ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η Κλειώ Χατζηδανιήλ για τις γυναίκες στο παρελθόν έως σήμερα
Συμμετέχει ως ομιλήτρια στην εκδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/3/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνουν την εκδήλωση «Γυναίκα και Κοινωνία: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον», σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 17:30, στην αίθουσα Γ του κτηρίου Γεωγραφίας.
Ανάμεσα στις ομιλήτριες θα βρίσκεται η Κλειώ Χατζηδανιήλ, υποψήφια διδακτόρισσα του Τμήματος Κοινωνιολογίας, η οποία μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99fm για το θέμα της ομιλίας της και τις σύγχρονες προκλήσεις της γυναικείας διεκδίκησης.
Η σημασία της εκδήλωσης και η ενεργοποίηση των νέων
Η κα Χατζηδανιήλ εξέφρασε τη χαρά της για την πρόσκληση, τονίζοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει σε αντίστοιχη εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων. «Φέτος, η οργάνωση είναι εξαιρετική. Συνεργάστηκαν και οι πέντε σύλλογοι, με συμμετοχή και των ανδρών φοιτητών, γεγονός που δείχνει ότι το θέμα της ισότητας αγγίζει βαθιά τη νέα γενιά», ανέφερε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, καθώς η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει και ντόπιους πολίτες.
Γυναικείες διεκδικήσεις: Από το ιστορικό πλαίσιο στη σύγχρονη πραγματικότητα
Η ομιλία της εστιάζει στην ιστορική πορεία των γυναικείων διεκδικήσεων, υπογραμμίζοντας ότι μια οριζόντια αντιμετώπιση της ισότητας δεν επαρκεί. «Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε απλά οριζόντια μέτρα. Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας, τις διεκδικήσεις μας και τον εαυτό μας, ώστε να κατανοήσουμε το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε», δήλωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίοδο του Μεσοπολέμου, όπου τα φεμινιστικά κινήματα εξελίχθηκαν από αμιγώς γυναικείες διεκδικήσεις σε ανθρωπιστικά αιτήματα, συμβάλλοντας στην προστασία των προσφύγων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Σύγχρονα ζητήματα: Γυναικοκτονία, εργασιακή ανέλιξη και αυτοπεποίθηση
Στη συνέντευξη, η κα Χατζηδανιήλ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που παραμένουν ανοιχτές. «Νομικά, η ισότητα έχει κατοχυρωθεί, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει. Η γυναικοκτονία δεν αναγνωρίζεται νομικά ως ξεχωριστός όρος, ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να συναντούν εμπόδια στην ανέλιξή τους», τόνισε.
Επεσήμανε επίσης ότι το ζήτημα της γυναικείας ανέλιξης στον επαγγελματικό χώρο δεν οφείλεται μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες αλλά και σε εσωτερικευμένες αναστολές. «Η διεκδίκηση θέσεων ευθύνης δεν σταματά λόγω ανδρικών στερεοτύπων, αλλά επειδή πολλές γυναίκες διστάζουν να προβάλλουν τα αιτήματά τους και να απαιτήσουν τη θέση που τους αξίζει», σχολίασε.
Η σημασία της αυτογνωσίας και της γνώσης
Όσον αφορά τη γυναικεία αυτοπεποίθηση, υπογράμμισε ότι «η αυτοπεποίθηση δεν είναι ούτε υπερβολική εξωστρέφεια ούτε διαρκής υποχώρηση. Είναι το αποτέλεσμα αυτογνωσίας και διαρκούς μάθησης».
Προέτρεψε τις γυναίκες να επενδύσουν στη γνώση και στη συνεχή βελτίωση του εαυτού τους, αναγνωρίζοντας όμως και τις ευάλωτες πλευρές τους. «Δεν είναι κακό να δείχνουμε τις στιγμές αδυναμίας μας. Είναι μέρος της αυθεντικής αυτοπεποίθησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τελικές σκέψεις: Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα;
Συνοψίζοντας, η κα Χατζηδανιήλ τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών από τη βάση. «Η αλλαγή δεν έρχεται από πάνω. Οι ποσοστώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται είναι τα κορίτσια να αισθανθούν ικανά, να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης και να πιστέψουν στον εαυτό τους», υπογράμμισε.
Κλείνοντας, πρότεινε δύο κλασικά βιβλία που αξίζει να διαβάσουν οι γυναίκες: το «Δεύτερο Φύλο» της Σιμόν ντε Μποβουάρ και τις «Αναμνήσεις μιας καθωσπρέπει κόρης», που προσφέρουν βαθύτερη κατανόηση της γυναικείας εμπειρίας και των μηχανισμών καταπίεσης.