπτική να εργαστούν σε ένα  δήμο της Λέσβου. «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους, με αποτέλεσμα τα όποια κονδύλια να εξαντλούνται τάχιστα στην προσπάθεια κάλυψης του προγράμματος στείρωσης και τσιπαρίσματος», είπε χαρακτηριστικά.

Στο τρίτο σημείο της παρέμβασής της η αρμόδια Αντιδήμαρχος, στάθηκε στο οξύμωρο του νόμου που επιβάλλει μεν σε έναν δήμο σαν της Δυτικής Λέσβου να πραγματοποιεί ελέγχους στα ζώα σχετικά με το αν είναι τσιπαρσιμένα και στειρωμένα, αλλά δεν δίνει δικαίωμα ίδρυσης δημοτικής αστυνομίας που διεξάγει τέτοιους ελέγχους.

Βασικό συμπέρασμα της Συνάντησης ήταν το γενικά γνωστό περί του προβληματικού του νόμου 4830, που έτσι όπως ισχύει, ουσιαστικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα ζητήματα των ζώων συντροφιάς, αντίθετα την εγκλωβίζει. Και στόχος είναι η δυναμική διεκδίκηση για την αλλαγή του πλαισίου από την Κυβέρνηση. 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από την ζωή η Έλλη Πρωτογερέλλη

Ιστορική μορφή της Αριστεράς στην Ελλάδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θερμή της Λέσβου
Έφυγε από την ζωή η Έλλη Πρωτογερέλλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δηλώσεις Δουδωνή κατά του Βασίλη Χιώτη

«Αγωνίζομαι απέναντι σε συκοφάντες για το νησί μου τη Λέσβο που το καταστρέφουν με τον αφθώδη πυρετό» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Νέες δηλώσεις Δουδωνή κατά του Βασίλη Χιώτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Περιφερειάρχης μετέφερε στην κυβέρνηση τα τέσσερα κρίσιμα αιτήματα για αποζημιώσεις και στήριξη
Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα

Την ώρα που η Λέσβος φλέγεται από τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την καταστροφή της τοπικής οικονομίας, ο Υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για... συναντήσεις!
Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο

Με τη συμμετοχή πολλών πιστών και των αρχών του τόπου κορυφώθηκαν την Λαμπροτρίτη 14 Απριλίου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη των θαυματουργών Αγίων της Θερμής
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Η Λαμπροδευτέρα έφερε χαμόγελα στην Αγιάσο

Μεγάλη συμμετοχή στον Απέσο και ζωντάνεμα των πασχαλινών εθίμων
Η Λαμπροδευτέρα έφερε χαμόγελα στην Αγιάσο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης

Συνεργείο της Περιφέρειας παρεμβαίνει στο ύψος των Λαμπών Μύλων με τη συνδρομή της Αστυνομίας
Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για τον Αγιο Ραφαήλ

Ενισχυμένη συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών
Έκτακτα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για τον Αγιο Ραφαήλ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό

«Ρουσφέτι» ή αγώνας για τη Λέσβο;
Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική, διαδραστικά παιχνίδια, δημιουργικές κατασκευές και εκπλήξεις
Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Χωρίς... Λαζαρίδη η Λέσβος την Τρίτη του Πάσχα

Προτροπή Αθανασίου για online σύσκεψη με τους τυροκόμους, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο
Χωρίς... Λαζαρίδη η Λέσβος την Τρίτη του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 14 Απριλίου
Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών