× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη μάχη για συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές οι δημοσιογράφοι της Λέσβου

Κινητοποίηση το μεσημέρι της Τρίτης 11 Μαρτίου στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/3/2025

Στη μάχη για συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές οι δημοσιογράφοι της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες, 11 Μαρτίου, οι δημοσιογράφοι της Λέσβου στον προαύλιο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει οι Ενώσεις Συντακτών σε όλη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η εργασιακή εκπρόσωπος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) Μαρίνα Πολλάτου παρέδωσε στον Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας, Παύλο Μιχαλακέλλη, το ψήφισμα με τα αιτήματα των δημοσιογράφων, αναδεικνύοντας τις δυσχερείς εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο των ΜΜΕ.

Η εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΠΗΝ ανέφερε ότι βασικό αίτημα του κλάδου αποτελεί η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, καθώς η τελευταία σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί το 2009, με μία διετή επέκταση, και από τότε δεν υπήρξε καμία νέα διαπραγμάτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έκτοτε επικρατεί χάος στα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται είτε με ατομικές συμβάσεις είτε χωρίς καμία σύμβαση. Οι αμοιβές είναι εξαιρετικά χαμηλές, με συναδέλφους πλήρους απασχόλησης να αμείβονται με 600-700 ευρώ τον μήνα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών ή ακόμα και απλήρωτη εργασία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, καθώς οι δημοσιογράφοι καλούνται να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, συχνά χωρίς ρεπό ή με ελάχιστη ξεκούραση. Παράλληλα, επισήμανε πως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στον χώρο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, όπου σε πολλά ενημερωτικά sites επικρατεί μια «προϊστορική εργασιακή κατάσταση», με τους εργαζόμενους να μην έχουν καν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκπρόσωπος επεσήμανε ότι μεγάλο εμπόδιο στην υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων αποτελεί η άρνηση των εργοδοτών να προσέλθουν σε διάλογο. «Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αρνούνται να διαπραγματευτούν, ενώ και η κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει καμία ουσιαστική πίεση προς αυτούς, είτε μέσω φορολογικών κινήτρων είτε μέσω άλλων μέτρων, ώστε να υπογραφούν συμβάσεις που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους εργασίας» ανέφερε.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μιχαλακέλλης, διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει το κείμενο στις αρμόδιες αρχές.

«Είναι σημαντικό ότι, πέρα από τα καθαρά κλαδικά ζητήματα, το ψήφισμα αναφέρεται και σε γενικότερα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, το υψηλό κόστος διαβίωσης και η στήριξη των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα του κλάδου και τόνισε ότι η ενημέρωση είναι βασικός πυλώνας της κοινωνίας, με τους εργαζόμενους σε αυτήν να αξίζουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία τους και ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Υποδεχτήκαν τον Αύγουστο με τη «Γιορτή του Κρασιού» τα Πάμφιλα

Με πολύ χορό, τραγούδι και άφθονο κρασί
Υποδεχτήκαν τον Αύγουστο με τη «Γιορτή του Κρασιού» τα Πάμφιλα
ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Στο δυναμικό του ιδρύματος εντάσσονται δύο νοσηλευτές, μία μαία και μία εργαζόμενη στον κλάδο των Ιατρικών Εργαστηρίων
Τέσσερις νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μυστήριο στον Ασώματο με τον θάνατο 52χρονου σε πηγάδι

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι Αρχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο οικογενειάρχης βρέθηκε νεκρός στο αγρόκτημά του
Μυστήριο στον Ασώματο με τον θάνατο 52χρονου σε πηγάδι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικές δράσεις κατά των απατών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Φυλλάδια στη Λέσβο, ομιλίες στη Χίο και ημερίδες σε Ικαρία και Φούρνους
Ενημερωτικές δράσεις κατά των απατών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΕΑΤΡΟ

«Με τις γυναίκες στο τιμόνι… τέρμα τα κλάματα!», ακούσαμε στο Κάστρο Μυτιλήνης

Μια κωμωδία που έφερε άφθονο γέλιο και σημαντικό δίδαγμα στο κοινό της Μυτιλήνης
«Με τις γυναίκες στο τιμόνι… τέρμα τα κλάματα!», ακούσαμε  στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Επίδομα 150 ευρώ ζητούν για τους οδηγούς των Δασικών Υπηρεσιών

Ο ΣΕΔΥ Αιγαίου ζητά την άμεση ένταξή τους στους δικαιούχους με αναδρομική ισχύ από το 2024
Επίδομα 150 ευρώ ζητούν για τους οδηγούς των Δασικών Υπηρεσιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Σκάλα Λουτρών τίμησε 39 παιδιά για τις επιδόσεις τους

Η 36η βράβευση του Συλλόγου Μικρασιατών «Το Δελφίνι» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922
Η Σκάλα Λουτρών τίμησε 39 παιδιά για τις επιδόσεις τους