× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι καθημερινές ηρωίδες, οι καθημερινοί ήρωες

12 Μαΐου, παγκόσμια μέρα νοσηλευτικού προσωπικού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/5/2020

Οι καθημερινές ηρωίδες, οι καθημερινοί ήρωες
' χρόνος ανάγνωσης

Από το 1965 το Διεθνές Συμβούλιο των αδελφών νοσηλευτριών, -ών καθιέρωσε την 12η Μαϊου ως μέρα που τιμάται το νοσηλευτικό προσωπικό, προς τιμήν της αγγλοϊταλίδας Φλωράνς Ναϊτιγκέηλ, φιλανθρώπου, που γεννήθηκε το 1820 και θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής επιστήμης.
Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο, τιμώντας την 12η Μάη, προτείνει και ένα θέμα για συζήτηση και προβληματισμό.

Για φέτος προτείνει το θέμα «Γεφυρώνοντας το χάσμα –από την τεκμηρίωση στην πράξη».Θέμα που αναδεικνύει την αξία της εφαρμογής στην καθημερινή νοσηλευτική πρακτική των επιστημονικών δεδομένων. Και έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει, ώστε όλοι/όλες οι ασθενείς να λαμβάνουν εκείνη την νοσηλευτική φροντίδα που απαιτείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος που η ανθρωπότητα βιώνει την πανδημία του covid 19, δυστυχώς, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι υγειονομικοί και γενικότερα η επιστημονική κοινότητα βρέθηκαν μπροστά σε αχαρτογράφητα νερά και κλήθηκαν να υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή, βάζοντας σε καθημερινό κίνδυνο την δική τους, αφού ο ιός είναι άγνωστος όπως και η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Νοσηλεύτριες το 75% του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, κλήθηκαν να εφαρμόσουν όποιες γνώσεις διαθέτουν για την διάσωση ανθρώπινων ζωών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνθήκες υποτιμημένης και κακοπληρωμένης εργασίας, υποστέλεχωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας (το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων, σήμερα, φθάνει περίπου το 60%) και εντατικοποίησης της εργασίας τους.

Τις χειροκροτήσαμε, τις ευχαριστήσαμε, τώρα ήρθε η ώρα της ανταμοιβής. Γιατί δεν βρέθηκαν σήμερα εκεί, στο καθήκον. ΄Ηταν πάντα εκεί να φροντίζουν, να νοσηλεύουν τον/την άνθρωπο, να φροντίζουν τα παιδιά τους, την οικογένεια, τους γονείς τους μέσα από ένα απαιτητικό, κυκλικό συνεχές ωράριο (πρωϊ, απόγευμα, νύχτα, Κυριακές, γιορτές, Πρωτοχρονιά, Πάσχα).

Τις/τους απευθύνουμε για άλλη μία φορά από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ και απαιτούμε από τους/τις αρμόδιους/-ες Κυβέρνηση, Υπουργούς να ικανοποιήσουν χρόνια αιτήματά τους για να έχει αξία το ευχαριστώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

΄Όπως η ουσιαστική ένταξή τους στα ΒΑΕ (η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, μόνο, δεν είναι αρκετή), για πιο γρήγορη συνταξιοδότηση, μικρότερα ωράρια, μεγαλύτερες άδειες, ένταξη σε διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια. Για επαρκή στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό για αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας.

Για να αισθανθούν ότι αναγνωρίζεται στην πραγματικότητα η προσφορά τους.
Ιδιαίτερη, όμως, αναφορά χρειάζεται και για το νοσηλευτικό προσωπικό του ιδιωτικού τομέα υγείας- πρόνοιας, που εργάζεται έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας , τη στιγμή που όλη η προσοχή βρίσκεται στην ικανότητα των δημοσίων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας.

Χωρίς ενημέρωση, χωρίς τις απαραίτητες δομές για την προστασία της υγείας και με ελλιπή στελέχωση, χωρίς επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Χωρίς όλες αυτές τις εργαζόμενες, αυτούς τους εργαζόμενους, η κοινωνία δεν μπορεί να ζήσει. Να εκτιμηθεί στην πράξη η αξία της εργασίας τους και αυτό να αποτυπωθεί και στις αμοιβές τους και στις συνθήκες εργασίας τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτινή κινηματογραφική Κυριακή στο Αρίων με την ταινία Χριστούγεννα και ΣΙΑ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 11.00 στην προβολή της χριστουγεννιάτικης ταινίας με είσοδο 7 ευρώ και δώρο ποπ κορν
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δωρεάν πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία στη Μυτιλήνη

Κλινική εξέταση, ενημέρωση γονέων και συνεδρίες στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης
ΓΕΥΣΗ

KALESMA, το νέο Premium Liqueur Cherry της Ποτοποιίας Σαμαρά ΑΒΕΕ

Ζεστό και ισορροπημένο, με εντυπωσιακή μύτη, στρογγυλό σώμα, κυριαρχούν τα αρώματα κανέλας και γαρύφαλλου και με επίγευση που εκπλήσσει ευχάριστα. Ιδανικό δώρο για τις γιορτές
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για την έμφυλη βία με πρωταγωνιστές εφήβους

Ιδιαίτερες δράσεις διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης μαζί με τις καλλιτεχνικές ομάδες Πασπαρτού και Ανιμάτο μεαφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια για γονείς από το Μαζί για το Παιδί

Δύο θεματικές συναντήσεις τον Δεκέμβριο για αδελφικές σχέσεις και διαχείριση απωλειών, με συμμετοχή μέσω προεγγραφής και σύνδεση μέσω Zoom
ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική παράσταση «Σκρουτζ» σε Μυτιλήνη και Καλλονή

Χριστουγεννιάτικη ιστορία για μικρούς και μεγάλους
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παπούτσια Nike: Αξίζει να Επενδύσετε σε Επώνυμα Υποδήματα για Καθημερινή Χρήση και Σχολείο;

Οι τάσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά η ανάγκη για σταθερότητα, στήριξη και αντοχή παραμένει σταθερή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Αδεσποτάκια στο γραφείο του Δημάρχου

Από την αρχή του έτους ολοκληρώθηκαν 363 υιοθεσίες ζώων συντροφιάς
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού υπενθυμίζει όσα δεν είναι αυτονόητα για τα παιδιά μας

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΜΠΟΣ, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επίσκεψη της Όλγας Φιάσκα στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Σημαντική η στήριξη του Δήμου στη Λέσβια πρωταθλήτρια του στίβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ημερίδα για την υγεία των πνευμόνων από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου διοργανώνει ημερίδα με προβολή ταινίας και ενημέρωση