× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκινούν σήμερα οι φορολογικές δηλώσεις 2025

Δειτε τις αλλαγές που υπάρχουν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/3/2025

Ξεκινούν σήμερα οι φορολογικές δηλώσεις 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Ηαυλαία των φορολογικών δηλώσεων 2025 ανοίγει σήμερα, με την ΑΑΔΕ να ενεργοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή περισσότερων από 6,6 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων.Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου 2025, με τους φορολογούμενους που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό να μπορούν να επωφεληθούν από έκπτωση φόρου έως 4% αν καταβάλουν το ποσό εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2025.


Ιδιαίτερη καινοτομία της φετινής περιόδου είναι ότι για πρώτη φορά η ηλεκτρονική εφαρμογή άνοιξε αρχικά για τις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Η διαδικασία παρουσιάζει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τους φορολογούμενους να καλούνται να προσέξουν προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα και καθυστερήσεις. Όσο νωρίτερα υποβάλει κάποιος τη δήλωσή του, τόσο περισσότερα οφέλη μπορεί να έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις που εισάγονται αυτόματα στο σύστημα αποτελούν μία νέα παράμετρο που απαιτεί προσοχή. Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων προτού οριστικοποιηθεί η δήλωσή τους στις 25 Απριλίου 2025.

Οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 1,3 εκατομμύρια, καλύπτοντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.Όσοι διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία τους δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο έως τις 15 Ιουλίου 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές στη φορολόγηση συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι» θα δουν μειώσεις στον φόρο τους λόγω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε ανακαινίσεις θα επωφεληθούν από φοροαπαλλαγές, ενώ αγρότες με προστατευόμενα τέκνα θα δουν αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Αντίθετα, φορολογούμενοι με αυξημένα εισοδήματα ή νέα περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να δουν υψηλότερους φόρους.

Η καταβολή του φόρου μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου με έκπτωση έως 4%, είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, είτε σε 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας, είτε σε έως 24 μηνιαίες δόσεις μέσω πάγιας ρύθμισης. Η πρώτη δόση λήγει στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2026.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέλι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας με δεκάδες επιχειρήσεις και βραβεύσεις παραγωγών που ανέδειξαν την αξία της νησιωτικής μελισσοκομίας
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πρώτη στην έμμεση φορολογία

Τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβά ΦΠΑ και ειδικούς φόρους ενώ το κράτος αυξάνει τα έσοδά του -Δείτε τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πιο κοντά από ποτέ η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνη‑Βόλος

Ήδη μία ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά για τη γραμμή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ