× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον πόλεμο»

Η Νέα Αριστερά καλεί σε κινητοποίηση το Σάββατο 22 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/3/2025

«Ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον πόλεμο»
' χρόνος ανάγνωσης

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, σε ανάμνηση της σφαγής 69 διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά ενάντια στο Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική το 1960. Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά, η μάχη ενάντια στις διακρίσεις, τον ρατσισμό και την ακροδεξιά παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.

Η Νέα Αριστερά απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου 22 Μαρτίου, όπου χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα διαδηλώσουν ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο. Η συγκέντρωση στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς, στις 18:00, σε συντονισμό με αντιρατσιστικές συλλογικότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά καταδικάζει τις ρατσιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο, επισημαίνοντας την άνοδο της ακροδεξιάς και τις πρακτικές αποκλεισμού προσφύγων και μεταναστών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μεταναστευτικές πολιτικές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με τα ρατσιστικά πογκρόμ του Τραμπ, την Ευρώπη-φρούριο και τις πολιτικές των φραχτών και των επαναπροωθήσεων. Όπως τονίζεται, τα δολοφονικά pushbacks πρέπει να σταματήσουν και οι φράχτες να πέσουν.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν ανοιχτές πληγές όπως το έγκλημα της Πύλου, όπου πάνω από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με την κυβέρνηση να επιχειρεί συγκάλυψη των ευθυνών της. Όπως σημειώνει η Νέα Αριστερά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διστάζει να θυσιάζει απλούς ανθρώπους, ντόπιους και μετανάστες, από την Πύλο ως τα Τέμπη, απαιτώντας δικαιοσύνη για τα θύματα και καταδίκη των ενόχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει εκτεθειμένος στη ρατσιστική και φασιστική απειλή. Παράλληλα, καταγγέλλεται η συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη, με την απαίτηση να σταματήσει η στρατιωτική βία που διεξάγει το σιωνιστικό καθεστώς και να υπάρξει ειρήνη και δικαιοσύνη στην περιοχή.

Η Νέα Αριστερά στρέφει τα βέλη της και κατά της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει ως «κυβέρνηση των μεγάλων εγκλημάτων, του αυταρχισμού, της φτώχειας και των κοινωνικών αποκλεισμών». Όπως καταγγέλλει, η Νέα Δημοκρατία κλείνει το μάτι σε μισαλλόδοξους ακροδεξιούς, αφαιρώντας έργα τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη, ενώ με τον Μάκη Βορίδη ως υπουργό ετοιμάζει ρατσιστικά πογκρόμ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κινητοποίηση του Σαββάτου θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας, αλλά και διεκδίκησης ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς. «Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, καλώντας κάθε πολίτη να ενώσει τη φωνή του ενάντια στον ρατσισμό και την καταπίεση.

Η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μαρτίου στις 18:00 στην Πλατεία Σαπφούς. Οι διαδηλωτές ζητούν την κατάργηση των φραχτών και το σταμάτημα των επαναπροωθήσεων, τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για το ναυάγιο της Πύλου, την προστασία των δικαιωμάτων μεταναστών, προσφύγων, γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθώς και την άμεση κατάπαυση της βίας στην Παλαιστίνη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην κορυφή της ελληνικής κλειστής κωπηλασίας ο Παναγιώτης Βούρος

Νέα πανελλήνια διάκριση για τον αθλητή του Mytilini Box Fitness
Στην κορυφή της ελληνικής κλειστής κωπηλασίας ο Παναγιώτης Βούρος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μουτζούρης προς Δημάρχους: επιταχύνετε τα έργα του ΕΣΠΑ

Υπογράφηκαν εντάξεις έργων ύδρευσης εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το Βόρειο Αιγαίο
Μουτζούρης προς Δημάρχους: επιταχύνετε τα έργα του ΕΣΠΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέα συνεργασία του aRtοποιώ με την Πένυ Ραμαντάνη

Ξεκινά τον Φεβρουάριο το «Εργαστήρι έκφρασης μέσω της γραφής»
Νέα συνεργασία του aRtοποιώ με την Πένυ Ραμαντάνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τιμώντας έναν αιμοδότη από το 1960 στα Λουτρά Λέσβου

Ανοιχτή εκδήλωση για την εθελοντική αιμοδοσία και την προληπτική ιατρική την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου
Τιμώντας έναν αιμοδότη από το 1960 στα Λουτρά Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε τροχιά έργου η αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Ο Δήμος Μυτιλήνης προχωρά σε ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό στο ΕΣΗΔΗΣ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021-2027
Σε τροχιά έργου η αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Ανακατασκευή παιδικών χαρών με έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επιθεώρησε τις εργασίες σε Αλυφαντά και Σκάλα Λουτρών με στόχο σύγχρονους και πιστοποιημένους χώρους παιχνιδιού
Ανακατασκευή παιδικών χαρών με έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταγγελία για άνιση μεταχείριση στους σχολικούς αγώνες

Βαρύ κατηγορητήριο από τον Απόστολο Αλατζά για δύο μέτρα και δύο σταθμά εις βάρος μαθητών της Δυτικής Λέσβου
Καταγγελία για άνιση μεταχείριση στους σχολικούς αγώνες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανοιχτή θερμαινόμενη αίθουσα στο λιμάνι για όσους έχουν ανάγκη

Μέτρο κοινωνικής προστασίας από τον Δήμο Μυτιλήνης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών
Ανοιχτή θερμαινόμενη αίθουσα στο λιμάνι για όσους έχουν ανάγκη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλληλεγγύη στον ιρανικό λαό

Συγκέντρωση από πολίτες του Ιράν που ζουν στη Μυτιλήνη
Αλληλεγγύη στον ιρανικό λαό
ΑΓΟΡΑ

Πλεόνασμα με δανεικά από την αγορά!

Η κυβέρνηση εμφανίζει πρωτογενές αποτέλεσμα 8 δισ. ευρώ χτίζοντάς το πάνω σε ληξιπρόθεσμα χρέη 3,8 δισ. ευρώ προς προμηθευτές και φορολογούμενους
Πλεόνασμα με δανεικά από την αγορά!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη

Αν και η έκταση έχει χαρακτηρισθεί δασική εντούτοις φαίνεται ότι υπάρχει τμήμα σε αυτή που είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό
Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η βασιλόπιτα της γειτονιάς που χώρεσε ανθρώπους ιστορίες και αλληλεγγύη

Οι κάτοικοι της Κουλμπάρας και του Κιόσκι έκοψαν την πίτα τους στην αυλή της Αγίας Αικατερίνης στέλνοντας μηνύματα για το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης
Η βασιλόπιτα της γειτονιάς που χώρεσε ανθρώπους ιστορίες και αλληλεγγύη