× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόσκοποι, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ΑΝΙΜΑ ενώνουν δυνάμεις για τη διάσωση της άγριας ζωής

Η τετραετής δράση των προσκόπων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025

Πρόσκοποι, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ΑΝΙΜΑ ενώνουν δυνάμεις για τη διάσωση της άγριας ζωής
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Συνάντηση με θέμα τη διερεύνηση της δημιουργίας ενός Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώα στη Λέσβο, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 12 Μαρτίου το απόγευμα σε χώρο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΑΜΚΕ NATURA και της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Ενώ σε αυτήν συμμετείχαν εκτός από τους διοργανωτές στελέχη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής - ΑΝΙΜΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργούν στη Λέσβο δύο Προσκοπικές Ομάδες Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.), με βάσεις, μια στη Μυτιλήνη και μια στο Μόλυβο. Τα μέλη τους, ειδικά εκπαιδευμένα ενήλικα στελέχη, με σακίδια πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα, πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα πτηνά και θηλαστικά, πριν αυτά μεταφερθούν για περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ.

Όπως επισημάνθηκε, η λειτουργία των Προσκοπικών Ομάδων Διάσωσης Άγριας Ζωής πολλαπλασίασε τις διασώσεις άγριων ζώων από τη Λέσβο. Εκπρόσωπος της ΑΝΙΜΑ σημείωσε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία που ο Σύλλογος διαθέτει τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι διασώσεις και αποστολές ζώων από τη Λέσβο πολλαπλασιάστηκαν χάρη στις παρεμβάσεις των Προσκόπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από πλευράς των συμμετεχόντων στη χθεσινή συνάντηση Προσκόπων, τονίστηκε πώς ένας  κεντρικός σταθμός πρώτων βοηθειών στο νησί στη λειτουργία του οποίου θα μπορούσαν οι Πρόσκοποι να συμβάλλουν, θα βελτίωνε σημαντικά την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους.

Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) αποτελεί μια πρωτοβουλία και μια προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και συμμετοχικότητάς του στην προστασία της ελληνικής φύσης, μέσω της περισυλλογής των τραυματισμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων ζώων κλπ.. Αποτελώντας ένα σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής, συνεπικουρώντας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης. Αποτελείται από ενήλικα Στελέχη, με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να σπεύδουν και να διασώζουν άγρια ζώα που κινδυνεύουν.

Το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας αλλά και το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης και το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης με ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη και σακίδια πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα, αποτελούν ενεργά μέλη της πανελλήνιας Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Μιας παρέας νέων εθελοντών με περισσότερα από 270 ενήλικα στελέχη σε 100 σημεία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι τους δρουν ως διασώστες της άγριας ζωής όταν παραστεί ανάγκη, καθώς έχουν εκπαιδευτεί από εξειδικευμένους συνεργάτες. Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 8.000 ζώα της άγριας ζωής βρίσκονται τραυματισμένα, ορφανά ή άρρωστα και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή δεν φτάνουν έγκαιρα στο κτηνιατρείο.

Το πρόγραμμα «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» υποστηρίζεται έμπρακτα από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία Κομνηνάκα στη Βουλή για το νέο πλαίσιο στις οφειλές των λογαριασμών νερού

Βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων η Μαρία Κομνηνάκα, καταγγέλλουν τις νέες ρυθμίσεις και ζητούν από την κυβέρνηση να μην εφαρμοστούν
Μαρία Κομνηνάκα στη Βουλή για το νέο πλαίσιο στις οφειλές των λογαριασμών νερού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση προσπαθεί κρυφά να βγάλει λάδι τους απατεώνες του ΟΠΕΚΕΠΕ!»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής αποκαλύπτει ότι η διάταξη του άρθρου 74 του νομοσχέδιου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σκοπό έχει την αμνήστευση των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
«Η κυβέρνηση προσπαθεί κρυφά να βγάλει λάδι τους απατεώνες του ΟΠΕΚΕΠΕ!»
ΕΛΛΑΔΑ

«Ή εμείς ή κανείς» για την πολιτική αλλαγή

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του σημειώνει ότι μόνο η ΕΛΑΣ μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη-Τι είπε για τα καρτέλ, την πατριωτική εισφορά και την ακρίβεια
«Ή εμείς ή κανείς» για την πολιτική αλλαγή
ΘΕΑΤΡΟ

Μια βραδιά αφιερωμένη στη λεσβιακή ντοπιολαλιά

Εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο με κείμενα του Στρατή Π. Αναστασέλη
Μια βραδιά αφιερωμένη στη λεσβιακή ντοπιολαλιά
ΧΩΡΙΑ

Διακοπή υδροδότησης στη Λάρσο

Εργασίες σύνδεσης του νέου κεντρικού αγωγού ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΛ - Η διακοπή θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί της Πέμπτης και θα διαρκέσει έως την ολοκλήρωση των εργασιών
Διακοπή υδροδότησης στη Λάρσο
ΧΩΡΙΑ

Στην τελική φάση το έργο αποχέτευσης στην Αγιάσο

Έως το τέλος του 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα συμπληρωματικά δίκτυα αποχέτευσης του οικισμού
Στην τελική φάση το έργο αποχέτευσης στην Αγιάσο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αντίδραση συνταξιούχων για τη μετακίνηση των μαθητών

Η Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο κατάργησης της δωρεάν μετακίνησης εκτός σχολικού ωραρίου
Αντίδραση συνταξιούχων για τη μετακίνηση των μαθητών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροχαίο στη Παγανή

Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με ελαφρά τραύματα
Τροχαίο στη Παγανή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Στην Παναγιούδα μεταφέρονται τα Αστικά ΚΤΕΛ Μυτιλήνης

Η εταιρεία αγόρασε οικόπεδο κοντά στο παλιό Quebracho – Στα σχέδια νέο αμαξοστάσιο, φορτιστές και ηλεκτρικά λεωφορεία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Πάρη Μολυβιάτη
Στην Παναγιούδα μεταφέρονται τα Αστικά  ΚΤΕΛ Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Σχεδόν τα μισά κεφάλαια συγκεντρώνονται στον Νομό Λέσβου
Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο
ΧΩΡΙΑ

Καταστράφηκε κτηνοτροφική μονάδα από πυρκαγιά στην Πηγή

Σώθηκαν έγκαιρα τα μοσχάρια – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης από την Πυροσβεστική με τη συνδρομή του Δήμου Μυτιλήνης και εθελοντών κατοίκνων και κτηνοτρόφων της περιοχής
Καταστράφηκε κτηνοτροφική μονάδα από πυρκαγιά στην Πηγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου