× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα νέο εκπαιδευτικό εργαλείο για την εξερεύνηση της Τέχνης

Το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Tériade παρουσίασε το νέο παιδαγωγικό φυλλάδιο, ενισχύοντας τη σύνδεση των μαθητών με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025

Ένα νέο εκπαιδευτικό εργαλείο για την εξερεύνηση της Τέχνης
' χρόνος ανάγνωσης

Το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Tériade φιλοξένησε την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025 την παρουσίαση του παιδαγωγικού φυλλαδίου "Livret - Musée Tériade", ενός εργαλείου εξερεύνησης των αιθουσών του μουσείου με ολιστική προσέγγιση.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της ακολούθου γαλλικής γλώσσας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, κας Véronique Bruez, της Επίτιμης Προξένου της Γαλλίας για Λέσβο και Λήμνο, κας Σοφίας Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου κ.κ. Καραπιπέρη Δημήτρη και Αλέξανδρου Σπάθη ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στον τομέα των εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, μετέφερε τους χαιρετισμούς της Πρόεδρου του ΔΣ κας Λίλα Ντε Τσάβες Χρονοπούλου, με την ευχή και η νέα αυτή εκπαιδευτική πρόταση του παιδαγωγικού φυλλαδίου "Livret - Musée Tériade", να εμπλουτίσει τις δράσεις εξωστρέφιας που υλοποιούνται από τον Διευθυντή κ. Μανιατόπουλο, τόσο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσο και με άλλους φορείς, και τοποθετούν το Μουσείο στο χάρτη των πλέον δραστήριων μουσείων της χώρας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν καθηγητές γαλλικής γλώσσας του νομού Λέσβου καθώς και μαθητές του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Μυτιλήνης.
Η δημιουργία αυτού του φυλλαδίου εντάσσεται στο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας με τίτλο "Διασκεδάζοντας στο Μουσείο", το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στα μουσεία, στην εκπαίδευση της ματιάς τους και στην εξοικείωσή τους με την ιστορία της τέχνης. Παράλληλα, τους ενθαρρύνει να μοιραστούν μια εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Στο εγχείρημα αυτό έχουν ήδη συμμετάσχει το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Γουλανδρή στην Αθήνα, το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, καθώς και το Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κα Φωτεινή Σιμόγλου, εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποσπασμένη στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση με τίτλο "Μουσεία και εικαστικές τέχνες στην τάξη της γαλλικής ως ξένης γλώσσας: ένας διάλογος μεταξύ γλώσσας και πολιτισμού".
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των μαθητών στις αίθουσες του μουσείου, χρησιμοποιώντας το παιδαγωγικό φυλλάδιο ως οδηγό. Η εμπειρία αυτή ενθουσίασε τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ