× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξυλόλιο εντόπισε το Χημείο του Κράτους στα βαγόνια

Ίχνη ξυλολίου στα κατεστραμμένα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με το Intercity 62 εντοπίστηκαν στη διάρκεια νέας, δεύτερης δειγματοληψίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/3/2025

Ξυλόλιο εντόπισε το Χημείο του Κράτους στα βαγόνια
' χρόνος ανάγνωσης

Νέες αποκαλύψεις φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η «Καθημερινή» για το ξυλόλιο που τελικά εντοπίστηκε στα βαγόνια του τρένου στα Τέμπη.

Όπως γράφει η «Καθημερινή» σήμερα 18 Μαρτίου (Γιάννης Σουλιώτης) ίχνη ξυλολίου στα κατεστραμμένα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με το Intercity 62 εντοπίστηκαν στη διάρκεια νέας, δεύτερης δειγματοληψίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει η εφημερίδα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2024, 14 μήνες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, με τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων να προκύπτουν με καθυστέρηση 9 μηνών, τον Φεβρουάριο του 2025. Από τα συνολικά 25 δείγματα που ελήφθησαν, σε 7 βρέθηκαν συγκεντρώσεις ξυλολίου πάνω από το όριο του πειραματικού σφάλματος. Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις νέες χημικές αναλύσεις ενσωματώθηκαν στον φάκελο της δικογραφίας μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Την 21η Μαΐου 2024 ο εφέτης ειδικός ανακριτής παρήγγειλε «τη διενέργεια συμπληρωματικής δειγματοληψίας από τις επιφάνειες των τεσσάρων πρώτων φορταμαξών της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503 και από την επιφάνεια των λαμαρινών που αυτή μετέφερε». Ζήτησε ακόμη στη δειγματοληψία να παραστούν οι δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες Απόστολος Βασιλάκος και Σταύρος Μπατζόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες χημικές αναλύσεις μετά το δυστύχημα έγιναν τον Μάρτιο του 2023, με τα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους να γνωστοποιούνται στις ανακριτικές αρχές περί τις 40 ημέρες αργότερα. Αντίθετα, τα αποτελέσματα της δεύτερης δειγματοληψίας προέκυψαν –άγνωστο γιατί– 9 μήνες αργότερα.

Από την έγγραφη απάντηση του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου 2025 προκύπτει ότι δείγματα ελήφθησαν από ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες των τεσσάρων πρώτων φορταμαξών, όπως αποκαλούνται τα τέσσερα βαγόνια που ακολουθούσαν τις δύο ηλεκτρομηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας. «Ελήφθησαν 1 δείγμα επιχρίσματος και λαδιού στο εμπρόσθιο τμήμα της μεταλλικής επιφάνειας, στη φορτάμαξα Νο 1», αναφέρεται ενδεικτικά στο έγγραφο του ΓΧΚ. Από το σύνολο των 25 δειγμάτων, ίχνη ξυλολίου ανιχνεύθηκαν σε 7. Συγκεκριμένα βρέθηκαν σε κομμάτια ξύλου στη βάση των βαγονιών πλατφόρμες πάνω στις οποίες είχαν φορτωθεί τα μεταλλικά ελάσματα, καθώς και σε δείγματα επιχρίσματος και λαδιού από τις μεταλλικές επιφάνειες των βαγονιών. Με τον όρο «δείγμα επιχρίσματος και λαδιού» το Γενικό Χημείο του Κράτους περιγράφει ένα είδος λάσπης που δημιουργήθηκε από τη διαρροή των ελαίων σιλικόνης από τις μηχανές, το οποίο έχει ξεραθεί πάνω στις μεταλλικές επιφάνειες των βαγονιών.

Πραγματογνώμονες – τεχνικοί σύμβουλοι των συγγενών των θυμάτων σχολιάζουν δηκτικά το γεγονός ότι μεσολάβησαν 9 μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι χημικές αναλύσεις επί των δειγμάτων. Προχωρούν μάλιστα ένα βήμα παρακάτω. Σημειώνουν ότι και τα 7 σημεία όπου βρέθηκαν ίχνη ξυλολίου (συνολικά 14 μαζί με τη δειγματοληψία του 2023) είναι κοντά στο σημείο που ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο πόρισμά του περιγράφει ως «επίκεντρο» της έκρηξης και της φωτιάς. Ποιο είναι αυτό; Το πίσω μέρος της δεύτερης ηλεκτράμαξας και το μπροστινό σημείο της πρώτης φορτάμαξας με τα μεταλλικά ελάσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα
Νέα ηχητικά ντοκουμέντα έρχονται στο φως από την ημέρα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, με συνομιλίες μεταξύ σταθμαρχών και άλλων υπαλλήλων του ΟΣΕ, ώρες πριν τη μοιραία σύγκρουση, που σκιαγραφούν την κατάσταση χάους που επικρατούσε στο δίκτυο.

Αναλυτικά οι διάλογοι μεταξύ σταθμαρχών πριν από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023:

Σταθμάρχης: Το 63 το άκουσες πουθενά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταθμάρχης: Είναι στη Σίνδο.

Σταθμάρχης: Στη Σίνδο; Εντάξει, ωραία θα το στείλω κι αυτό.

Σταθμάρχης: Εγινε.

Σταθμάρχης: Ντάξει; Την ίδια διαδικασία, το νου μας.

Σταθμάρχης: Ναι.

Η επιβατική αμαξοστοιχία 63 ταξιδεύει από Θεσσαλονίκη για Αθήνα αλλά οι σταθμάρχες ακούγονται να εκτιμούν μόνο κατά προσέγγιση το σημείο που βρίσκεται το τρένο.

-Το 63 λέω πού είναι;

-Το 63 δεν ξέρω, ούτε στο Πλατύ δεν πρέπει να είναι ακόμα.

-Α, δεν έφτασε διασταύρωση εκεί;

-Oχι, όχι, όχι.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας έχει καταγραφεί να επικοινωνεί και με άλλο συνάδελφό του, προκειμένου να πληροφορηθεί για τη θέση του τρένου. Ταυτόχρονα καλείται να διαχειριστεί άλλα δύο τρένα, το ένα εκ των οποίων φαίνεται να έχει «μείνει» και περιμένει μηχανή για να το παραλάβει.

-Ελα, έρχεται σε εσένα το 63;

-Ναι έρχεται.

-Α, ωραία, το σταματάς, έτσι;

-Ναι, ναι, ναι.

-Το 2594 τι κάνει;

-Ε, θα το τραβήξω πίσω εγώ.

-Εντάξει.

-Πάει μηχανή. Ασ’ το αυτό, μη σε απασχολεί. Εσύ κοίτα το 2696, όπως πέρασε το 60. Και το 63 το μουλαρώνεις εκεί.

-Ναι, ναι, ναι.

Σε άλλο σημείο, φαίνεται πως οι σταθμάρχες αμφιβάλλουν για το κατά πόσο συγκεκριμένες εντολές είναι σύμφωνες με προϊστάμενο.

-Πήρε τηλέφωνο το Λιτόχωρο και μου είπε να σας δώσω γραμμή της καθόδου ελεύθερη για να στείλετε το τρένο.

-Ετσι, από μόνος του πήρε τέτοια πρωτοβουλία;

-Δεν νομίζω, είπε θα επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο.

-Ποιον προϊστάμενο;

-Ετσι είχε πει ο Μ…

-Γιατί ο προϊστάμενος από το σπίτι του κάνει κυκλοφορία;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής η Σούδα

Περιορισμός πρόσβασης και ενεργοποίηση μέτρων αεράμυνας σύμφωνα με πληροφορίες
Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής η Σούδα
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απειλεί να κλείσει το στενό του Ορμούζ

Προειδοποιητικές μεταδόσεις προς διερχόμενα πλοία καταγγέλλει αξιωματούχος της ευρωπαϊκής αποστολής Aspides
Το Ιράν απειλεί να κλείσει το στενό του Ορμούζ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μαζική κινητοποίηση στη Μύρινα για τα 57 θύματα των Τεμπών

Ιδιαίτερα δυναμική η παρουσία των νέων. Συγκέντρωση στο λιμάνι και πορεία στους δρόμους της πόλης
Μαζική κινητοποίηση στη Μύρινα για τα 57 θύματα των Τεμπών
ΕΛΛΑΔΑ

Μαζικό και ειρηνικό το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Επεισόδια μετά τη λήξη

Χιλιάδες πολίτες ζήτησαν δικαιοσύνη ενόψει της δίκης που ξεκινά στις 23 Μαρτίου Νέο κάλεσμα για συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας και πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία
Μαζικό και ειρηνικό το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Επεισόδια μετά τη λήξη
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 6 Μαρτίου

Το ποσό των 73.597.000 ευρώ θα λάβουν 87.640 δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους για επιδόματα ανεργίας, μητρότητας, εφάπαξ και λοιπές παροχές
Οι πληρωμές ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 6 Μαρτίου
ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρή ισραηλινή επιδρομή στην καρδιά της Τεχεράνης

Δορυφορικές εικόνες από Airbus Defence and Space που επικαλούνται οι New York Times δείχνουν ολοκληρωτική καταστροφή στην περιοχή Παστέρ, ενώ σύμφωνα με το Reuters ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιραν Αλί Χαμενεϊ δεν βρισκόταν στην πρωτεύουσα την ώρα της επίθεσης
Σφοδρή ισραηλινή επιδρομή στην καρδιά της Τεχεράνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δίπλα στους κατοίκους της Λήμνου ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ο βουλευτής Λέσβου επισκέφθηκε το νησί που επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία και είχε συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
Δίπλα στους κατοίκους της Λήμνου ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
ΚΟΣΜΟΣ

Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Ιράν, με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ίσραελ Κάτζ να δηλώνει πως πρόκειται για «προληπτικό πλήγμα» και να θέτει τη χώρα σε συναγερμό,
Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νησιά

Αναλύει τα διαρθρωτικά κόστη άσκησης πολιτικών στα νησιά, αναδεικνύει την έννοια της «πολλαπλής νησιωτικότητας» και της εσωτερικής ανισότητας, εισηγείται μηχανισμό παρακολούθησης του κόστους στο επιχειρείν και προτείνει σύνθετους δείκτες ανθεκτικότητας
Ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νησιά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα ο προϋπολογισμός του Δήμο Λήμνου

Πιστώσεις 107.000 ευρώ θα διαθέσει ο Δήμος για πολιτιστικές δράσεις κατά το 2026
Εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα ο προϋπολογισμός του Δήμο Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για την ανεύρεση δικτύου διακινητών προσφύγων

Ταυτοποιήθηκαν οκτώ άτομα που κατηγορούνται πως ήταν μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και συνελήφθησαν πέντε εξ αυτών. Όλοι τους εμπλέκονται στην μεταφορά των προσφύγων που σκοτώθηκαν στα ανοιχτά της Χίου στις 3 Φεβρουαρίου
Συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για την ανεύρεση δικτύου διακινητών προσφύγων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκτός δρομολογίων το Αιολίς

Το πλοίο που εξυπηρετεί την σύνδεση του Αη Στράτη με την Λήμνο θα πραγματοποιήσει την ετήσια συντήρηση του από 04 ως 24 Μαρτίου 2026.
Εκτός δρομολογίων το Αιολίς