ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Οι «ΓΗΝΑΙΚΕΣ» της Μαρίνας Σταμάτη μάς ανοίγουν παράθυρο στον κόσμο
Από την Αιθιοπία μέχρι την Ινδία και την Ευρώπη, η έκθεση στην πλ. Σαπφούς και το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ρίχνει φως στις ζωές των γυναικών που αγωνίζονται, δημιουργούν και εμπνέουν
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/3/2025

Στους 99 fm του «Ν» φιλοξενήθηκε η Μαρίνα Σταμάτη, η δημιουργός της έκθεσης φωτογραφίας «ΓΗΝΑΙΚΕΣ», η οποία ανοίγει ένα παράθυρο στις ζωές γυναικών από όλο τον κόσμο. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και περιλαμβάνει 40 φωτογραφίες που δεν είναι απλά πορτρέτα, αλλά στιγμιότυπα της καθημερινότητας, της αντοχής και της δύναμης των γυναικών.
«Είναι γυναίκες δυναμικές, που παλεύουν καθημερινά», δήλωσε η Μαρίνα Σταμάτη. «Παρόλο που μπορεί να μην φοράνε τα ίδια ρούχα με εμάς ή να μην έχουν το ίδιο χρώμα δέρματος, νομίζω ότι βλέποντας αυτές τις εικόνες θα βρούμε πολλά σημεία να ταυτιστούμε».
Η ίδια έχει ταξιδέψει σε δεκάδες χώρες και έχει απαθανατίσει γυναίκες από την Ευρώπη, την Ασία και κυρίως την Αφρική, όπου οι κοινωνικοί ρόλοι και οι συνθήκες διαβίωσης διαφέρουν ριζικά από τη δυτική εμπειρία. «Έχουμε γυναίκες της φυλής Hammer στην Αιθιοπία, που θεωρούνται από τις πιο δυνατές, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Αυτές οι γυναίκες διοικούν τη φυλή τους, κλείνουν συμφωνίες και μεγαλώνουν τα παιδιά τους», εξήγησε.
Η έκθεση «ΓΗΝΑΙΚΕΣ» δεν περιορίζεται σε μια μονοδιάστατη αφήγηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Αντίθετα, αναδεικνύει και πλευρές όπου η γυναικεία παρουσία είναι κυρίαρχη και δυναμική. «Συχνά, την Ημέρα της Γυναίκας μιλάμε για τα δεινά της πατριαρχίας και τις αδικίες που υφίστανται οι γυναίκες, κάτι που σίγουρα είναι σημαντικό», ανέφερε η δημιουργός. «Όμως, θέλω επίσης να προβάλω τη δύναμη της γυναίκας, το πώς σε ορισμένες κοινωνίες της Αφρικής, για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν καθοριστικό ρόλο στις κοινότητές τους».
Η τοποθεσία της έκθεσης δεν είναι τυχαία. Με τη στήριξη του Δήμου Μυτιλήνης, η έκθεση φιλοξενείται στην Πλατεία Σαπφούς και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να τη δει σε διαφορετικά σημεία της πόλης. «Μιλούσα με την Εριφύλη Φιωτέλη (σ.σ. αντιδήμαρχο Πολιτισμού), της φάνηκε ενδιαφέρον το πρότζεκτ και ο Δήμος το αγκάλιασε αμέσως με θέρμη», είπε η Μ. Σταμάτη.
Η φωτογράφος αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις της δουλειάς της, ειδικά όταν φωτογραφίζει γυναίκες σε κοινωνίες όπου η παρουσία μιας δυτικής γυναίκας με κάμερα δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτη. «Είναι δύσκολο να φωτογραφίσεις όταν ταξιδεύεις, ακόμα πιο δύσκολο όταν είσαι λευκός. Σε κάποιες χώρες, η ίδια η φωτογράφιση θεωρείται παρείσφρηση. Σε άλλες, όπως στην Ευρώπη, οι νόμοι περί ιδιωτικότητας και η κουλτούρα του πολιτικά ορθού καθιστούν τις φωτογραφίες ανθρώπων μια λεπτή διαδικασία».
Η συζήτηση στον ραδιοφωνικό σταθμό έκλεισε με μια προσωπική παρατήρηση της δημιουργού: «Όσο περισσότερο ταξιδεύεις, τόσο περισσότερο εκτιμάς αυτά που θεωρείς δεδομένα. Όταν βλέπεις παιδιά να κουβαλούν βρώμικο νερό σε μικρά κατσαρολάκια για να πιουν, καταλαβαίνεις πόσο τυχεροί είμαστε. Και όμως, οι άνθρωποι εκεί είναι χαρούμενοι, χορεύουν, τραγουδούν. Πιστεύουν ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα».
Η έκθεση «ΓΗΝΑΙΚΕΣ» είναι ανοιχτή για το κοινό το Σάββατο από τις 11:00 έως τις 17:00 στην Πλατεία Σαπφούς και το Σάββατο και Κυριακή από τις 18:00 έως τις 22:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.