× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Τουρκία

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ανακρίνεται και πάλι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/3/2025

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Τουρκία
' χρόνος ανάγνωσης

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αναμενόταν, σήμερα Σάββατο 22 Μαρτίου, να ανακριθεί και πάλι από την αστυνομία, την επομένη μαζικών διαδηλώσεων, που επεκτάθηκαν στα δύο τρίτα των επαρχιών της Τουρκίας.

Συνολικά, από την Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον 55 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση 343 ανθρώπους σε διαδηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας που έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά της σύλληψης του Ιμάμογλου. Το υπουργείο δήλωσε ότι οι συλλήψεις έγιναν για να αποτραπεί η «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και προειδοποίησε ότι οι αρχές δεν θα ανεχθούν «το χάος και τις προκλήσεις».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι συλλήψεις συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στα σπίτια διαδηλωτών σε διάφορες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα Άγκυρα, η Σμύρνη, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και η Αττάλεια στα νότια.

Ο 53χρονος δήμαρχος, που συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στο σπίτι του, αναμενόταν να ανακριθεί και πάλι σήμερα το πρωί από την αστυνομία για τις κατηγορίες περί «υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το κόμμα του, ο Ιμάμογλου θα ανακριθεί στη συνέχεια από τον γενικό εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης αργά το απόγευμα, πριν εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Η αντιπολίτευση κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η ανάκριση του δημάρχου για την κατηγορία «διαφθοράς», χθες, διήρκησε «έξι ώρες». «Ο κ. Ιμάμογλου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται σε έγγραφο 121 σελίδων», δήλωσε ο δικηγόρος του Μεχμέτ Πεχλιβάν.

Ο Οζγκούρ Οζέλ, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, δήλωσε ότι 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένων αρκετών δεκάδων χιλιάδων που κατάφεραν να φθάσουν στο δημαρχείο της πόλης παρά τα οδοφράγματα της αστυνομίας. Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και εκτοξευτήρων νερού στην Σμύρνη και την Άγκυρα, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Δένδιας επισκέφθηκε στρατιωτικό φυλάκιο στην Παναγία Οινουσσών

Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που κάνουν Ανάσταση με το όπλο στο χέρι
ΚΟΣΜΟΣ

Η σοκολάτα του Ντουμπάι έφερε παγκόσμια έλλειψη σε φιστίκια

Εκτινάχθηκε η τιμή του δημοφιλούς ξηρού καρπού στα 10,3 δολάρια η λίβρα
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα του Βορείου Αιγαίου

Οριακή άνοδος στο τριτογενή και μεγάλη πτώση στο δευτερογενή τομέα της οικονομίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η άμεση απόδοση του ΦΠΑ την ώρα της συναλλαγής

Προς κατάργηση οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

55χρονη εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε πηγάδι

Τραγωδία στη Λήμνο
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα μαύρο σύννεφο πλανάται πάνω από την ερευνητική δημοσιογραφία

Πρόκειται για τα (νομικά) «χαστούκια» που δίνουν οι ισχυροί σε όσους τους εκθέτουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μαργαρίτες πίστης στον Επιτάφιο της Ίμβρου

Με λευκές μαργαρίτες και καρδιές γεμάτες πίστη, οι χριστιανοί κάτοικοι στόλισαν τον Επιτάφιο στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρίσκει απάντηση στην Τένεδο

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναστήλωσης στον Ιερό Ναό της Παναγίας – Τα θυρανοίξια θα τελέσει τον Ιούλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 25 Απριλίου

Την Λαμπροτρίτη ξεκινά η καταβολή των συντάξεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μείωση 5% της δηλωμένης ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Σε 15.451 άτομα διαμορφώθηκε ο μέσος όρος των ανέργων στα νησιά της Περιφέρειας το πρώτο τρίμηνο του έτους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Όλο και πιο χαμηλά η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού

Στα επίπεδα του 1961 υποχώρησε το 2024 η κατανάλωση κρασιού σύμφωνα με τον Διεθνή Οργάνωση Οίνου. Φόβοι για παραπέρα μείωση της κατανάλωσης από τους φόρους τραμπ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Το Βόρειο Αιγαίο δείχνει με πράξεις ανθρωπιά και αλληλεγγύη στον άνθρωπο»

Πασχαλινό μήνυμα από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη