Ένα παγκάκι μνήμης και αγώνα
Συμβολική παρέμβαση της Σύλβιας Λαϊνά στη Μυτιλήνη με ένα έργο αφιερωμένο στις γυναικοκτονίες που ζητά δικαιοσύνη και αφύπνιση
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/3/2025

Το πρωί του Σαββάτου 8 Μαρτίου, έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ένα παγκάκι μετατράπηκε σε σύμβολο μνήμης και αγώνα. Η εικαστικός Σύλβια Λαϊνά φιλοτέχνησε ένα έργο αφιερωμένο στις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους από την έμφυλη βία, θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις γυναικοκτονίες.
Η καλλιτεχνική παρέμβαση περιλαμβάνει μια γυναικεία φιγούρα, περιστοιχισμένη από τα ονόματα θυμάτων γυναικοκτονιών, ενώ μελλοντικά θα προστεθούν κόκκινα χέρια δεξιά και αριστερά της μορφής. «Τα χέρια αυτά συμβολίζουν είτε την ώθηση να σηκωθείς και να μιλήσεις, είτε την καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες», εξήγησε η δημιουργός.
Το έργο καλεί τους περαστικούς να καθίσουν στο παγκάκι και να βιώσουν – έστω και συμβολικά – τη θέση του θύματος, του θύτη ή μιας γυναίκας που παλεύει να ξεφύγει από την κακοποίηση. Παράλληλα, στο έδαφος κάτω από το παγκάκι θα αναγραφεί το μήνυμα: «Μην φοβάσαι, δεν είσαι μόνη».
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Γυναίκας, με στόχο όχι μόνο την τιμή στις δολοφονημένες γυναίκες, αλλά και τη διεκδίκηση της νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία». Όπως τονίστηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη, η καθιέρωση του ως ξεχωριστού ποινικού εγκλήματος είναι απαραίτητη, καθώς οι δολοφονίες αυτές δεν είναι απλά εγκλήματα πάθους, αλλά πράξεις που στοχεύουν στην εξάλειψη της γυναικείας ύπαρξης και υπόστασης.
«Ας αγαπάμε τους εαυτούς μας και τις γυναίκες πολύ», δήλωσε η Λαϊνά, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και αλλαγής. Οι δράσεις συνεχίζονται, με στόχο να κρατήσουν ζωντανό τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς έμφυλη βία.