Πρώτη στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο η Ελλάδα σε σεισμική δραστηριότητα
Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος και το στέλεχος του ΟΑΣΠ Ασημίνα Κούρου μιλούν για την σεισμικότητα και την εκπαίδευση για την διαχείριση κινδύνων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/3/2025

Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μια ιδιαίτερα σημαντική σεμιναριακή εκδήλωση με θέμα "Σεισμικός Κίνδυνος και Σεισμική Διακινδύνευση: Δράσεις Πρόληψης και Ετοιμότητας σε Εθνικό Επίπεδο". Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δι-ιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΠΜΣ) "Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών" σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο "Παύλος Κανάρογλου" του Κτηρίου Γεωγραφίας, με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και αρμόδιων φορέων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Δρ. Ασημίνα Κούρου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του ΔΠΜΣ "Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών".
Ο κ. Ζούρος, ανοίγοντας την εκδήλωση, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο και υπογράμμισε τη σημασία της ετοιμότητας και της επιστημονικής κατάρτισης στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας. Παρουσίασε επίσης το ΔΠΜΣ, το οποίο αποτελεί σύμπραξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στοχεύοντας στην εκπαίδευση επιστημόνων και επαγγελματιών που θα συμβάλλουν στην πρόληψη και διαχείριση των φυσικών κινδύνων.
Η Δρ. Ασημίνα Κούρου, στην ομιλία της, ανέλυσε τις προκλήσεις και τις προοπτικές της αντισεισμικής πολιτικής στην Ελλάδα, καθώς και τον ρόλο του ΟΑΣΠ. Τόνισε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως σε σεισμική δραστηριότητα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την προετοιμασία σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Επιπλέον, παρουσίασε τα νέα δεδομένα στον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων, επισημαίνοντας ότι από το 2023 η σχετική νομοθεσία άλλαξε, καθιστώντας υποχρεωτικό τον έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων, με έμφαση στις εκπαιδευτικές δομές.
Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της αντισεισμικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας, καθώς και τις ενέργειες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο για τη μείωση των κινδύνων από τους σεισμούς. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αντισεισμικής πολιτικής και να θέσουν ερωτήματα στους ειδικούς.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του ΔΠΜΣ "Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών" για την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης και της πρακτικής εκπαίδευσης σε θέματα φυσικών καταστροφών, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο της επιστήμης στη διαχείριση των φυσικών κινδύνων.
Η εκδήλωση έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας.