× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος εκπαιδευτικός προορισμός για σχολεία από την Ευρώπη

Εκπαίδευση μαθητών από την Ιταλία για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+ του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/3/2025

Το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος εκπαιδευτικός προορισμός για σχολεία από την Ευρώπη
' χρόνος ανάγνωσης

Ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οι μαθητές του σχολείου Institute Comprensivo "Via Sacco e Vanzetti" της Ιταλίας, οι οποίοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus+ στο Γεωπάρκο Λέσβου του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων, το περιλαμβάνει συνεργασία και ανταλλαγή εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των μαθητών κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική βιωματική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε του Σεισμούς», όπου ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του σεισμού και τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό και στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μαθητές από την Ιταλία, βιώνουν τακτικά μεγάλους σεισμούς, όπως και οι μαθητές στην Ελλάδα. Την ημέρα που οι μαθητές συμμετείχαν στη βιωματική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, ένας μεγάλος σεισμός πραγματοποιήθηκε στην περιοχή τους στην Ιταλία. Οι μαθητές, μετά τη εκπαίδευσή τους στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου δήλωσαν ότι θα μεταφέρουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις για την αντιμετώπιση τους σεισμικού κινδύνου στους γονείς και τους συμμαθητές τους στην Ιταλία, γνώσεις που αποκόμισαν, όπως είπαν από τη συμμετοχή τους στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιηγήθηκαν επίσης στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της ιστορίας της γης αλλά και τη σημασία των απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους για την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου. Στην αίθουσα «Η εξέλιξη της ζωής – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», μοναδικά απολιθώματα αλλά και ειδικές μακέτες με αναπαραστάσεις των οικοσυστημάτων στο παρελθόν γνώρισαν στους μαθητές τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ στην αίθουσα «Εξέλιξη του Αιγαίου» έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλο ήταν επίσης το ενδιαφέρον των μαθητών κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανασκαφής απολιθωμάτων, το οποίο τους ενθουσίασε καθώς και ήταν η πρώτη φορά που οι μαθητές από την Ιταλία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά ενός απολιθώματος μέσα από τη διαδικασία της ανασκαφής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η περιήγηση των μαθητών στο Πάρκο Σιγρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν εντυπωσιακούς ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και τα μοναδικά ριζικά συστήματα στη φυσική τους θέση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή με κοινωνικό αποτύπωμα στη Μυτιλήνη

Στρατιωτικοί και πολίτες εκπαιδεύτηκαν στη βασική υποστήριξη ζωής μέσα από τη συνεργασία της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και της KIDS SAVE LIVES
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απεργιακό κάλεσμα στη Λήμνο από σωματεία και φορείς

Στο λιμάνι της Μύρινας την Τρίτη 16 Δεκέμβρη η κοινή κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό του 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Μυτιλήνη για καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης

Δενδρύλλιο ύψους 162 εκατοστών και 116 γραμμάρια κάνναβης εντοπίστηκαν σε έρευνα σε οικία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Αγία Παρασκευή Τσεσμέ μέσα από τη φορεσιά της

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Μυτιλήνης παρουσιάζει 3 ημερολόγια βασισμένα σε ιστορική έρευνα και αυθεντικά κειμήλια
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μία φωνή από το Αιγαίο ως την Αθήνα!

Η Polyphonica Αιγαίου και Αθήνας συν-τραγούδησαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε χριστουγεννιάτικο κλίμα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο εδώλιο η Λέσβος για τη Βάστρια

12 πολίτες,ανάμεσα τους ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιβγούλης, ο Κοινοτάρχης Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδής, οι συνδικαλιστές Γιάννης Ζαφειρίου και Στρατής Κόμβος αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες για την υπεράσπιση της βούλησης της λεσβιακής κοινωνίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στη Μυτιλήνη το 10ο συνέδριο της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και οι Αποθήκες Σαπλιτζά φιλοξενούν τις εργασίες και την επίσημη έναρξη του διεθνούς συνεδρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προσυγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ Λέσβου στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Απεργούν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Λέσβου ενάντια στον νέο κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος χαρακτηρίζεται βαθιά αντιλαϊκός
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της απόφαση του 39ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

16 Δεκεμβρίου απεργία και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Μυτιλήνης

Κάλεσμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου για συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΕΚ στις 9 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα στην απεργία από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, στις 9.00 το πρωί στα δικαστήρια της Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου

Σε πλήρη εξέλιξη η σταδιακή στελέχωση και οργάνωση μιας δομής ζωτικής σημασίας για τη βορειοανατολική Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ