Σ` έναν περίπατο μαθαίνουμε τα τοπόσημα αλληλεγγύης της Μυτιλήνης
Πού βρίσκονταν το νοσοκομείο και το συσσίτιο για τους μικρασιάτες πρόσφυγες; Μιλάμε με την Εφη Λατσούδη για τη δράση ενάντια στις διακρίσεις
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 21/3/2025

Σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η Μυτιλήνη γίνεται το επίκεντρο μιας σημαντικής πρωτοβουλίας κατά των διακρίσεων. Ο Περίπατος κατά των Διακρίσεων, μια δράση που ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, επεκτείνεται φέτος στη Λέσβο, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, ενισχύοντας το μήνυμα της ισότητας και της συμπερίληψης.
Η Έφη Λατσούδη, γνωστή για τη δράση της στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μίλησε γι’ αυτή την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεχούς μάχης ενάντια στον ρατσισμό. «Γιορτάζουμε τη στιγμή που ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στις διακρίσεις. Είναι μια περίοδος κοινωνικών και αξιακών αναταραχών, και είναι κρίσιμο να αναζητήσουμε το πραγματικό νόημα του αγώνα μας», δήλωσε.
Ο περίπατος ξεκινά στις 5:30 το απόγευμα από το Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα. Σταθμοί της διαδρομής θα φωτίσουν τοπόσημα της πόλης που συνδέονται με την ιστορία της αλληλεγγύης προς πρόσφυγες και μετανάστες. Την ξενάγηση αναλαμβάνει η ΚοινΣΕΠ Παρέα, δίνοντας μια νέα οπτική για το πώς η κοινωνία έχει ενσωματώσει διάφορες ομάδες όλα αυτά τα χρόνια.
Η δράση καταλήγει στην Κοινωνική Κουζίνα Nan, όπου θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και τον ρόλο της καταγραφής τους. «Η ρατσιστική βία πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή γιατί έχει κανονικοποιηθεί. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας και να αναγνωρίζουμε τις διακρίσεις γύρω μας», τόνισε η κ. Λατσούδη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην κατάσταση των προσφύγων στη Λέσβο, σημειώνοντας πως, αν και η ένταση των αντιδράσεων έχει υποχωρήσει, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες που «δεν θα έπρεπε να θεωρούνται ανθρώπινες». Η ίδια εξέφρασε ανησυχία για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνοντας ότι «οι αλλαγές που έρχονται ενδέχεται να επιδεινώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών».
Με το βλέμμα στο μέλλον, ο Περίπατος της Μυτιλήνης είναι μια υπενθύμιση πως η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά μια συνεχής δέσμευση. «Πρέπει να μιλάμε, να θυμόμαστε και να αγωνιζόμαστε. Η κοινωνία μας δεν έχει περιθώριο να επιστρέψει σε ρητορικές αποκλεισμού και απανθρωποποίησης», κατέληξε η κ. Λατσούδη.
Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή για όλους όσοι πιστεύουν σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις.