× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόσκοποι, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ΑΝΙΜΑ ενώνουν δυνάμεις για τη διάσωση της άγριας ζωής

Η τετραετής δράση των προσκόπων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025

Πρόσκοποι, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ΑΝΙΜΑ ενώνουν δυνάμεις για τη διάσωση της άγριας ζωής
' χρόνος ανάγνωσης

Συνάντηση με θέμα τη διερεύνηση της δημιουργίας ενός Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώα στη Λέσβο, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 12 Μαρτίου το απόγευμα σε χώρο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΑΜΚΕ NATURA και της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Ενώ σε αυτήν συμμετείχαν εκτός από τους διοργανωτές στελέχη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής - ΑΝΙΜΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργούν στη Λέσβο δύο Προσκοπικές Ομάδες Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.), με βάσεις, μια στη Μυτιλήνη και μια στο Μόλυβο. Τα μέλη τους, ειδικά εκπαιδευμένα ενήλικα στελέχη, με σακίδια πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα, πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα πτηνά και θηλαστικά, πριν αυτά μεταφερθούν για περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ.

Όπως επισημάνθηκε, η λειτουργία των Προσκοπικών Ομάδων Διάσωσης Άγριας Ζωής πολλαπλασίασε τις διασώσεις άγριων ζώων από τη Λέσβο. Εκπρόσωπος της ΑΝΙΜΑ σημείωσε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία που ο Σύλλογος διαθέτει τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι διασώσεις και αποστολές ζώων από τη Λέσβο πολλαπλασιάστηκαν χάρη στις παρεμβάσεις των Προσκόπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από πλευράς των συμμετεχόντων στη χθεσινή συνάντηση Προσκόπων, τονίστηκε πώς ένας  κεντρικός σταθμός πρώτων βοηθειών στο νησί στη λειτουργία του οποίου θα μπορούσαν οι Πρόσκοποι να συμβάλλουν, θα βελτίωνε σημαντικά την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους.

Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) αποτελεί μια πρωτοβουλία και μια προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και συμμετοχικότητάς του στην προστασία της ελληνικής φύσης, μέσω της περισυλλογής των τραυματισμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων ζώων κλπ.. Αποτελώντας ένα σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής, συνεπικουρώντας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης. Αποτελείται από ενήλικα Στελέχη, με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να σπεύδουν και να διασώζουν άγρια ζώα που κινδυνεύουν.

Το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας αλλά και το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης και το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης με ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη και σακίδια πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα, αποτελούν ενεργά μέλη της πανελλήνιας Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Μιας παρέας νέων εθελοντών με περισσότερα από 270 ενήλικα στελέχη σε 100 σημεία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι τους δρουν ως διασώστες της άγριας ζωής όταν παραστεί ανάγκη, καθώς έχουν εκπαιδευτεί από εξειδικευμένους συνεργάτες. Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 8.000 ζώα της άγριας ζωής βρίσκονται τραυματισμένα, ορφανά ή άρρωστα και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή δεν φτάνουν έγκαιρα στο κτηνιατρείο.

Το πρόγραμμα «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» υποστηρίζεται έμπρακτα από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης